Actualitate

Forumul de afaceri moldo-ceh: de la contacte, la contracte

În cadrul reuniunii, la care au participat peste 80 de antreprenori din cele două țări, oficialii au vorbit despre potențialul economic și experiența pe care o dețin Cehia și Moldova. Premierii Filip şi Sobotka au subliniat importanța stimulării comerțului și investițiilor reciproce, a lansării proiectelor cu perspectivă pe termen lung, precum și a stabilirii contactelor dintre mediul de afaceri din cele două țări.

În context, Prim-ministrul Filip a relatat despre reformele pro-business, cum ar fi reducerea numărului instituțiilor de control, a numărului de acte permisive, dar și despre stabilizarea situației economice, relansarea colaborării cu donatorii externi și, respectiv, dezghețarea asistenței financiare din partea acestora. Toate aceste acțiuni au dus la îmbunătățirea poziției Republicii Moldova în diferite clasamente internaționale de profil economic.

Șeful Executivului de la Chișinău s-a arătat convins că Forumul de afaceri moldo-ceh va asigura trecerea de la contacte la contracte concrete. „Vom depune toate eforturile pentru a asigura un nivel înalt de colaborare dintre statele noastre, prin comunicare și o interacțiune regulată, în avantajul cercurilor de afaceri din Moldova și Cehia", a spus Pavel Filip.

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a remarcat, la rândul său, ascendenţa relaţiilor moldo-cehe atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel economic: „Republica Moldova este o ţară care doreşte să-și modernizeze economia şi infrastructura, iar noi suntem deschişi pentru schimb de experienţă, dar şi pentru asistenţă tehnică exprimată prin proiecte concrete".

Oficialii au discutat și despre posibilitățile de dinamizare a comerțului bilateral, inclusiv a exportului de produse vinicole, Cehia fiind una dintre piețele țintă pentru vinificatorii moldoveni. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă s-a cifrat la 84,43 milioane de dolari SUA anul trecut, în creștere cu 7,3% față de anul 2015.

La final, părțile au semnat un Memorandum de Înţelegere cu privire la colaborarea în domeniul eficienţei energetice şi alte sectoare conexe.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *