D-ale carnavalului

Frumosul numarului

La concursul nostru din numarul trecut, in care va indemnam sa comentati o imagine care il reprezinta pe Vladimir Voronin „plangand”, am primit foarte multe scrisori. Ne pare bine ca, totusi, pe timpuri de plans, avem si ocazii de ras, ceea ce inseamna, mentionam inca o data, ca moldovenii reprezinta un popor cu spiritualitatea sanatoasa.

Diana Rosca din Chisinau ne scrie: „Draga redactie, va marturisesc ca nicicand nu m-am bucurat de nenorocirea, scarba sau necazurile cuiva, dar privind imaginea concursului din numarul trecut, m-a cuprins un sentiment de satisfactie. Autocratul lider al PCRM plangea, dupa ce a aflat rezultatele alegerilor din 29 iulie. Cel ce s-a scaldat in bine si a huzurit cum a dorit, imbogatindu-si familia si neamurile pe seama statului si din afaceri nelegitime, batandu-si joc de poporul acestei republici, trebuie odata si odata sa inteleaga ce inseamna vorba dupa fapta – si rasplata. El, plangand, spune:

Vezi, Greceanai, ce-am patit?
Scrutinul l-am pravalit
Si azi al nostru partid
A ramas cam invalid…

Gheorghe Belencu, pensionar din Tarnova, Donduseni, a auzit mai bine „bocetul” lui Voronin:

Am pierdut
Tot ce-am avut.
Iar acuma, mi se pare,
O sa stau si la racoare…

Ne-a scris o uratura si Nicoleta Iftodi din Cazangic, raionul Leova, care se termina asa:

Comunistii, linsi pe bot
Nu au la putere loc –
Le-a trecut al lor soroc.

La racoare il trimite pe „Vlad. Ilici” si Alexei Gutium din Cotiujeni, raionul Briceni. Iar Valeriu Grigorita din Iurceni, Nisporeni, ne spune ca nu a scris niciodata la ziar, iar acum imaginea „Frumosul numarului” l-a indemnat s-o faca:

Dumnealui de glume nu-i mai arde:
A nimerit-o rau de tot in bare –
Sunt puse-n joc mai multe miliarde
Si scarba asta poate sa-l omoare…

Lidia Ous din Lapusna, Hancesti, le spune comunistilor:

Vistieria-i goala,
Ochii lacrimand,
Basmaluta-i una:
Asteptati (ceilalti) la rand.

Ne-a scris pentru prima data si Igor N. Costiuc de la Ustia, Dubasari. Ne marturiseste: „Vreau sa cred, traind la sat, / Ca sunt foarte talentat, / Scriu in stilul combinat / De Pastorel si Cincinat…”. Ne trimite doua variante la concursul „Frumosul numarului”, din care retinem ce spune Voronin:

1. De cand pierdut-au comunistii,
Am udat vreo trei batiste.
Plang si-l rog pe Vlad Filat
Sa-mi gaseasca avocat,
Sa ma scoata din rahat.

2. Aoleu! Pierdut-am totul –
Nu mi-a dat poporul votul.
Poate m-or jeli cumva
Si la zdup nu m-or baga,
Ca-n alta parte, cei avani
Ma baga de vreo zece ani…

Costiuc ne roaga, in cazul in care nu castiga, sa-i acordam premiul „Cel mai lenes epigramist din Moldova”, cu conditia sa primeasca, totusi, cele sase carti de satira si umor. O facem, lenesule! Ne-ai convins cu paginile tale de „Calambur” la „samizdat”.

Si Dumitru Popov ne divulga ce boceste Voronin:

Am pierdut, ma prabusesc in hau.
De Barbarosca tare-mi pare rau:
Cand a dat si el de bine,
Ce va face fara mine?

Ne folosim de ocazie si anuntam in aceasta revista a scrisorilor despre materialul pe care l-am primit de la G. Arapu din Balti: Cele scrise sunt lucruri cunoscute si trecute. Ni s-a parut original procedeul de a face anumite explicatii la oameni de-alde mos Gheorghe.

Ne-au mai scris Olga Bologa din Fantana Alba, Edinet, Ana Verbitchi din Stetcani, Criuleni, Tatiana Gerciu, Ilie Craciun din Chisinau si altii.

Daca am promis, unul din premii il oferim lui Igor Costiuc din Ustia, Dubasari, iar altul, prin tragere la sorti, de data aceasta – lui Valeriu Grigorita din Iurceni, Nisporeni. Trimiteti pe cineva sau treceti cumva sa ridicati cele cinci carti de satira si umor, semnate de Valentin Portas, Alexandru Donos, Ion Diviza, Stefan Agachi, Teodor Popovici, iar una – din colectia „Satiricus”.

Pe curand,
Gheorghe Budeanu

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *