Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Comentariu 10 Martie 2015, ora 07:45    Din editia print

Marime Font

Ideea națională și miliardul de la BEM

Am marcat săptămâna aceasta 23 de ani de la începutul războiului ruso-român de la Nistru. Un război sângeros și inutil, în care și-au pierdut viața sau au rămas invalizi cei mai curajoși și patrioți dintre noi.

 
 
 

Cu un scenariu fabricat la Moscova, la fel ca și Revoluția din statul românesc de peste Prut în 1989, oamenii, care știau ce-i demnitatea și datoria, au ieșit în prima linie pentru a pune capăt nedreptății. Cei mai viteji erau ochiți și s-a încercat doborârea lor. În același timp, alții făceau jocuri și își aranjau viitoarele afaceri, cât se poate de capitaliste, chiar dacă ne referim la Sheriff, trustul Intact (televiziunile Antena 1 și 3), ori privatizările de pe Bâc.

A fost efortul eroilor noștri în van? NU, deloc. Asta încearcă ei să ne facă să spunem, pentru a distruge cel mai de preț lucru, care poate răsturna nu doar munți, ci și regimuri opresive și corupte: speranța!Fără sacrificiul celor din 1989 (București) și 1992 (Nistru), nu am fi avut astăzi unul din state complet integrate în structurile de apărare și economice ale lumii libere și altul în care procentul etnic este zdrobitor de partea noastră (practic un al doilea stat românesc).

De la ce am pornit și unde suntem

Am participat alături de fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, la o emisiune despre războiul de la Nistru, pentru prestigiosul cotidian de la București, Adevărul. Iar ADEVĂRUL spus de domnul Druc a fost unul teribil: motivul pentru care a izbucnit conflictul armat a fost baza militară de la Colbasna, unde exista armament în valoare de 4 miliarde de dolari.

Înghețarea conflictului de la Nistru a fost în interesul nomenclaturii sovietice de la Tiraspol și Chișinău. Fiecare dorea să valorifice, în cel mai capitalist mod, activele existente. Șefii de colhoz - uriașele baze agricole, iar directorii roșii din regiunea transnistreană - rămășițele armatei a 14-a. Îi încurcau niște „nebuni” care au luptat pentru pământurile, demnitatea și pentru independența lor.

Ironia sorții face ca această independență să ne fie vânturată în față, ca și cum noi am fi dușmanii ei.
Independența reală, tovarăși, este să fim aceeași țară. Într-adevăr, vă e frică de asta, pentru că nu veți mai putea fura miliarde de dolari. Pentru că, pentru jaful comis la Banca de Economii, ați fi ajuns cu toții în pușcării.
Asta înseamnă Unirea, nu conflicte etnice, nu pierderea statalității, nu minciuni vânturate la canalele media obediente colhoznicilor/directorilor de ieri, oligarhilor de azi.

Azi, Republica Moldova are de făcut o alegere: ori cu Evgheni Șevciuk, pe Aeroportul din Chișinău, ori cu Klaus Iohannis, ca președinte, și Vlazii și Gaburicii - la închisoare. Iar Republica Moldova este fiecare dintre noi.

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md