Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Spectacole 10 Aprilie 2013, ora 06:05    Din editia print

Ilie Văluță: „Îmi place să interpretez numai muzică live”

Marime Font

 
 
 

S-a născut pe 16 iulie 1955, în orașul Chișinău. A absolvit Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu”, specialitatea dirijat cor academic (1987).  

Din 1985 este regizor de sunet la Compania „Teleradio-Moldova”. A scris compoziții muzicale la spectacole TV, muzică vocală și instrumentală în emisiunile și concursurile televizate, muzică pentru copii. A semnat muzica la peste 80 de spectacole pentru teatrul de păpuși și dramă. Colaborează cu teatre și regizori din R. Moldova, dar și din România: Teatrul de animație „Bacovia”, Laurențiu Budău (Bacău), Constantin Brehnescu (Iași), Maria Mierluț (Târgu-Mureș), Vasile Hariton (Constanța), Valentin Dobrescu (Botoșani). Este laureat al unor concursuri naționale și internaționale.
 
Compozitorul și interpretul Ilie Văluță este un nume cunoscut în rândurile admiratorilor de muzică bună. Oriunde evoluează, el se bucură de un succes binemeritat. A scris cântece și romanțe pe versurile lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Octavian Goga, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Andrei Strâmbeanu ș.a.

În ultimul timp, a scris două piese pentru interpretul din București Octavian Mândruță pe versurile lui Vasile Groza („Trubadurul”) și Vlad Halipli („Bătrânul și marea”). De asemenea, a scris două romanțe pentru fiica sa, Diana Văluță, pe versurile lui Gheorghe Bâlici („Romanță pentru mama” și „Romanță de primăvară”). A mai compus două piese pe versurile lui Vasile Căpățână („Te rog, dorule”) și Vasile Groza din București („Bucuria părinților”).„În prezent lucrez la un spectacol pentru teatrul de păpuși - „Pălărierul” de Vasile Groza. Se montează la Teatrul municipal „Guguță”. Împreună cu Vasile Căpățână lucrez la editarea unei cărți cu romanțe și cântece ale autorilor apăruți în colecția „Ideal” de la Editura „Biodova”. În același timp, pregătim un CD cu selecții din creația mai multor poeți. Mai colaborez cu Teatrul Republican „B.P. Hasdeu” din Cahul”, ne povestește invitatul nostru.

Ilie Văluță are un ansamblu de familie din care fac parte fiicele Diana și Veronica, ginerele Sergiu Bantaș, violonist în Orchestra de muzică populară „Plai moldovenesc”, dirijată de Vladimir Serbușcă, nepoții Sandu și Cristi.

„Pe 4 aprilie am cântat cu Loredana Groza la Palatul Național. La ședințele Cenaclului „Ideal” vin întotdeauna cu o melodie nouă. Mă bucur că am colaborat cu poetul Dumitru Matcovschi și cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți la spectacolul „Vine apa”, unde am făcut peste 10 piese pe versurile poetului. Cântăm peste tot unde suntem invitați. Îmi place să interpretez muzică live. Astfel, îți poți manifesta respectul față de cel care te ascultă”, ne-a mai spus Ilie Văluță. Compozitorul și interpretul se mândrește mult cu fiică-sa, Diana Văluță, deținătoare a Marelui Premiu la festivalurile „Crizantema de Argint” și „Crizantema de Aur”, ediția 2006, de la Chișinău și, respectiv, de la Târgoviște, România.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md