Social

In premiera, in RM, un centru de diagnosticare de ultima generatie

Sambata, intr-un local select din capitala, a avut loc lansarea oficiala a Centrului German de Diagnosticare. Centrul dispune de echipament medical ultramodern, mai sofisticat chiar decat in marea majoritate a clinicilor din Germania. Iata ca si pacientii nostri pot beneficia de aparataje de diagnosticare ca la Boston, Tokio sau Paris si de o echipa de medici instruiti in institutii medicale germane de referinta.

Centrul de Diagnostic German este dotat cu echipament medical ultramodern Siemens, produs in 2009. Printre altele, institutia este dotata cu un computer tomograf si un mamograf performante, cu ajutorul carora, in cateva minute, poate fi pus un diagnostic corect. Costurile investigatiilor oscileaza intre 75 si peste 5000 de lei, iar din 2010 medicii promit ca de serviciile institutiei vor beneficia si detinatorii politelor de asigurare medicala.

„Este un centru de diagnostic modern al veacului XXI, care, pentru noi, e un vis realizat. Pacientii nostri nu mai sunt trimisi in afara tarii pentru diagnosticari performante, cu scuzele ca nu avem echipamente medicale de ultima generatie. Pentru prima data, un pacient sau un om sanatos poate sa vina la acest centru ca sa fie testat, investigat „din cap pana in picioare”. Avem programe deosebite, unul dintre care – „Profilaxia bolii” – este preluat din medicina apuseana”, a mentionat Grigore Zapuhlah, director medical al institutiei.

„Noi oferim o calitate noua a investigatiilor de rutina si venim pentru prima oara cu noi metode in neuroimagistica, imagistica cardiovasculara, imagistica abdominala si cea a aparatului locomotor”, a afirmat Alexandru Gutu, directorul general al centrului. Ideea deschiderii acestei institutii in RM apartine retelei internationale German Diagonstic Network, promotoare a unor politici de medicina moderna in tarile est-europene. Iata ca a venit si randul nostru, RM devenind o „tara pilon” in domeniu.

Suma investitiilor germane in institutia noastra se estimeaza la 10 milioane de dolari, proiectul fiind initiat in urma cu cinci ani. „Aceasta lansare se inscrie perfect in noua politica a guvernului, unul dintre obiectivele esentiale ale caruia este sustinerea parteneriatului public-privat”, a spus Vladimir Hotineanu, ministrul Sanatatii. Primarul Chirtoaca, la randul sau, a vizitat noua institutie si si-a exprimat satisfactia in legatura cu acest eveniment european la Chisinau.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *