Economie

Inflaţia în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni

Este cel mai ridicat nivel al inflaţiei înregistrat de zona euro după luna aprilie 2014, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană.

"BCE se va bucura să vadă că tendinţa graduală de creştere a preţurilor a continuat în luna noiembrie" a apreciat Howard Archer, analist la IHS.

Banca Centrală Europeană se străduieşte de doi ani să stimuleze rata inflaţii în zona euro care rămîne mult sub obiectivul său ţintă, o creştere a preţurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Potrivit Eurostat, în luna noiembrie cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,1%, urmate de alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 0,7%, faţă de un avans de 0,4% în luna octombrie. În schimb, preţurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 1,1% în luna noiembrie, faţă de un declin de 0,9% în luna octombrie.

"Dacă preţul petrolului nu va scădea brutal, inflaţia ar trebui să continue să crească anul viitor" a apreciat Jack Allen, analist la Capital Economics.

La începutul acestei luni, cu ocazia publicării previziunilor sale de toamnă, Comisia Europeană a anunţat că mizează pe o accelerare a inflaţiei în zona euro pînă la 1,4% în 2017 de la 0,3% în 2016. Ulterior, preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat că instituţia pe care o conduce este gata să acţioneze pentru a sprijini creşterea economică şi inflaţia în zona euro. Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE va avea loc în data de 8 decembrie şi mai mulţi analişti se aşteaptă la o nouă relaxare a politicii monetare prin prelungirea cu şase luni a perioadei în care BCE va achiziţiona obligaţiuni, în ideea de a susţine relansarea economiei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *