Europa Culturii

Interpolul a deschis o expozitie cu opere de arta furate

Galeria de arta on-line a Interpolului, una dintre cele mai cuprinzatoare si eclectica din lume, tinuta departe de ochii curiosilor timp de ani de zile, permite acum accesul la capodopere semnate de Rembrandt, Vermeer, Caravaggio, Picasso sau Cézanne, informeaza The Independent. Noua galerie de arta consta intr-o baza de date care contine 34.100 de fotografii ale unor opere de arta adunate dupa un unic criteriu: au fost furate, din 1947 pana in prezent, si nu au fost recuperate niciodata.

Inedita expozitie, care include mai multe capodopere decat Muzeul Luvru, a fost deschisa recent pe Internet pentru oricine trece de cateva intrebari formale, puse din motive de securitate. In afara de picturi si sculpturi, galeria contine piese de mobilier, covoare si antichitati babiloniene, datand din anul 1000 inainte de Hristos. Expozitia include, printre altele, pictura lui Paul Cézanne „Baiatul in vesta rosie”, estimata la 40 milioane de euro, furata anul trecut, in plina zi, din „Bührle Collection” de la Zurich.

In colectie figureaza si statuia din bronz „Nud reciclabil”, care cantareste doua tone si poarta semnatura lui Henry Moore. Politia britanica crede ca opera, in valoare de trei milioane de lire, a fost topita de catre hoti. Cea mai bogata categorie de obiecte de arta din expozitia on-line consta in 2600 de piese babiloniene si din alte culturi vechi, care s-au pierdut in timpul jafului petrecut la Muzeul din Bagdad, dupa caderea lui Saddam Hussein.

Catalogul Interpol nu include toate operele de arta furate in intreaga lume. Lista de obiecte furate, intocmita de politia italiana, contine nu mai putin de 300.000 de obiecte, de zece ori mai multe decat cele de pe lista aflata pe site-ul Interpolului. Iar pe un site disponibil doar politiei franceze sunt peste 80.000 de obiecte de arta. Estimarile la nivel mondial arata ca furtul operelor de arta este o „industrie” de cinci miliarde de dolari pe an, fiind a treia dintre cele mai „lucrative” forme de infractionalitate, dupa traficul de droguri si cel de arme.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *