Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:13
Abonamente

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora 07:20    Din editia print

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală

Marime Font

Reprezentanții ÎMGFL strâng din umeri și afirmă că nu pot interveni
În dimineața zilei de marți, am surprins-o pe Valentina Mihailenco, o pensionară care locuiește într-un apartament modest din sectorul Buiucani al Capitalei, curățind igrasia care, de aproape două luni, a pus stăpânire peste camera sa de baie. Din tavan picura apă, iar crăpăturile se puteau observa cu ochiul liber.

Femeia își amintește că apa a început a picura din tavan în dimineața zilei de 1 decembrie, însă inițial nu a dat mare importanță acestui fapt, crezând că este rezultatul condensării vaporilor de apă. „Peste trei zile, văzând că picuratul se întețește, m-am dus la Întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL) și am invitat un instalator. Mi s-a spus că specialistul va veni a doua zi până la ora 12. Am așteptat trei zile, dar nu a venit nimeni. M-am dus apoi iarăși la ei și am însemnat în registrul ÎMGFL o nouă solicitare. Atunci doamnele de acolo l-au sunat pe instalator și mi-au spus că el se află în apropierea blocului meu și că ar trebui să mă întorc urgent acasă. Dar și de data aceasta am așteptat câteva zile în zădar”, adaugă Valentina Mihailenco.

Văzând că lucrurile nu se mișcă din loc, pensionara a făcut și al treilea drum până la ÎMGFL. De data aceasta, a intrat direct în biroul inginerului-șef, care a direcționat-o imediat către un alt inginer, iar respectivul i-a promis că, în dimineața următoare, va veni instalatorul. „Într-adevăr, de această dată a venit. S-a uitat la țevi și a spus că este vorba despre condens. I-am explicat că e imposibil, deoarece noaptea curge și mai multă apă. Auzind asta, el mi-a spus că va merge la vecinii de la etajele superioare pentru a vedea care-i situația și că urmează să aștept o comisie specializată, care, la fel, nu a mai venit”, își amintește femeia.

În lipsa vecinului de sus, nimeni n-a dorit să intervină

Peste alte câteva zile, adaugă ea, s-a dus la directorul ÎMGFL și a cerut disperată ajutor. Acesta a trimis la fața locului inginerul responsabil de bloc. „A venit și a analizat situația, apoi ne-am urcat împreună cu un etaj mai sus, unde nu ne-a deschis nimeni. Am fost și la vecinii care locuiesc cu două etaje mai sus, însă la ei totul era în regulă. Atunci inginerul m-a anunțat că nu-mi poate spune cauza exactă a inundației, deoarece nu are acces în apartamentul amplasat cu un etaj mai sus”, concretizează locatara.

Loading...


Potrivit actului de examinare din 26 decembrie, în apartamentul Valentinei Mihailenco „s-au constatat scurgeri în jurul țevilor tranzitorii de alimentare cu apă și canalizare. Pată de culoare galbenă și umedă de pe tavanul încăperii de baie, lângă țevile tranzitorii din apartamentul amplasat cu un etaj mai sus, pe verticală. S-a hotărât să fie informat proprietarul/chiriașul acestui apartament prin prescripție în termen”.
La 2 ianuarie, Valentina Mihailenco a primit o înștiințare de la ÎMGFL, prin care este informată că „locatarului/chiriașului al cărui apartament este amplasat cu un etaj mai sus, i-a fost delegată prescripția de acces întru aprecierea cauzei. Rămâne doar ca locatarul să-și onoreze obligațiunea și responsabilitatea de a respecta solicitarea”.

„M-au dat în judecată pentru datorii, dar acum nu găsesc pârghii legale…”

Valentina Mihailenco ne spune că a rămas șocată de indiferența celor de la ÎMGFL, care anterior ar fi acționat-o în judecată pentru datorii la serviciile comunale. „Anul trecut s-au adunat datorii la IMGFL de 1000 de lei și ei m-au dat în judecată. Noroc că niște prieteni mi-au dat acești bani și i-am plătit până a ajunge în instanță. Dar acum, când ar trebui să mă ajute, nu mai au pârghii legale. Să aștept să mi se dărâme podul? Nu mai știu unde să mă adresez”, suspină femeia, cu lacrimi în ochi.

Am urcat un etaj, însă aici mai multe apartamente, inclusiv cel de care aveam nevoie, sunt separate printr-o ușă de metal. La ÎMGFL, am discutat cu inginerul-șef. „Nu cunosc acest caz în detalii, pentru că m-am angajat aici recent. Dar vă pot spune cu siguranță că, fără acordul proprietarului, nu avem dreptul legal de a intra în apartament, pentru că este proprietate privată”, a precizat Mihail Condrea, în timp ce l-a invitat în biroul său pe Sergiu Albu, inginerul responsabil de blocul cu pricina.

În căutarea vecinului dispărut

Sergiu Albu susține că și-a respectat obligațiunile de serviciu, dar mai mult decât atât legea nu-i permite să facă. „Am fost la fața locului și am inspectat. Presupun că ar putea fi de la canalizare. Împreună cu locatara, am bătut la ușa apartamentului de sus, nu ne-a răspuns nimeni. Am făcut un act de examinare, dar nu am putut identifica cauza, pentru că nu am avut acces. Am încercat să dau de mai multe ori de locatarul apartamentului cu pricina, dar nu deschide. În cele din urmă, am trimis prin poștă o prescripție cu aviz recomandat prin care solicităm proprietarului să ne ofere accesul pentru a soluționa problema. Dacă nu va reacționa, locatara inundată trebuie să se adreseze în judecată, iar instanța va realiza o expertiză de valorificare a pagubei și vecinul va fi obligat să achite pagubele”, explică Albu.

Totuși, inginerul s-a oferit să ne însoțească pentru a mai încerca o dată să dea de proprietarii apartamentului de sus. O vecină ne-a spus că acolo locuiește singură o bătrână de 94 de ani, care nu are copii. „Mai întram pe la ea, dar de vreo doi ani a avut o traumă și nu mai poate ieși”, susține vecina, pe nume Rodica Pelin.

O altă vecină, Valentina Cojocari, afirmă că bătrâna este vizitată zilnic de niște nepoate, care o îngrijesc. „Probabil că au luat-o la ele de sărbători, pentru că i-au adus pensia și tot n-a ieșit nimeni. Nepoatele ei locuiesc în sectorul Sculeni și o mai iau în vizită”, ne-a spus vecina.

„Pătrundem forțat doar când este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor”

Potrivit lui Ghenadie Dubița, șeful-adjunct al Direcției generale locativ-comunale şi amenajare a Primăriei Chișinău, administratorii blocurilor au dreptul să intre forțat în locuințe doar când este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor, securitatea și integritatea bunurilor. „În Legea nr. 75 din 30 aprilie 2015 cu privire la locuințe există o prevedere care stipulează procedura pătrunderii forțate în locuință. Această procedură este descrisă în lege, iar gestionarul blocului, în cazul dat ÎMGFL, trebuie să se adreseze în acest caz la administrația publică locală, la poliție etc.”, a menționat Dubița.

Referindu-se la cazul Valentinei Mihailenco, el a specificat că proprietara trebuie să se adreseze în instanța de judecată. „Înainte de a pătrunde forțat în locuință, trebuie să punem pe cântar consecințele inundației și ale violării integrității locuinței. Înțeleg că doamnei îi picură podul, dar fiecare om are drepturi apărate de Constituție. În acest caz, problema dumneaei poate fi soluționată prin evaluarea pagubei, consemnarea într-un act a acesteia și, respectiv, adresarea în judecată pentru obținerea unui prejudiciu pe măsură”, consideră Ghenadie Dubița.

P.S. În seara zilei de 17 ianuarie, în timp ce pregăteam materialul pentru tipar, Valentina Mihailenco ne-a anunțat la telefon că nepoata vecinei a luat legătura cu inginerul Sergiu Albu. Acesta ar fi avut în sfârșit acces în apartamentul de sus și ar fi stabilit cauza inundației. Astfel, Valentina Mihailenco a primit asigurări de la nepoata bătrânei că în scurt timp problema va fi rezolvată. Dacă va fi cazul, vom reveni.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Sondajul publicat ieri conține mai multe informații extrem de interesante, una din ele este numărul covărșitor de tineri care vrea ca R. Moldova să intre în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 09:11

Finalistă în 2018 la Australian Open, Simona Halep o va întâlni în turul trei de la Melbourne pe Yulia Putintseva (38 WTA). Organizatorii australieni au anunțat ora la care va avea loc confruntarea (se va disputa sâmbătă, pe Rod Laver Arena).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 09:10

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis, în urma întâlnirii de joi de la Geneva, că este „prea devreme” să declare stare de urgenţă cu privire la noul coronavirus din China.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:44

Moscova nu crede în râsete

Moscova nu crede în râsete

 Kremlinul nu știe de șagă. A aflat-o pe pielea sa Sașa Dolgopolov, un comedian rus care a îndrăznit să glumească despre cele sfinte: despre religie și despre Putin. În februarie 2019, de pe scena unui bar din Sankt-Petersburg, Dolgopolov a glumit că pe Iisus ar fi trebuit să-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:23

Mihai Ghimpu: „Niciunul din cei care a făcut alianţă cu socialiştii şi le-a dat puterea nu câştigă de la Dodon”

Mihai Ghimpu: „Niciunul din cei care a făcut alianţă cu socialiştii şi le-a dat puterea nu câştigă de la Dodon”

Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, consideră că lidera PAS, Maia Sandu, nu trebuie să candideze la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, din cauză că acest fapt îi va garanta victoria actualului preşedinte, Igor Dodon. În opinia sa, dacă Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:07

Repertoriul săptămânal Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Repertoriul săptămânal Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

28.01.2020 Ora 18:30 Sala Studio „Copiii Foametei. Mărturii ” de Alexei Vakulovski Durata spectacolului - 1h 40m / Pauză: Nu Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani. „Luminiţa Ţâcu împreună cu toată echipa a reuşit să desăvârşească...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:59

Vlad Ţurcanu: După alegerile parlamentare din Hînceşti, se poate discuta despre consolidarea polului unionist (tvrmoldova.md)

Vlad Ţurcanu: După alegerile parlamentare din Hînceşti, se poate discuta despre consolidarea polului unionist (tvrmoldova.md)

Într-o intervenţie telefonică la emisiunea Punctul pe AZi, Vlad Ţurcanu, vicepreşedinte PU,, a declarat că, după alegerile din 15 martie din circumscripţia 38, Hînceşti, se poate discuta despre o consolidare a polului unionist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:49

BELGIA: 23 de migranţi descoperţi într-un camion frigorific la Zeebrugge

BELGIA: 23 de migranţi descoperţi într-un camion frigorific la Zeebrugge

 Douăzeci şi trei de migranţi, care spun că sunt originari din Eritreea şi că încercau să ajungă în Marea Britanie, au fost descoperiţi joi dimineaţă într-un camion frigorific în apropiere de portul Zeebrugge, în Belgia, a anunţat parchetul din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:40

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE. Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE. Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 24 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +6 grade și minime de până la -5 grade noaptea. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vântul va sufla din sud-vest, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:33

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Iaşi, în prezenţa preşedintelui şi a premierului

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Iaşi, în prezenţa preşedintelui şi a premierului

 Unirea Principatelor Române va fi celebrată vineri, la Iaşi, printr-o serie de manifestări la care sunt aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată”

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată” Din editia print

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Preşedinţiei din ţara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:25

HOROSCOP, 24 IANUARIE 2020. Astrologii vin cu vești bune pentru nativii zodiacului

HOROSCOP, 24 IANUARIE 2020. Astrologii vin cu vești bune pentru nativii zodiacului

 Astrologii au prezentat horoscopul pentru vineri, 24 ianuarie, iar potrivit acestora unii dintre nativii zodiacului vor avea parte de vești bune. De asemenea, se anunță o zi în care creativitatea nativilor va ajunge la cote maxime, ceea va da naștere unor idei inedite. Iată care...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 07:20

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este e părere că fosta șefă a Cabinetului de miniștri, Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Mai mult,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:16

7 orașe din CHINA, în carantină, 25 de MORȚI, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” și cum se transmite

7 orașe din CHINA, în carantină, 25 de MORȚI, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” și cum se transmite

Ce sunt coronavirusurile Noul virus din China se extinde cu repeziciune în lume. Cinci persoane care ar putea fi infectate sunt sub monitorizare în Scoția și o alta, în Irlanda de Nord. În China, 25 de oameni au murit și peste 800 s-au îmbolnăvit. 13 cazuri au...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Ianuarie 2020, ora: 07:00

(ANALIZĂ) Unirea Principatelor Române: diplomaţie și propagandă europeană (1848-1859)

(ANALIZĂ) Unirea Principatelor Române: diplomaţie și propagandă europeană (1848-1859)

Aflată în exil încă din anul 1848, pleiada de tineri intelectuali şi oameni politici cunoscută sub denumirea de „generaţia paşoptistă“ îşi fixa pentru anii ce aveau să urmeze câteva obiective clar conturate ce urmau a fi aduse la cunoştinţa marilor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Ianuarie 2020, ora: 04:57

„Mica Unire”, primul PAS spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

„Mica Unire”, primul PAS spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Ianuarie 2020, ora: 19:38 de Mihaela Culcinschi

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

În timp ce președintele Igor Dodon, fiind deputat în perioada 2009-2016, a scos din buzunar zeci de mii de euro pentru cele mai luxoase vacanțe, alături de familie, în Maldive, Dubai sau Seychelles, foștii săi colegi de Parlament nu și-au permis să cheltuiască pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)