Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:18
Abonamente

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora 07:20    Din editia print

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală

Marime Font

Reprezentanții ÎMGFL strâng din umeri și afirmă că nu pot interveni
În dimineața zilei de marți, am surprins-o pe Valentina Mihailenco, o pensionară care locuiește într-un apartament modest din sectorul Buiucani al Capitalei, curățind igrasia care, de aproape două luni, a pus stăpânire peste camera sa de baie. Din tavan picura apă, iar crăpăturile se puteau observa cu ochiul liber.

Femeia își amintește că apa a început a picura din tavan în dimineața zilei de 1 decembrie, însă inițial nu a dat mare importanță acestui fapt, crezând că este rezultatul condensării vaporilor de apă. „Peste trei zile, văzând că picuratul se întețește, m-am dus la Întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL) și am invitat un instalator. Mi s-a spus că specialistul va veni a doua zi până la ora 12. Am așteptat trei zile, dar nu a venit nimeni. M-am dus apoi iarăși la ei și am însemnat în registrul ÎMGFL o nouă solicitare. Atunci doamnele de acolo l-au sunat pe instalator și mi-au spus că el se află în apropierea blocului meu și că ar trebui să mă întorc urgent acasă. Dar și de data aceasta am așteptat câteva zile în zădar”, adaugă Valentina Mihailenco.

Văzând că lucrurile nu se mișcă din loc, pensionara a făcut și al treilea drum până la ÎMGFL. De data aceasta, a intrat direct în biroul inginerului-șef, care a direcționat-o imediat către un alt inginer, iar respectivul i-a promis că, în dimineața următoare, va veni instalatorul. „Într-adevăr, de această dată a venit. S-a uitat la țevi și a spus că este vorba despre condens. I-am explicat că e imposibil, deoarece noaptea curge și mai multă apă. Auzind asta, el mi-a spus că va merge la vecinii de la etajele superioare pentru a vedea care-i situația și că urmează să aștept o comisie specializată, care, la fel, nu a mai venit”, își amintește femeia.

În lipsa vecinului de sus, nimeni n-a dorit să intervină

Peste alte câteva zile, adaugă ea, s-a dus la directorul ÎMGFL și a cerut disperată ajutor. Acesta a trimis la fața locului inginerul responsabil de bloc. „A venit și a analizat situația, apoi ne-am urcat împreună cu un etaj mai sus, unde nu ne-a deschis nimeni. Am fost și la vecinii care locuiesc cu două etaje mai sus, însă la ei totul era în regulă. Atunci inginerul m-a anunțat că nu-mi poate spune cauza exactă a inundației, deoarece nu are acces în apartamentul amplasat cu un etaj mai sus”, concretizează locatara.


Potrivit actului de examinare din 26 decembrie, în apartamentul Valentinei Mihailenco „s-au constatat scurgeri în jurul țevilor tranzitorii de alimentare cu apă și canalizare. Pată de culoare galbenă și umedă de pe tavanul încăperii de baie, lângă țevile tranzitorii din apartamentul amplasat cu un etaj mai sus, pe verticală. S-a hotărât să fie informat proprietarul/chiriașul acestui apartament prin prescripție în termen”.
La 2 ianuarie, Valentina Mihailenco a primit o înștiințare de la ÎMGFL, prin care este informată că „locatarului/chiriașului al cărui apartament este amplasat cu un etaj mai sus, i-a fost delegată prescripția de acces întru aprecierea cauzei. Rămâne doar ca locatarul să-și onoreze obligațiunea și responsabilitatea de a respecta solicitarea”.

„M-au dat în judecată pentru datorii, dar acum nu găsesc pârghii legale…”

Valentina Mihailenco ne spune că a rămas șocată de indiferența celor de la ÎMGFL, care anterior ar fi acționat-o în judecată pentru datorii la serviciile comunale. „Anul trecut s-au adunat datorii la IMGFL de 1000 de lei și ei m-au dat în judecată. Noroc că niște prieteni mi-au dat acești bani și i-am plătit până a ajunge în instanță. Dar acum, când ar trebui să mă ajute, nu mai au pârghii legale. Să aștept să mi se dărâme podul? Nu mai știu unde să mă adresez”, suspină femeia, cu lacrimi în ochi.

Am urcat un etaj, însă aici mai multe apartamente, inclusiv cel de care aveam nevoie, sunt separate printr-o ușă de metal. La ÎMGFL, am discutat cu inginerul-șef. „Nu cunosc acest caz în detalii, pentru că m-am angajat aici recent. Dar vă pot spune cu siguranță că, fără acordul proprietarului, nu avem dreptul legal de a intra în apartament, pentru că este proprietate privată”, a precizat Mihail Condrea, în timp ce l-a invitat în biroul său pe Sergiu Albu, inginerul responsabil de blocul cu pricina.

În căutarea vecinului dispărut

Sergiu Albu susține că și-a respectat obligațiunile de serviciu, dar mai mult decât atât legea nu-i permite să facă. „Am fost la fața locului și am inspectat. Presupun că ar putea fi de la canalizare. Împreună cu locatara, am bătut la ușa apartamentului de sus, nu ne-a răspuns nimeni. Am făcut un act de examinare, dar nu am putut identifica cauza, pentru că nu am avut acces. Am încercat să dau de mai multe ori de locatarul apartamentului cu pricina, dar nu deschide. În cele din urmă, am trimis prin poștă o prescripție cu aviz recomandat prin care solicităm proprietarului să ne ofere accesul pentru a soluționa problema. Dacă nu va reacționa, locatara inundată trebuie să se adreseze în judecată, iar instanța va realiza o expertiză de valorificare a pagubei și vecinul va fi obligat să achite pagubele”, explică Albu.

Totuși, inginerul s-a oferit să ne însoțească pentru a mai încerca o dată să dea de proprietarii apartamentului de sus. O vecină ne-a spus că acolo locuiește singură o bătrână de 94 de ani, care nu are copii. „Mai întram pe la ea, dar de vreo doi ani a avut o traumă și nu mai poate ieși”, susține vecina, pe nume Rodica Pelin.

O altă vecină, Valentina Cojocari, afirmă că bătrâna este vizitată zilnic de niște nepoate, care o îngrijesc. „Probabil că au luat-o la ele de sărbători, pentru că i-au adus pensia și tot n-a ieșit nimeni. Nepoatele ei locuiesc în sectorul Sculeni și o mai iau în vizită”, ne-a spus vecina.

„Pătrundem forțat doar când este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor”

Potrivit lui Ghenadie Dubița, șeful-adjunct al Direcției generale locativ-comunale şi amenajare a Primăriei Chișinău, administratorii blocurilor au dreptul să intre forțat în locuințe doar când este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor, securitatea și integritatea bunurilor. „În Legea nr. 75 din 30 aprilie 2015 cu privire la locuințe există o prevedere care stipulează procedura pătrunderii forțate în locuință. Această procedură este descrisă în lege, iar gestionarul blocului, în cazul dat ÎMGFL, trebuie să se adreseze în acest caz la administrația publică locală, la poliție etc.”, a menționat Dubița.

Referindu-se la cazul Valentinei Mihailenco, el a specificat că proprietara trebuie să se adreseze în instanța de judecată. „Înainte de a pătrunde forțat în locuință, trebuie să punem pe cântar consecințele inundației și ale violării integrității locuinței. Înțeleg că doamnei îi picură podul, dar fiecare om are drepturi apărate de Constituție. În acest caz, problema dumneaei poate fi soluționată prin evaluarea pagubei, consemnarea într-un act a acesteia și, respectiv, adresarea în judecată pentru obținerea unui prejudiciu pe măsură”, consideră Ghenadie Dubița.

P.S. În seara zilei de 17 ianuarie, în timp ce pregăteam materialul pentru tipar, Valentina Mihailenco ne-a anunțat la telefon că nepoata vecinei a luat legătura cu inginerul Sergiu Albu. Acesta ar fi avut în sfârșit acces în apartamentul de sus și ar fi stabilit cauza inundației. Astfel, Valentina Mihailenco a primit asigurări de la nepoata bătrânei că în scurt timp problema va fi rezolvată. Dacă va fi cazul, vom reveni.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:08

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 06:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Februarie 2019, ora: 05:57

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 FEBRUARIE 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA PEȘTI

Horoscopul zilei de 20 februarie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 februarie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)