Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora 07:20    Din editia print

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală

Marime Font

Reprezentanții ÎMGFL strâng din umeri și afirmă că nu pot interveni
În dimineața zilei de marți, am surprins-o pe Valentina Mihailenco, o pensionară care locuiește într-un apartament modest din sectorul Buiucani al Capitalei, curățind igrasia care, de aproape două luni, a pus stăpânire peste camera sa de baie. Din tavan picura apă, iar crăpăturile se puteau observa cu ochiul liber.

Femeia își amintește că apa a început a picura din tavan în dimineața zilei de 1 decembrie, însă inițial nu a dat mare importanță acestui fapt, crezând că este rezultatul condensării vaporilor de apă. „Peste trei zile, văzând că picuratul se întețește, m-am dus la Întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL) și am invitat un instalator. Mi s-a spus că specialistul va veni a doua zi până la ora 12. Am așteptat trei zile, dar nu a venit nimeni. M-am dus apoi iarăși la ei și am însemnat în registrul ÎMGFL o nouă solicitare. Atunci doamnele de acolo l-au sunat pe instalator și mi-au spus că el se află în apropierea blocului meu și că ar trebui să mă întorc urgent acasă. Dar și de data aceasta am așteptat câteva zile în zădar”, adaugă Valentina Mihailenco.

Văzând că lucrurile nu se mișcă din loc, pensionara a făcut și al treilea drum până la ÎMGFL. De data aceasta, a intrat direct în biroul inginerului-șef, care a direcționat-o imediat către un alt inginer, iar respectivul i-a promis că, în dimineața următoare, va veni instalatorul. „Într-adevăr, de această dată a venit. S-a uitat la țevi și a spus că este vorba despre condens. I-am explicat că e imposibil, deoarece noaptea curge și mai multă apă. Auzind asta, el mi-a spus că va merge la vecinii de la etajele superioare pentru a vedea care-i situația și că urmează să aștept o comisie specializată, care, la fel, nu a mai venit”, își amintește femeia.

În lipsa vecinului de sus, nimeni n-a dorit să intervină

Peste alte câteva zile, adaugă ea, s-a dus la directorul ÎMGFL și a cerut disperată ajutor. Acesta a trimis la fața locului inginerul responsabil de bloc. „A venit și a analizat situația, apoi ne-am urcat împreună cu un etaj mai sus, unde nu ne-a deschis nimeni. Am fost și la vecinii care locuiesc cu două etaje mai sus, însă la ei totul era în regulă. Atunci inginerul m-a anunțat că nu-mi poate spune cauza exactă a inundației, deoarece nu are acces în apartamentul amplasat cu un etaj mai sus”, concretizează locatara.


Potrivit actului de examinare din 26 decembrie, în apartamentul Valentinei Mihailenco „s-au constatat scurgeri în jurul țevilor tranzitorii de alimentare cu apă și canalizare. Pată de culoare galbenă și umedă de pe tavanul încăperii de baie, lângă țevile tranzitorii din apartamentul amplasat cu un etaj mai sus, pe verticală. S-a hotărât să fie informat proprietarul/chiriașul acestui apartament prin prescripție în termen”.
La 2 ianuarie, Valentina Mihailenco a primit o înștiințare de la ÎMGFL, prin care este informată că „locatarului/chiriașului al cărui apartament este amplasat cu un etaj mai sus, i-a fost delegată prescripția de acces întru aprecierea cauzei. Rămâne doar ca locatarul să-și onoreze obligațiunea și responsabilitatea de a respecta solicitarea”.

„M-au dat în judecată pentru datorii, dar acum nu găsesc pârghii legale…”

Valentina Mihailenco ne spune că a rămas șocată de indiferența celor de la ÎMGFL, care anterior ar fi acționat-o în judecată pentru datorii la serviciile comunale. „Anul trecut s-au adunat datorii la IMGFL de 1000 de lei și ei m-au dat în judecată. Noroc că niște prieteni mi-au dat acești bani și i-am plătit până a ajunge în instanță. Dar acum, când ar trebui să mă ajute, nu mai au pârghii legale. Să aștept să mi se dărâme podul? Nu mai știu unde să mă adresez”, suspină femeia, cu lacrimi în ochi.

Am urcat un etaj, însă aici mai multe apartamente, inclusiv cel de care aveam nevoie, sunt separate printr-o ușă de metal. La ÎMGFL, am discutat cu inginerul-șef. „Nu cunosc acest caz în detalii, pentru că m-am angajat aici recent. Dar vă pot spune cu siguranță că, fără acordul proprietarului, nu avem dreptul legal de a intra în apartament, pentru că este proprietate privată”, a precizat Mihail Condrea, în timp ce l-a invitat în biroul său pe Sergiu Albu, inginerul responsabil de blocul cu pricina.

În căutarea vecinului dispărut

Sergiu Albu susține că și-a respectat obligațiunile de serviciu, dar mai mult decât atât legea nu-i permite să facă. „Am fost la fața locului și am inspectat. Presupun că ar putea fi de la canalizare. Împreună cu locatara, am bătut la ușa apartamentului de sus, nu ne-a răspuns nimeni. Am făcut un act de examinare, dar nu am putut identifica cauza, pentru că nu am avut acces. Am încercat să dau de mai multe ori de locatarul apartamentului cu pricina, dar nu deschide. În cele din urmă, am trimis prin poștă o prescripție cu aviz recomandat prin care solicităm proprietarului să ne ofere accesul pentru a soluționa problema. Dacă nu va reacționa, locatara inundată trebuie să se adreseze în judecată, iar instanța va realiza o expertiză de valorificare a pagubei și vecinul va fi obligat să achite pagubele”, explică Albu.

Totuși, inginerul s-a oferit să ne însoțească pentru a mai încerca o dată să dea de proprietarii apartamentului de sus. O vecină ne-a spus că acolo locuiește singură o bătrână de 94 de ani, care nu are copii. „Mai întram pe la ea, dar de vreo doi ani a avut o traumă și nu mai poate ieși”, susține vecina, pe nume Rodica Pelin.

O altă vecină, Valentina Cojocari, afirmă că bătrâna este vizitată zilnic de niște nepoate, care o îngrijesc. „Probabil că au luat-o la ele de sărbători, pentru că i-au adus pensia și tot n-a ieșit nimeni. Nepoatele ei locuiesc în sectorul Sculeni și o mai iau în vizită”, ne-a spus vecina.

„Pătrundem forțat doar când este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor”

Potrivit lui Ghenadie Dubița, șeful-adjunct al Direcției generale locativ-comunale şi amenajare a Primăriei Chișinău, administratorii blocurilor au dreptul să intre forțat în locuințe doar când este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor, securitatea și integritatea bunurilor. „În Legea nr. 75 din 30 aprilie 2015 cu privire la locuințe există o prevedere care stipulează procedura pătrunderii forțate în locuință. Această procedură este descrisă în lege, iar gestionarul blocului, în cazul dat ÎMGFL, trebuie să se adreseze în acest caz la administrația publică locală, la poliție etc.”, a menționat Dubița.

Referindu-se la cazul Valentinei Mihailenco, el a specificat că proprietara trebuie să se adreseze în instanța de judecată. „Înainte de a pătrunde forțat în locuință, trebuie să punem pe cântar consecințele inundației și ale violării integrității locuinței. Înțeleg că doamnei îi picură podul, dar fiecare om are drepturi apărate de Constituție. În acest caz, problema dumneaei poate fi soluționată prin evaluarea pagubei, consemnarea într-un act a acesteia și, respectiv, adresarea în judecată pentru obținerea unui prejudiciu pe măsură”, consideră Ghenadie Dubița.

P.S. În seara zilei de 17 ianuarie, în timp ce pregăteam materialul pentru tipar, Valentina Mihailenco ne-a anunțat la telefon că nepoata vecinei a luat legătura cu inginerul Sergiu Albu. Acesta ar fi avut în sfârșit acces în apartamentul de sus și ar fi stabilit cauza inundației. Astfel, Valentina Mihailenco a primit asigurări de la nepoata bătrânei că în scurt timp problema va fi rezolvată. Dacă va fi cazul, vom reveni.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)