Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

publicat în Actualitate pe 21 Octombrie 2019, 13:30

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna aceasta încearcă să se strecoare în case și să se pună la adăpost. Gândacii au invadat Chișinăul în aceste zile. Cei care au locuințe în apropierea parcurilor sau a spaţiilor verzi, au avut parte de o „invazie” şi mai mare.

De o mărime considerabilă pentru o insectă (cca 2 cm), de culoare în general cenușiu-maronie (sau verde, dacă sunt insecte tinere), gândacii se înghesuie pe la tocurile ferestrelor, în fisuri din pereți, încercând să găsească un loc călduț pentru iarnă. Pot zbura și sunt polifagi, fiind dăunători pentru numeroase culturi.
Aceste insecte nu sunt periculoase pentru oameni, însă creează disconfort din cauza mirosului urât pe care îl emană. Pentru plante însă sunt nocive.

Pentru a ține ploșnițele la distanță trebuie să respectați următoarele reguli:

1. În primul rând trebuie reparate ferestrele, ușile sau ecrenele exterioare (orice orificiu micuț, va fi considerat o invitație deschisă). Orice crăpătură trebuie acoperită pentru că altfel ați putea avea invitați surpriză.

2. Ploșnițele sunt atrase de lumina, este recomandat că luminile exterioare să fie aprinse cât mai puțin timp sau să optați pentru becurile de culoare gălbuie care atrag insectele mai puțin.

3. Inspectați bine sacoșele de cumpărături înainte de a intră în casă, plosnitele pot fi pasageri clandestini, iar odată intrate în casă își vor găși un loc comod și vom avea oaspeți neașteptați și nu tocmai frumos mirositori.

http://unica.md/