Astăzi 7 Aprilie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 6 Aprilie 2020
Abonamente

Actualitate 20 Iulie 2009, ora 09:57

Ion Brsa: Taranul sta intre saracie si disperare

Marime Font

Falimentarea fabricilor de vin, preturile mici de achizitie la produsele agricole, costurile mari la carburanti, lipsa pietei de desfacere si a investitiilor sunt doar cateva probleme cu care se confrunta astazi taranii. Nemultumiti de guvernarea comunista, ei cred ca, in opt ani de aflare la putere, Partidul Comunistilor a pus agricultura pe branci. Despre aceasta ne vorbeste si Ion Barsa, directorul executiv al organizatiei teritoriale Chisinau a Federatiei Nationale a Fermierilor.

- Domnule Barsa, ce se intampla, de fapt, cu agricultura noastra?

- Se intampla ceva strigator la cer. Majoritatea celor care faceau business in agricultura au plecat sa munceasca la negru peste hotare. Au ramas foarte putini oameni care au investit in agricultura: au plantat vii si livezi, au construit depozite, au procurat frigidere, au deschis magazine agricole. O buna parte dintre ei au cate un membru al familiei la munci in afara tarii, care ii alimenteaza cu surse financiare pentru a-si acoperi datoriile acumulate. Agricultura este falimentara…

- De ce?

- Nu-i rentabila producerea culturilor agricole. Pretul de vanzare a productiei agricole este mai mic decat cel de cost si taranul nu-si poate acoperi cheltuielile. Sa luam, de exemplu, cerealele. Timp de opt ani, conducerea comunista a stimulat cultivarea grauntoaselor si au fost semanate mai multe terenuri, ca sa fie mai multa paine, la un pret de nimic.

- ?aranul este interesat sa fie mai putin grau, ca sa-l vanda mai scump…

- Exact. Guvernul comunist n-a avut grija de taran. Pe seama acestuia, el vrea sa castige dividende politice, ca painea-i ieftina si „avem de toate”. Si viticultura este pe branci, desi ea a adus venituri de veacuri.

- Care e situatia pe piata culturilor cerealiere? Ministerul Agriculturii sustine ca vom avea o recolta de peste 800 mii tone…
- Cei de la minister nu cunosc situatia din teritoriu. In multe raioane de est, suprafete mari de grau au fost compromise si nu vor fi recoltate. Daca vom obtine 350 mii tone de grau, va fi bine. Teama mi-e ca vom intra din nou intr-o criza a painii.

- Cu cat se vinde graul si orzul acum?

- Pretul de cost al unui kilogram de grau este de 3,50-4 lei/kg. Dar graul alimentar e comercializat cu un leu, iar cel furajer - cu 60-70 bani. Cheltuielile la un hectar de grau sunt de circa patru mii de lei. Precum vedeti, daca recolta e mica - de 1,5-2 tone de grau, pierderile constituie circa doua-trei mii de lei la hectar. Iar faina la piata costa 7-10 lei/kg…

- Ce se intampla cu legumele si fructele?

- De mai multi ani, legumele si fructele nu se mai cultiva in camp deschis. Ele au trecut pe terenuri adapostite, pe loturile de langa casa, in sere solare. De doua saptamani, taranii au iesit pe piata cu rosii, ardei dulci si harbuji. Dar legumele se cultiva in cantitati mici. Noi importam anual peste 100 mii tone de rosii din Turcia, Polonia, Bulgaria si alte tari. Importam cartofi, ceapa, ridiche, chiar marar si patrunjel. Problema legumelor si fructelor, ca si cea a strugurilor, consta in lipsa pietei de desfacere. In acest caz, intervin intermediarii. Va dau un singur exemplu. Zilele trecute, taranii vindeau ardeii cu 15 lei kilogramul, iar intermediarii - cu 25. Producatorii mici n-au acces la piata. Ea este cucerita de intermediari.

- Viticultorii au primit banii pentru strugurii comercializati anul trecut?

- Numai in raionul Ialoveni, fabricile de vin datorau taranilor peste 17 mln. lei. In cinci raioane din organizatia noastra, datoriile constituie peste 50 mln. lei. ?aranii nu si-au ridicat banii pentru recolta de struguri comercializata in 2006-2008. Unele fabrici deja au falimentat si nu pot sa ramburseze datoriile.

- Cate fabrici de vin are azi R. Moldova?

- Sunt circa 145 fabrici de vin. Dintre acestea, doar 40 exporta - cele afiliate Puterii. Fabricile de vin au luat credite de la banci, au procurat de la populatie struguri in 2005-2008, iar in 2006 a fost stopat exportul de vin in Federatia Rusa. Companiile controlate de Putere au obtinut licenta, avand dreptul exclusiv de a exporta productia vinicola. Ele achizitioneaza vinul in vrac de la celelalte fabrici, la un pret de nimic - 2,5 lei/litru.

- Prin urmare, au fost ruinati si producatorul de struguri, si prelucratorii de materie prima…

- Astazi, si viticultorul, si producatorul de vin sunt falimentati. La un hectar de vie, taranul cheltuieste peste 200 mii lei, iar daca culege 7-10 tone si vinde strugurii cu 1,5-2 lei/kg, va dati seama care-i „profitul”…

- Saptamana trecuta, in fata Guvernului au protestat si producatorii de lapte…
- Cu certitudine, falimenteaza si cei din domeniul vitaritului. La noi, in zona de centru, nu este convenabil sa produci lapte. ?aranii, totusi, au o traditie, iar statul nu le acorda nicio atentie. Fabricile de prelucrare care detin monopolul dicteaza pretul la lapte si-l achizitioneaza ieftin, obtinand profituri fabuloase, de 500-1000%. Laptele este un produs usor alterabil si taranu-i nevoit sa-l dea aproape pe degeaba…

- Ce se va intampla cu ramura vitivinicola?

Vreau sa va spun ca cea mai mare intreprindere vinicola din Moldova - „Acorex Wines Holding” - are datorii la 130 de creditori, dintre care 80 de banci. Potrivit lui Serghei Boret, directorul intreprinderii, anterior, ea producea 1,5 mln. sticle de vin lunar, acum - 230 mii. A redus numarul angajatilor de la 430 la 80.
Viticultura e in pragul falimentului. Actualmente, ea detine numai 7% din culturile agricole. Inainte ea asigura circa 30% din venitul productiei agroindustriale si peste 30% din exportul productiei. Azi e catastrofa…

- Guvernarea a promis, totusi, cate zece litri de motorina la hectar pentru gospodariile agricole mari, iar taranilor mici - ca-i va scuti de impozitul funciar pentru anul curent. Este asta o salvare pentru agricultura?

- Nu-i niciun fel de salvare. In primul rand, se vehiculeaza ca fermierii mici vor fi scutiti de impozitul funciar, pe care, in mare parte, deja l-au achitat. Este o manipulare electorala. Chiar si cei zece litri de motorina nu constituie altceva decat o mita electorala.

- Dar ce vor face fermierii cu productia agricola din anul curent?

- Fabricile de vin monopoliste achizitioneaza de la celelalte fabrici vinul sec cu 2,5 lei litrul. Cum sa intoarca acestea datoriile, cum sa ramburseze creditele luate? Cred ca, din 145 de fabrici, vor ramane doar vreo 50-60. Cu comercializarea strugurilor, situatia e mai grava decat anul trecut. In 2008, de exemplu, o foarte mica parte din cantitatea de struguri a fost exportata. A existat interdictia guvernului, care, printr-o circulara a Agentiei Agroindustriale „Moldova-Vin”, a specificat ca preturile la soiurile tehnice rosii si albe sa fie de 4-5 lei, nu mai putin. Astfel, statul putea sa aplice o taxa mai mare la export, pentru a umplea bugetul. In atare situatie, noi am pierdut clientii care vroiau sa procure productia de struguri. Am fi comercializat strugurii cu 3-3,5 lei/kg si, in asemenea caz, nu se acumulau atatea datorii…

- In februarie, la piata, strugurii de soiul Lidia se vindeau cu 3-4 lei, productie pregatita pentru export...

- Organizatia noastra intentioneaza sa organizeze o intrunire cu producatorii de struguri, transportatorii si prelucratorii ca sa vedem ce facem mai departe. Cu statul n-ai ce discuta. Se vehiculeaza ideea ca soiurile clasice, nobile vor fi achizitionate cu 1-1,2 lei/kg.

- Care-i solutia pentru agricultura noastra?

- Actualul guvern nu poate propune o solutie. Probabil, noi, producatorii de struguri, precum si conducatorii de fabrici de vin ar trebui sa ne asociem, sa ne unim fortele pentru a discuta. Sa vedem ce facem mai departe.
Este nevoie de investit in infrastructura de marketing a ramurii viticulturii si in alte ramuri. Am in vedere crearea unor asociatii pe produs. Ele vor fonda cooperative de prestari servicii sau cooperative de intreprinzator. Astfel, fermierii isi vor uni fortele si isi vor face serviciile lor in diferite directii. Inainte de toate - in cel de comercializare a produselor. Unindu-ne fortele, am putea gasi piata reala pentru export. Dar si statul trebuie sa stimuleze dezvoltarea acestei infrastructuri. E vorba de cooperativele de intreprinzator, cu depozite, frigidere, sectii de ambalare s.a.m.d. Un alt factor care ar putea sa deblocheze situatia existenta ar fi liberalizarea intreprinderilor care practica exportul. Avem companii de marketing, afiliate Puterii, care achizitioneaza productia la un pret de nimic si obtin profituri mari. Dreptul de a exporta trebuie sa-l aiba orice intreprindere.

- Va multumim pentru interviu.
 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 22:30

VIDEO / +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

VIDEO /  +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

965 de cazuri în total. Din acest 101, 4 sunt de „import”, restul, 97 cu transmitere locală. Alte două persoane au decedat în ultimele ore.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 20:05

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:58

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:42

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, anunță că-și vinde Rolls Royce-ul pentru a le da medicilor un salariu suplimentar. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 19:31

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

Într-un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, Ionela Hadârcă acuză autoritățile moldovenești că au alte priorități, decât să creadă un pacient care se plânge pe condițiile grave dintr-un spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:30

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 16.523 de morţi în Italia, cu 636 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 132.800.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:52

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

În timp ce în toată lumea crește numărul de persoane testate de coronavirus, în R. Moldova cifra este în scădere pentru a 3-a zi consecutiv. Chicu și Dumbrăveanu au „uitat” să explice de ce lucrurile stau așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:33

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

Igor Firsov, directorul serviciului de inspecție ecologică, s-a răzgândit în ceea ce privește creșterea nivelului de radioactivitate după incendiul izbucnit în pădurea de la Cernobîl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:28

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:07

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:00

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

Procuratura Generală oferă detalii din „dosar al interceptărilor” după ce o investigație a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile ar fi fost interceptați și filați ilegal, informează tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 16:11

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 15:06

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că starea de urgență, impusă pentru combaterea pandemiei de coronavirus, se va prelungi cu o lună. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 13:21

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De mâine, 7 aprilie, și până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 12:54

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:28

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:25

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

O farmacistă dintr-o localitate din raionul Anenii Noi a fost infectată cu coronavirusul de tip nou.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:54

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Preotul Ghenadie Pereteatcu din satul Baxani, raionul Soroca a slujit astăzi în biserică doar cu membrii familiei sale. Pentru asta a fost sancționat de poliție cu o amendă de zeci de mii de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:48

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 6 Aprilie 2020, ora: 11:29

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 14 persoane sunt infectate, 1 persoană este suspectă, 21 se află în carantină și 156 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)