Astăzi 19 Martie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

Cultură 6 Aprilie 2009, ora 16:36

Ion Gheorghita-70 - Copil al firii si al primaverii

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Sambata, in Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost comemorat poetul si dramaturgul Ion Gheorghita, de la nasterea caruia s-au implinit 70 de ani.Manifestarea a fost moderata de catre scriitorul Anatol Ciocanu, colaborator al Muzeului Literaturii Romane „M. Kogalniceanu”, care este si autorul expozitiei aniversare „Trece poetul prin grai”.

La comemorare au luat cuvantul mai multi oameni de litere: acad. Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Dumitru Matcovschi, Elena Vatamanu-Curecheru, Haralambie Moraru, Vasile Tarateanu, Dumitru Apetri, Sergiu Nuca, Valeriu Nazar, Lucia Gheorghita, sotia regretatului scriitor, s.a. S-a vorbit in contradictoriu, dar toti cei care au luat cuvantul au accentuat meritele lui Ion Gheorghita in anii miscarii de eliberare si renastere nationala.
Poetul s-a nascut pe 3 aprilie 1939 in satul Larga, judetul Cernauti. Dupa absolvirea Universitatii din Cernauti, a lucrat redactor la ziarul „Zorile Bucovinei”, redactor la revista „Moldova”, redactor-sef al Colegiului de traducere al USM. A semnat mai multe volume de versuri, majoritatea dintre care pentru copii, dar si dramaturgie, si publicistica.
Cu ocazia aniversarii, a fost editat volumul selectiv de versuri „Intemeierea frunzelor”, selectie si prefata de acad. Mihai Cimpoi. In prefata cartii, presedintele Uniunii Scriitorilor mentioneaza, intre altele, ca Ion Gheorghita „a fost un spirit rector al reinnoirilor in perioada Renasterii basarabene, facand sa fie promovat adevarul despre noi, cei de la „marginea campiei” romane”.
Poetul martir Ion Gheorghita a fost asasinat de persoane necunoscuti la 28 noiembrie 1991.
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul