Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:19
Abonamente

Politică 8 Aprilie 2011, ora 06:11    Din editia print

Raport IDOM despre 7 aprilie 2009:Justiţia nu şi-a făcut datoria

Marime Font

„Proiectul „Monitorizarea înfăptuirii justiţiei pe cauzele legate de evenimentele din 7 aprilie 2009” vine ca o reacţie la nerealizarea promisiunilor clasei politice de după alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 de a identifica torţionarii şi a pedepsi persoanele, inclusiv pe cele cu drepturi de răspundere, pentru admiterea încălcărilor în masă a drepturilor omului”, se arată în Raportul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), făcut public ieri, în cadrul unei mese rotunde.

Directorul IDOM, Vanu Jereghi, a declarat că raportul a fost realizat în baza asistării, timp de trei luni, la 56 de procese de judecată legate de evenimentele din 7 aprilie 2009, la care au fost examinate cauzele de tortură masivă a persoanelor. Potrivit expertului IDOM Vasile Rotaru, cadrul legal privind combaterea şi prevenirea torturii necesită a fi îmbunătăţit, pentru a asigura o eficienţă. „Anumite lacune în sistemul judiciar care au fost atestate în trecut, persistă şi la momentul actual, iar scopul nostru este să atragem atenţia asupra acestor fenomene”, a declarat Rotaru.

Observatorii au constatat că mersul eficient al proceselor de judecată a fost tergiversat din cauza mai multor factori, printre care amânarea frecventă a şedinţelor, la iniţiativa judecătorilor, avocaţilor sau a procurorilor, pe motive neîntemeiate, începerea şedinţelor cu întârzieri semnificative şi susţinerea a numeroase procese în cabinetele judecătorilor. Un alt aspect negativ observat a fost accesul limitat al publicului la aceste şedinţe, din cauza lipsei de informaţie. „Pe panourile din judecătorii lipsea anume informaţia despre cauzele de tortură. În mod sigur, nu s-a dorit o publicitate largă a acestor cazuri”, susţine Rotaru.Totodată, experţii şi-au exprimat îngrijorarea că majoritatea poliţiştilor suspectaţi că ar fi maltratat protestatarii n-au fost suspendaţi din serviciu. Din funcţia pe care o deţin, ei pot influenţa sau chiar intimida părţile vătămate şi martorii. Rotaru a mai declarat că anchetatorii care investighează cazurile de tortură nu sunt întotdeauna interesaţi să examineze dosarele în care sunt implicaţi colegii lor poliţişti.

Un alt expert IDOM, Ion Graur, s-a referit la prestaţia părţilor implicate în proces. Potrivit lui, victimele şi martorii au dat dovadă de atitudine conştiincioasă şi respectuoasă faţă de instanţa de judecată. În acelaşi timp, judecătorii în mod frecvent amânau şedinţele, iar acest fapt „îi făcea pe martori şi victime să-şi piardă interesul şi încrederea în justiţie - ei deveneau frustraţi sau chiar încetau să se mai prezinte la proces”, a declarat expertul.

Raportul arată că cei mai mulţi dintre judecătorii care au participat în procesele legate de 7 aprilie au dat dovadă de profesionalism. Dar au existat şi cazuri când aceştia s-au comportat necorespunzător, comiţând abuzuri în procesul de audiere a martorilor, învinuindu-i, adresându-le ofense şi reproşuri, ori semnând actele formal, în timp ce vorbeau la telefon. Acest fapt a condus la inhibarea martorilor şi a victimelor şi la refuzul acestora de a depune mărturii. Şi încă o remarcă a observatorilor: comportamentul judecătorilor se schimba radical în cazul în care la proces asistau şi reprezentanţii mass-media.

Graur a subliniat că numeroşi procurori şi avocaţi nu au pregătirea corespunzătoare pentru a desfăşura un proces de judecată eficient, chiar dacă, potrivit lui, cazurile de ignoranţă juridică şi neprofesionalism au reprezentat mai curând o excepţie, decât o lege.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md