Politică

Kakocratia

Cu ce sentimente ne vom trezi la 6 aprilie, cei care vor apuca sa adoarma in acea noapte? Asteptarile cui vor fi indreptatite? Cine va avea de castigat in aceasta campanie care se profileaza, in opinia mea, drept una care nu va avea mari invingatori, dar cu niste foarte probabili mari invinsi? Cine va fi „omul mare, cu par carunt si cu probleme de familie”, pe care vrajitoarea dintr-un reportaj de la PRO TV ni-l menea drept viitorul presedinte al tarii? Incerci, cu infrigurare, sa intrevezi in tumultul si mizeria bataliei electorale niste semne care ti-ar spune ceva despre dispozitiile electoratului si care ar anunta rezultatele de la 5 aprilie…

Deocamdata, ajunsi aproape de „ecuatorul” campaniei, mi se pare ca scorul este de 1:0 pentru Opozitie. Nu pentru ca aceasta din urma ar fi mai agresiva si mai combativa decat PCRM, ci pentru impresia neasteptata pe care o induce, inainte de toate, prezenta, in premiera, la niste televiziuni strict comuniste si pepecediste – M 1, NIT, EU TV – a unor mesaje si atitudini anticomuniste continute in spoturi si in dezbateri. In loc sa le permita, in acesti ani, oamenilor din opozitie sa mai apara din cand in cand la televiziune, astfel incat cetateanul sa se obisnuiasca si sa se plictiseasca de fetele si mesajele lor, comunistii le-au interzis cu desavarsire accesul, astfel incat acum Opozitia apare ca o prezenta noua, motivata, ambitionata.

Sa vedem cand vor egala comunistii.

***

Nu stiu cand, dar stiu cine le va ajuta sa o faca. Tot Opozitia.

Marti seara, ajuns acasa pe la ora opt, am deschis televizorul la „dezbateri electorale” de la M 1 si m-am pomenit in plinul unei ciorovaieli dintre doamna Alexandra Can de la Miscarea „Actiunea Europeana” si Ion Mereuta de la Uniunea Centrista (tot el seful Partidului Umanist din Moldova). Oricat de mult incercam sa ma concentrez la mesajul pe care il aveau de transmis cei doi, nu reuseam nicidecum sa o fac, impiedicat de temperamentul doamnei Can, care isi rostea frazele cu un fel de sfasiere de tragediana, impresie accentuata de leganarile si smucirile de corp desucheate.

Nici ucemistul umanist nu se lasa mai prejos. In loc sa mai tempereze tonul oponentei sale, domnul Mereuta turna gaz pe foc, ripostand la randul lui cu patima si incrancenare. Cei doi ilustrau perfect ideea atat de draga comunistilor, pe care ei o promoveaza staruitor in campanie si anume ca Opozitia nu stie decat sa se certe.

***

Regimul instaurat de Voronin, pe care unii il numesc dictatura, se inscrie mai curand in ceea ce savantul german Hermann Obert definea acum treizeci de ani drept „kakocratie”. Din greaca, „kakos” se traduce drept „rau”, „kakocratia” insemnand asadar „puterea celor rai”. Ceea ce am avut in ultimii ani la guvernare au fost niste indivizi care au activat in afara unor legi si norme legale, manati de interese, pofte, instincte. Adica, niste rai.

Iata de ce regimul este „kakocratie”, iar Voronin este cel mai mare kakocrat.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *