Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Eveniment 18 Mai 2017, ora 17:09

La Muzeul Naţional de Istorie a fost vernisată expoziția de colecție „Ceasul de-a lungul timpului"

Marime Font

O expoziţie cu genericul „Ceasul de-a lungul timpului”, care valorifică colecţia de orologerie de patrimoniu, a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul adjunct al instituţiei, Aurelia Corneţchi, a menţionat că expoziţia prezintă circa 150 de piese din secolele XIX şi XX, cu mecanisme fabricate în ateliere din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Italia, precum şi din Japonia, Rusia şi URSS.

Potrivit sursei citate, ceasurile au fost expuse tipologic, cele mai atractive fiind pendulele de perete şi de podea din secolele XIX şi XX (prima jumătate), ale căror mecanisme sînt adăpostite în cutii de lemn, cu frumoase elemente decorative ale renumiţilor ceasornicari şi mărci Gustav Beckher, Philip Haas, Le Roi a Paris, Lenzkirch ş.a.Aurelia Corneţchi a afirmat că din vasta categorie a ceasurilor portative fac parte ceasurile de birou care, deopotrivă cu designul plăcut, au utilitatea trezirii, îndeosebi dimineaţa, numite şi „deşteptătoare”. O altă categorie sînt ceasurile de buzunar, considerate iniţial ca un accesoriu vestimentar pentru bărbaţi.

„Aceste ceasuri, cu mecanisme deseori înnobilate de metale preţioase, cadrate emailate, instalaţii sonore, capace de protecţie inscripţionate şi frumos ornamentate au fost confecţionate în atelierele fabricanţilor Abraham Louis Breguet, Henry Moser, Pavel Bure, Omega, Doxa, Junghans, Tocinoe vremea, ZIM ş.a. Majoritatea ceasurilor de mînă din colecţia de patrimoniu sînt de producţie sovietică: Pobeda, Vostok, Poliot, Zvezda. Tot aici sînt expuse ceasuri ale unor personalităţi din secolul trecut”, a precizat Aurelia Coreţchi.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a remarcat că această expoziţie vine să demonstreze ceea ce înseamnă o colecţie de patrimoniu. „Este o expoziţie care vine să deschidă o uşă spre frumos”, a constatat Monica Babuc.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md