Politică

Liga tineretului rus, aţâţată de Klimenko şi Ghelici

Acţiunea de protest a fost moderată de Valeri Klimenko, liderul Mişcării extremiste „Ravnoparavie”. Acesta îi îndemna pe studenţii care se plimbau prin preajmă să se alăture acţiunii de protest. Deoarece tinerii l-au neglijat, Klimenko a devenit agresiv şi striga batjocoritor: „Uitaţi-vă ce cadre pregăteşte universitatea!”. N-au scăpat nebatjocoriţi nici rectorul Bostan şi nici ministrul Bujor. Pe primul l-a numit măturător, iar lui Bujor i-a zis că va sta la închisoare pe pragul de lângă latrină. Mai târziu, grupului s-a alăturat şi Fiodor Ghelici, preşedintele unei asociaţii de protecţie a consumatorilor. Ei au pătruns cu forţa în sediul universităţii, dând brutal la o parte portarul. Apoi au intrat, împreună cu toată mulţimea, în biroul rectorului ca să ceară explicaţii.

Ion Bostan a încercat să calmeze spiritele, dar n-a reuşit. „Este o dezinformare fără precedent”, a declarat rectorul. „La UTM, după proclamarea independenţei şi până în prezent, instruirea se face în patru limbi: română, rusă, franceză şi engleză. Din totalul de grupe academice care le avem astăzi, 389 studiază în română şi 123 în limba rusă. Aceasta este realitatea şi nicidecum cea pe care vreau să o arate unii politicieni. Anul acesta, din 12 mii de studenţi de la secţia de zi, 31 au depus benevol cereri să se transfere la alte facultăţi. Aceşti politicieni induc în eroare studenţii şi opinia publică”, a menţionat Bostan.

„Cu părere de rău, problema limbii ruse reapare ori de câte ori intrăm în campanie electorală”, ne-a declarat ministrul Educaţiei. „În ultimii 20 de ani, numărul şcolilor şi grupelor ruseşti nu s-a redus, deşi aici învaţă mult mai puţini copii decât în cele româneşti”, a accentuat ministrul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *