Actualitate

Lupta lui Victor Stepaniuc cu antistatalistii

Razboiul lui Victor Stepaniuc impotriva intelectualitatii a devenit unul ridicol. Mai nou, viceprim-ministrul comunist a dat directive Ministerului Culturii si Turismului, muzeelor si autoritatilor locale din republica sa nu se implice intr-un proiect cu privire la protectia patrimoniului arheologic national, initiat de Asociatia Istoricilor.

Protectia patrimoniului istorico-cultural, in contextul integrarii in UE, este unul din punctele noastre nevralgice. Majoritatea monumentelor arheologice se afla intr-o stare avansata de degradare. Distrugerea celor 26 de situri arheologice de importanta medievala de pe vremea lui Stefan cel Mare, in urma constructiei tronsonului de cale ferata Giurgiulesti-Cahul; extragerea prundisului din cetatile getice de catre locuitorii din Rudi, privatizarile ilegale ale terenurilor de patrimoniu arheologic (cel mai grav e cazul Orheiului Vechi, ajuns in proprietate privata) sunt doar cateva dintre exemplele strigatoare la cer. Primul semnal de alarma l-au dat expertii din mai multe institutii, in 2007, printr-un demers catre ex-premierul Vasile Tarlev. Acesta a solicitat tuturor ministerelor sa caute solutii pentru a depasi situatia.
In aceste conditii, Asociatia Istoricilor a demarat Proiectul „Politica de ocrotire a mostenirii arheologice in RM pe anii 2009-2010”, cu implicarea mai multor institutii. Specialistii si-au propus inlaturarea ilegalitatilor si elaborarea unor acte legislative de conservare a patrimoniului arheologic. Stepaniuc insa a purces la blocarea actiunilor de salvare a monumentelor, motivand ca proiectul apartine unor „antistatalisti”, devotati „cauzei lui Antonescu”.

 

Favorizarea distrugerii mostenirii culturale

„Desi in februarie am semnat un acord de colaborare cu viceministrul Culturii si Turismului, Ion Munteanu, Victor Stepaniuc i-a interzis sa conlucreze la proiect. De asemenea, si directorii muzeelor nationale de Etnografie si Istorie Naturala, de Istorie si Arheologie si Centrul de Cercetari Arheologice, care au devenit partenerii nostri, au fost somati sa nu se implice. Faptul ca vrem sa salvam patrimoniul nostru arheologic nu are nicio legatura cu situatia politica din prezent”, a spus dr. Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor.
Dupa ce au fost invitate autoritatile locale din zona de nord la o intalnire cu expertii la Balti, presedintele Consiliului raional Floresti i-a cerut voie tovarasului Stepaniuc sa vina si el la discutii. Atunci Stepaniuc a sarit ca ars si l-a chemat pe viceministrul Ion Munteanu sa-i ceara socoteala. Dupa ce l-a mustrat ca se leaga cu „antistatalistii”, viceprim-ministrul comunist a semnat o directiva cu urmatorul continut (neredactat): „Adresa-ti autoritatilor locale scrisori, care sa infirme acest fals”.
„Ne deranjeaza faptul ca Stepaniuc nu stie limba romana si ca este agramat. Cel mai mult insa ne revolta ca a cerut „infirmarea unui fals” inexistent. Insusi Ion Munteanu, care a semnat acordul de parteneriat cu noi, a trimis scrisori consiliilor raionale, in care mentioneaza ca ministerul nu participa la proiect. Aceasta e o metoda comunista de a obstructiona actiunile de stopare a distrugerii mostenirii noastre culturale”, a mentionat Sergiu Musteata. Istoricii il acuza pe „tovarasul” Stepaniuc de „incalcarea Constitutiei si de abuz in serviciu, fapte pentru care trebuie demis”.

Asociatia Istoricilor acuza „tovarasul” de abuzuri grave

„Victor Stepaniuc, folosindu-se de functia pe care o detine, a facut abuz in serviciu, pentru care trebuie demis din functie si pedepsit conform legislatiei RM (Art. 370). Este vorba de abuz de putere, exces de putere sau inactiune la exercitarea puterii (Codul Penal), deoarece intentiile lui incalca drepturile omului, conduc la instalarea unei dictaturi in domeniul educatiei si instiga spiritele din societate. PCRM, care pretinde ca depune eforturi in edificare unei societati democratice in care cele mai importante sunt cetateanul si statul de drept, ar trebui primul sa ia o atitudine fata de abuzul unuia din membrii sai de partid”.
In pofida isteriilor lui Stepaniuc, muzeele si autoritatile locale din republica s-au implicat in salvarea patrimoniului nostru. Protectia acestuia este o prioritate a oricarui stat european, iar organizatiile internationale incurajeaza guvernele in ceea ce priveste realizarea politicilor de profil si pastrarea monumentelor pentru generatiile viitoare.

 Autor: Angelina Olaru

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *