Educație

Mai multe biblioteci din Criuleni vor oferi în premieră servicii de educaţie mediatică

Potrivit organizatorilor, subiectele de pe agenda instruirilor sînt diverse şi necesare bibliotecarilor, care urmează să fie receptori, dar şi creatori de mesaje media.

“Educaţia mediatică se referă la procesul de accesare, analizare, evaluare a ştirilor, creînd mesaje corecte din punct de vedere al impactului asupra membrilor comunităţii, bazate doar pe fapte concrete. Misiunea bibliotecarilor va fi să încurajeze oamenii să pună întrebări în legătură cu ceea ce urmăresc la televizor, citesc sau ascultă. Educaţia mediatică urmăreşte dezvoltarea unei culturi mediatice, ceea ce este foarte necesar pentru societatea noastră”, a menţionat Daniela Galai, reprezentant IREX Europe (organizaţie internaţională care realizează proiecte sociale inovaţionale).

“Este un domeniu nou pentru bibliotecarii din Criuleni, dar care trebuie implementat pentru a diversifica serviciile oferite de bibliotecile din ţară, sporind astfel rolul şi importanţa acestor instituţii în comunitate”, a afirmat Maria Gonţa, coordonator regional al Programului Novateca.

După trei runde de instruire, serviciul „Educație mediatică în biblioteci” urmează să fie pus în aplicare la Criuleni, iar bibliotecarii care vor înregistra indicatori de performanţă vor beneficia de premii materiale.

Novateca este un program finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates în cooperare cu Agenţia USA pentru Dezvoltare Internaţională și Microsoft, fiind administrat de IREX Moldova. Parte a Programului de Dezvoltare Globală (Global Libraries), Novateca ajută bibliotecile să asigure accesul gratuit la calculatoare, Internet și instruire, abilitează bibliotecarii și reprezentanții autorităților locale în procesul de adresare a necesităților comunității. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *