Muzică

Marin Gheras: „Visez să am un cvartet de nai al familiei”

Anul curent a fost destul de bogat în evenimente pentru artist. Împreună cu Orchestra naţională de instrumente populare a Rusiei „Nikolai Osipov”, a efectuat turnee în Statele Unite ale Americii, Franţa şi Polonia. Dincolo de ocean, a susţinut un concert în sala Adunării Generale a ONU, la New York. De asemenea, a evoluat în Sala „Ceaikovski” din Moscova, precum şi în Sala cu Orgă din Kiev. Tot în acest an, a susţinut mai multe concerte la Chişinău. „Pentru mine este foarte important că am început să cânt împreună cu feciorul meu, Alexandru, student în anul doi la Academia de Muzică, Teatru, Film şi Arte Plastice. Graţie lui, am devenit şi eu profesor la această instituţie. Alexandru studiază în clasa de nai condusă de mine”, ne spune cu mândrie Marin Gheras, care visează să aibă un cvartet de nai al familiei sale.

Solist în Orchestra municipală de muzică populară a fraţilor Advahov, naistul are şi o colaborare fructuoasă cu trupa „Provincialii” din România, condusă de Eugen Radu. Cu aceeaşi trupă mai evoluează artiştii basarabeni Grigore Severin, Ion Surguci, Mihai Amihalachioaie, Alexandru Rotaru, Aliona Triboi. În toamnă, „Provincialii” vor efectua un turneu în Europa şi va începe acesta, în octombrie… la Chişinău, cu un concert prezentat la Palatul Naţional. În prezent, Marin Gheras se pregăteşte de un alt turneu, în Rusia, cu Cvartetul de naiuri „Syrinx” şi îşi încearcă puterile în cele mai diverse proiecte, colaborând cu compozitorii Boris Dubosarschi, Gheorghe Mustea şi Liviu Ştirbu. Recent, împreună cu Liviu Ştirbu, a înregistrat piesa „Cu dor în zbor”, iar în timpul apropiat cei doi vor să înregistreze un album.

Marin Gheras s-a născut pe 14 august 1970, în localitatea Herţa, Bucovina (actualmente, Ucraina). A urmat cursurile Academiei de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, după care a activat mai mulţi ani în calitate de solist al Ansamblului academic de dans popular „Joc”. În ultimii ani a susţinut un lung şir de concerte şi turnee, prezentând creaţii din muzica clasică în România, Germania, Franţa, Spania, Rusia, Turcia şi China. În acest sens, el le este recunoscător impresarilor săi, Victor Bubliţchi şi Oleg Baraliuc, graţie cărora are posibilitatea să concerteze peste hotare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *