Moldova

Moldova va avea sase sectii de vot in Romania pentru referendum

Ambasadorul R. Moldova in Romania, Iurie Renita, a precizat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca doua dintre cele sase sectii de vot pentru referendumul din 5 septembrie se vor afla la Bucuresti, la sediul Ambasadei si la Consulat, celelalte urmand a fi deschise la Iasi, Cluj-Napoca, Galati si Timisoara.

La precedentul scrutin ce a avut loc in Republica Moldova, alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, Republica Moldova a avut doar doua sectii de vot deschise in Romania, la Ambasada si Consulat. Acum, pentru referendum, in Romania vor fi deschise tot atatea birouri de vot cat in Federatia Rusa — sase.

La Iasi, cetatenii moldoveni vor putea vota la referendumul din 5 septembrie la noul Consulat. Acesta va deveni operational din 1 septembrie, in pofida faptului ca nu au fost finalizate in totalitate lucrarile in vederea inaugurarii oficiale.

«Sectia de votare va fi operationala, ceea ce inseamna ca va fi deschis Consulatul. Partea oficiala, festiva, a deschiderii va fi putin mai tarziu, dar, oricum, dorinta noastra a fost sa asiguram cetatenilor R. Moldova sau persoanelor cu cetatenia R. Moldova posibilitatea sa voteze. A fost de datoria noastra sa cream conditiile necesare», a mentionat ambasadorul Iurie Renita.

El a adaugat ca autoritatile de la Chisinau s-au straduit ca pentru referendum reprezentarea geografica sa fie diversificata, iar cele sase sectii de votare sa acopere toate zonele din Romania.

Ambasadorul R. Moldova a mai afirmat ca, pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, care, cel mai probabil vor avea loc in noiembrie, Chisinaul are in vedere o suplimentare semnificativa a sectiilor de vot, tinand cont de faptul ca, la referendumul din 5 septembrie «nu vor fi prezenti o ‘armata’ intreaga de studenti care sunt in vacanta».

«Daca pentru alegerile urmatoare vor fi necesare 15-20, le vom deschide. Acum suntem in proces de identificare, de detectare a cetatenilor nostri pe zonele geografice. E un proces care mai dureaza, iar atunci, de la 200-300 de cetateni intr-o zona anume, vom deschide sectia de votare. Este obligatia autoritatilor R. Moldova sa le creeze conditiile adecvate. E dreptul cetateanului sa voteze si sa-si exprime optiunea», a declarat Iurie Renita in interviul pentru NewsIn.

Premierul Vlad Filat a anuntat ca la referendumul constitutional vor fi deschise 79 de sectii de votare in afara R.Moldova, cu 45 mai multe fata de scrutinul parlamentar care a avut loc la 29 iulie 2009. Aceste sectii de votare se vor deschide in 12 tari. In urma cu zece zile, ministrul de externe Iurie Leanca anunta ca a primit acceptul a 11 tari si mai astepta acceptul Canadei.

Cele mai multe birouri electorale — 20 — vor fi deschise in Italia, in numar de 20. De asemenea, in Rusia, unde muncesc sute de mii de cetateni moldoveni vor fi deschise sase sectii de votare.
ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *