Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:43
Abonamente

Femeia 11 Iulie 2011, ora 07:26    Din editia print

Moni Stănilă: „Port o cruce lungă la gât, după care mă veţi recunoaşte”…

Marime Font

Moni Stănilă este o tânără scriitoare de la Timişoara, care s-a stabilit la Chişinău. A scos deja două volume, unul de poezie şi un jurnal de convertire. E prezentă în mai multe antologii. De un an, de când se află în R. Moldova, a reuşit să facă o mulţime de lucruri importante: s-a căsătorit cu scriitorul Alexandru Vakulovski, a lansat Cenaclul „Republica” şi, de curând, în fiecare vineri susţine o rubrică la TIMPUL. În tot ce face se resimte pasiunea ei pentru teologie, care nu e doar pasiune, ci chiar sensul vieţii. Nimic întâmplător, deoarece Moni Stănilă a făcut la Timişoara Facultatea de Filologie şi Teologie, iar la Sibiu şi-a susţinut şi masteratul în Teologie…

- Dragă Moni, nu ştiam că la Teologie sunt acceptate şi femeile… Prin ce te-a atras teologia?

- Cred că m-am născut pentru asta. Când eram mică, Îl visam pe Iisus. Purtam cruce la gât, umblam cu Biblia după mine… Mama, când am fost noi mici, nu era prea bisericoasă, nu pot să spun că ne-a îndoctrinat. Îmi amintesc doar că, în fragedă copilărie, mă ţinea pe genunchi şi mă punea să repet după ea „Înger, îngeraşul meu”. Mă simt bine când merg la biserică, mă simt bine când postesc. Acum câţiva ani mă gândeam serios la călugărie.

- De ce nu ai făcut-o?


- Să te călugăreşti, să porţi haina neagră înseamnă să mori pentru această lume. Nu întâmplător ţi se schimbă şi numele. Am intrat o perioadă la o mănăstire - am încercat să curăţ cartofi, să spăl perdele, să fac tot ce mi s-a spus. Nu m-a deranjat munca, dar într-un moment mi-am zis: Dumnezeu mi-a dat darul să vorbesc, mi-a dat pasiunea pentru lectură, mi-a dat o fire bătăioasă şi foarte energică, şi iată că nimic din ceea ce am primit eu prin naştere nu se potriveşte cu viaţa monahală. Decât să fiu un fals monah, mai bine îmi văd de treabă.

- Porţi la piept o cruce de lemn, suficient de mare pentru a rămâne neobservată. Care e istoria ei?

- Am cumpărat-o din Grecia. E o cruce pe care o port permanent. În cartea mea de poezie am un moto care sună aşa: „Port o cruce lungă la gât, după care mă veţi recunoaşte”…- Şi, la Chişinău, cum ai ajuns?

- Sunt aici de un an. Iniţial am lucrat la revista La plic, care s-a desfiinţat, din păcate, deoarece din ianuarie nu a mai primit finanţare. Recent am înfiinţat un cenaclu la Biblioteca Naţională – Republica -, la cerinţa doamnei Raisa Melnic, care se ocupă de programe culturale. Titlul a pornit de la Platon, care în celebra sa lucrare Republica spunea că poeţii trebuie scoşi afară din cetate. Având în vedere că Biblioteca Naţională e în centrul capitalei, mi-am zis: haideţi să-l contrazicem pe Platon şi să băgăm poeţii în inima cetăţii.

- Pe viitorul tău soţ, scriitorul Alexandru Vakulovski, l-ai cunoscut în Moldova?

- Până la urmă, mi se pare că a fost ceva predestinat, pentru că, necunoscându-l încă pe Alexandru, îmi pregăteam lansarea ultimei cărţi la Chişinău şi voiam să invit pe cineva să vorbească. Dumitru Crudu era deja unul dintre vorbitori, dar mai căutam unul. L-am rugat pe Mihail Vakulovski să mă ajute. Şi Mihail zice: vorbeşte cu frate-meu. Mie, dat fiind că nu mă ştiam cu el, îmi era destul de incomod să îl contactez, dar Mihail m-a încurajat: spune-i că ai vorbit cu mine. Aşa m-am cunoscut cu Alexandru şi, după şapte zile, ne-am logodit. Peste nouă luni am avut cununia religioasă. Apoi, a urmat nunta… în Basarabia.

- A fost o nuntă ca în filmul cu acelaşi titlu?!

- Din păcate, nu am reuşit să vedem filmul. Însă, deşi am avut o nuntă modestă şi intimă, a fost deosebită prin alegerea costumelor de miri. Cununia religioasă am făcut-o la Tomeşti, în satul părinţilor mei. Eu şi Alexandru am purtat costume populare din zona Banatului de Munte, iar aici, în Moldova - costume populare moldoveneşti vechi de o sută de ani, de la Muzeul de Etnografie.

- Ce se aruncă în ochi unui oaspete, atunci când vine în Moldova?

- Încă înainte să-l cunosc pe Alexandru, am fost impresionată cât de uşor se leagă aici prieteniile. Dar au fost şi surprize, şi şocuri. De exemplu, încă nu am înţeles povestea bilingvismului. E un fenomen curios pentru mine – întrebi într-o limbă şi ţi se răspunde în alta. Ca şi cum, de la sine înţeles, toată lumea trebuie să înţeleagă ambele limbi, dar fiecare să şi-o vorbească pe a lui. Un astfel de babilonism nu am mai întâlnit nicăieri. O suferinţă am avut şi din cauza bisericilor. Spovedanii la minut în timpul slujbelor, plus că nu am observat ca preoţii să rostească formulele de dezlegare - dar poate că asta se întâmplă doar la biserica unde am fost eu.

- Care ar fi modelul de duhovnic la care ţi-ar plăcea să te spovedeşti?

- Păi un model pentru mine este chiar duhovnicul meu – părintele Adrian, de la Tomeşti. Toţi cei care au fost la cununia mea au rămas profund impresionaţi de el - e simplu, fără pretenţii. În parohia lui nu am întâlnit taxe aberante pentru botezuri, cununii, înmormântări. Tinerilor căsătoriţi le dăruieşte o icoană. Şi noi am primit una. Iar la spovedanie e în stare să stea să te asculte şi două ore, până îi spui toate problemele pe care le ai. În facultate m-am spovedit la un ieromonah, părintele Constantin Timiş, care este, de asemenea, un preot deosebit.

- Imediat după absolvirea facultăţii, în România ai lucrat şi profesoară de religie. Ce crezi despre unii părinţi care se împotrivesc predării religiei în şcoală?

- Cred că greşesc. Toţi părinţii vor ca fiii lor să fie deştepţi, să ia meditaţii, să facă suplimentar cursuri de engleză. Ar trebui să se gândească şi la faptul că un om, indiferent cât ar fi de instruit, dacă nu are minimumul de cunoştinţe de teologie, nu este un om cult. E grav că tinerii de azi nu au nicio informaţie despre biserică. De fapt, nici nu vor să aibă, nu-i interesează.

- În Moldova ce teme te inspiră?

- Poate să pară straniu, dar, de când sunt aici, am început să lucrez la o carte de poezie istorică în care vreau să mă răfuiesc cu toate nedreptăţile, indiferent din ce spaţiu vin – sovietic, european, american etc. Vreau să fie un manual subiectiv de istorie.

- Deci, în sfârşit, o să avem toate nedreptăţile lumii adunate între coperţile unei cărţi!

- Există lucruri care îmi provoacă o sensibilitate aparte, de exemplu, cutremurul din Japonia. Am uneori impresia că în lumea asta nimic nu merge cum trebuie. Mi se pare absolut ciudat când aud la televizor: donează doi lei pentru cutare bebeluş, bolnav de inimă. Bun, copilul e bolnav, dar de ce statul nu-l poate ajuta? Ştiu că, dacă aş întreba un economist, o să-mi explice cum stau lucrurile din punctul lui de vedere. Dar uman, nu pot înţelege, pentru că nu este normal să laşi un copil să moară, fiindcă nu are bani să plătească o operaţie.

- Ce autori duhovniceşti îţi plac şi ai vrea să-i recomanzi şi cititorilor TIMPULUI?

- Dacă ar fi să recomand pe cineva, acesta ar fi Rafail Noica – fiul filosofului Constantin Noica – are o carte, „Cultura Duhului”, extraordinară. Deosebiţi sunt părintele Arsenie Papacioc, care a făcut 21 de ani de puşcărie, şi părintele Teofil Părăian, care s-a născut orb, dar a citit şi a scris o grămadă de cărţi şi a transmis atâta bucurie în jurul lui. Un model pentru mine a fost profesorul meu de la master, Ioan Ică Jr., cred că e cel mai mare teolog în viaţă din România.

- Spune-ne o pildă din Biblie, care îţi este mai apropiată…

- Evanghelia e minunată de la un capăt la altul, dar dacă e să fac o referire vreau să amintesc de tatăl care se roagă pentru vindecarea fiului său. Iisus îl întreabă: „Crezi tu că pot să-l vindec?”. Şi el zice: „Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele”. E rugăciunea ideală pentru toţi creştinii.

Un articol de: Tatiana Corai
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:43

Nu numai că este plină de substanțe nutritive esențiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul și potasiul, dar reprezintă o mină de aur pentru sănătate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:27

Pentru multi dintre noi, a visa ca mori este una dintre cele mai terifiante experiente pe care le putem avea atunci cand dormi. Insa trebuie sa stii totusi ca semnificatia acestui vis nu este negativa, asa cum te-ai astepta.  Cu totii ne temem de moarte, este o frica primara, cu care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:23

Arde gunoiştea de la marginea oraşului Vulcăneşti. Potrivit autorităţilor locale, la faţa locului se află pompierii şi angajaţii „Apă-Canal”, care încearcă să stingă flăcările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:13

Alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi, 12 decembrie, au fost dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. Principalele partide competitoare au ca subiect principal de campanie Brexit-ul. La trei ani și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:11

Turcia ar putea lansa o intervenţie militară în Libia, a avertizat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de postul TRT şi de agenţia de presă ANSA, conform MEDIAFAX. „În cazul în care vom fi invitaţi de Guvernul Fayez al-Sarraj pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 16:57

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 15:34

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi cu grupul de investitori cehi care au procurat recent rețelele electrice de distribuție Gas Natural Fenosa. Această întreprindere deservește circa ¾ din consumatorii de energie electrică din Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:46

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul.  Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a fan clubului formației Roxette. În 2002, Marie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:39

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Tensiunea vedetelor de la Hollywood a atins cote maxime după ce a fost anunţată lista nominalizărilor pentru Globurile de Aur. În topul producţiilor cinematografice a fost plasat filmul „The Irishman” urmat de „Joker” şi „Once upon a time în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:33

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Olandezul, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul, a fost eliberat din arest. Judecatorii au dat curs solicitarii avocatului inculpatului si l-au eliberat sub control judiciar. Potrivit procurorilor PCCOCS, demersul de prelungire a arestului preventiv a olandezului a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:31

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

O nouă schemă de corupţie la Primăria municipiului Chişinău a fost developată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:20

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

O suspectă de trafic de ființe umane a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova alături de o potențială victimă. Reținerea acesteia, dar și toate acțiunile de documentare au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:15

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a împușcat mortal șase oameni și a rănit alți doi, cu o armă semiautomată, într-un spital din Cehia, s-a sinucis. Tragedia a avut loc marți dimineața într-un spital din Cehia. Puţin după ora 7 dimineaţa, un bărbat cu o armă semiautomată a deschis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:12

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor cae au fost condamnate penal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:49

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Liviu Dragnea rămâne în închisoare, a decis instanţa supremă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:43

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

 Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu banane! Merită să încerci această minunată prăjitură. Pe lângă faptul că e gata în 10 minute, nu necesită coacere. Ingrediente necesare 500 g biscuiţi 150 g nucă 6 banane sucul de la o lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:39

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental BERBEC Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:28

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Un concept mai puțin popular, dar care reprezintă astăzi o preocupare la nivel mondial este foamea ascunsă. Pentru a putea înțelege cum ne poate impacta, trebuie să înțelegem ce este această afecțiune. Conf.Dr. Sanda-Maria Crețoiu, co-fondator Nutriescience a explicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:19

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Armata aerului din Chile a anunţat luni că a pierdut ''contactul radio'' cu un avion militar C130, cu 38 de persoane la bord, care decolase din Punta Arenas (sud) spre o bază din Antarctica, relatează marţi AFP. ''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 Decembrie 2019, ora: 12:08

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei Din editia print

Alfred Nobel a fost chimist, inventator și om de afaceri suedez. Nobel s-a născut la 21 octombrie 1833. El este inventatorul dinamitei și întemeietorul fundației ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:56

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:33

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov, a decedat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:06

4 copii, rămaşi fără mamă, au o mare dorință de Crăciun

4 copii, rămaşi fără mamă, au o mare dorință de Crăciun

În urmă cu șase luni, Mariana Cernenco la doar 39 de ani a decedat în urma unei lupte grele și chinuitoare cu cancerul. A lăsat în urmă patru copii cu vârstele de 10, 9 și gemeni de 3 anișori, iar unicul sprijin al familiei este tatăl, care pe lângă cei...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)