Cultură

Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala – 120 de ani

Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala (MNEIN) sarbatoreste 120 de ani de la infiintare. Este cel mai vechi stabiliment muzeal din R. Moldova, fondat pe baza mostrelor expozitiei agricole din 1889. Cu prilejul acestei aniversari, la Chisinau au avut loc un sir de evenimente stiintifico-culturale.

Sarbatoarea a demarat cu inaugurarea Expozitiei filatelice nationale, in cadrul careia a fost lansata publicatia „Retrospectiva postal filatelica”, volumul 2 si 3, si plicul postal dedicat expozitiei, obliterat cu stampila speciala, un alt plic fiind dedicat jubileului muzeului. In cadrul aceluiasi eveniment s-a desfasurat si Conferinta internationala „Muzeul mileniului trei: stiinta, cultura si educatie prin patrimoniu”, deschisa in patru sectii: etnografie, stiintele naturii, muzeologie si etnoistorie si etnodemografie.

La ultima sectiune, cu genericul „Etnicitatea in timp si spatiu”, a fost prezentata Harta Etnica a Moldovei, „Structura si constiinta etnica a populatiei din Moldova”, realizata de catre dr. Dorin Lozovanu, cercetator stiintific superior la MNEIN si prof. dr. Thede Kahl, cercetator la Academia de Stiinte a Austriei. E vorba de prima harta tematica pentru R. Moldova, plasata in cadrul Atlasului Europei de Est si Sud-Est, dar si prima harta detaliata asupra structurii etnice actuale a populatiei Moldovei, la nivel de comune. Prezentarea hartii a fost deja facuta in cadrul academic din Austria si Germania, fiind apreciata ca o lucrare importanta pentru cunoasterea realitatilor etnice din Moldova la nivel european si international.

Conferinta a inclus si comunicari ce au vizat rezultatele stiintifice ale cercetatorilor din mediul muzeal, academic si universitar din Moldova, Romania, Ucraina, Federatia Rusa, Austria, Suedia, Bulgaria, Germania, Statele Unite ale Americii. Sirul manifestarilor a continuat in ziua de 23 octombrie cu lansari de carte si inaugurarea expozitiei jubiliare „Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala: 120 de ani impreuna cu publicul si pentru public”, urmata de un program artistic consacrat aniversarii. MNEIN a aparut, s-a dezvoltat in timp si functioneaza cu contributia donatorilor si a celor care au o atitudine aparte fata de valorile culturale, pastrandu-le si promovandu-le.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *