Opinii și Editoriale

Nu va jucati cu focul!

Pe ultima suta de metri ceva s-a intamplat in Alianta pentru Integrare Europeana (AIE). Si pana la aceasta ultima suta de metri – adica, imediat dupa constituirea AIE – analistii atenti nu puteau sa nu observe unele mici disfunctionalitati in mecanismul noii structuri formate de PLDM, PL, PDM si AMN.

Am constatat si eu, cu stupoare, iritarea pe care le-o provocau unora din Alianta anumite voci din presa care nu se sincronizau cu corul ce intona imnuri la adresa AIE si a liderilor ei. Am pus aceasta iritare pe seama ametelilor provocate de succesul obtinut la 29 iulie de Opozitie, care a reusit sa-i coboare pe comunisti sub 50 de mandate. Sa recunoastem, totusi, ca victoria Opozitiei a fost la limita si, in mod normal, liderii ei ar fi trebuit sa fie ametiti nu de victorie, ci de situatia creata dupa 29 iulie.

Iar situatia creata e urmatoarea: fara voturile comunistilor nu poate fi ales presedintele republicii, iar fara alegerea presedintelui republicii toate celelalte proceduri de formare a noii guvernari sunt puse sub semnul incertitudinilor. Saptamani intregi am urmarit cu infrigurare negocierile dintre cele patru componente ale Aliantei. Desi liderii AIE promisesera solemn transparenta si respect fata de presa, saptamani intregi presa a fost alimentata cu informatii zgarcite, deseori in doi peri si contradictorii. In fiecare zi ni se spunea ca nu se discuta partajarea functiilor intre liderii AIE; desi orasul era plin de zvonuri pe aceasta tema (zvonuri care, presupun, apareau fiindca cineva din AIE era interesat sa apara). Desi liderii AIE aveau grija sa arate veseli si senini in reportajele TV, era clar ca acolo ceva nu merge. In ultima saptamana presei i s-a spus ca se lucreaza la conceptul noii guvernari si la organigrama parlamentului, dar si acestea au fost tinute in taina si pana astazi opinia publica nu stie ce concept si ce organigrama a elaborat AIE. S-a incercat a se justifica aceasta lipsa de transparenta prin ratiuni tactice, strategice si chiar de securitate personala a celor vizati. Sa fim seriosi!

Astfel, pana astazi, ziua in care parlamentul se intruneste in prima sedinta, opinia publica nu a fost informata oficial nici despre organigrama legislativului, nici despre partajarea functiilor. In schimb, in dulcele stil clasic al propagandei sovietice, apar niste declaratii care rastoarna toata piramida si societatea e lasata cu gura cascata. Miercuri, ca la comanda, apare in FLUX un interviu cu Diacov (care pana acum a tacut). Tot miercuri, pe „Stirea Zilei”, apare o informatie despre aceea ca „presedintele de onoare al PDM, D. Diacov, si colegul sau de fractiune, Valeriu Guma, au fost vazuti marti, in jurul orei 16.00, la cafeneaua „Café Café” de pe str. Eminescu 50, discutand cu unul dintre fruntasii comunistilor, deputatul Vadim Misin”. In aceeasi zi, INFOTAG difuzeaza o informatie ampla din care aflam ca „PDM si-a schimbat radical tactica si comportamentul in cadrul AIE si inainteaza noi conditii”.

Potrivit acestei agentii, „surse din cadrul AIE, care au solicitat anonimatul, au comunicat ca PDM cere pentru liderul sau, Marian Lupu, functia de presedinte al parlamentului care, potrivit intelegerilor anterioare (subl. n. – C.T.), urma sa-i revina lui Vlad Filat, liderul PLDM”. Asadar, au existat, totusi, intelegeri anterioare in privinta partajarii functiilor?! Stirea de pe INFOTAG este imediat dezmintita de unul dintre cei patru lideri ai AIE, presedintele AMN Serafim Urecheanu (de ce anume Urecheanu, dar nu alt lider al AIE? – C.T.), care o califica drept „o provocare”, deoarece, fiti atenti „decizia finala privind partajarea functiilor nu a fost luata deocamdata…”. Fiti atenti si la urmatorul fragment din stire: „Acum, PLDM, PL si AMN sunt puse intr-o situatie delicata: daca nu satisfacem cerinta PDM, e posibil sa se rupa coalitia si comunistii sa revina la putere”. Nu vi se pare ca miroase a santaj? Si cine pe cine santajeaza?

Surprinzatoare sincronizare de opinii in institutii media cu afilieri politice diferite. Noi nu suntem naivi ca sa nu intelegem ca cineva din interiorul Aliantei deliberat intoxica opinia publica cu asemenea gen de „stiri”, pentru a tensiona atmosfera din interiorul majoritatii democratice. Involuntar imi apar in memorie jocurile facute de Rosca acum zece ani in cadrul fostei ADR. Daca va amintiti, si la acea vreme se invocau argumente de ordin moral, se aduceau acuzatii de tradare, colaborationism cu Moscova, erau lansate campanii ale mainilor curate etc. Pana la urma s-a demonstrat ca adevaratul scop urmarit de Rosca era, de fapt, altul – sa-i aduca la putere pe comunisti si sa pastreze R. Moldova pe orbita de influenta a Rusiei. Doresc ca sa fie clar pentru toti cei care sunt tentati sa recurga la tehnicile din arsenalul lui Rosca: nu va jucati cu focul, pentru ca veti arde exact ca el.

Tot miercuri, ex-presedintele Petru Lucinschi organizeaza o conferinta de presa in cadrul careia declara ca „cele mai multe voturi le-a acumulat PLDM, respectiv ei trebuie sa se determine – Vlad Filat sa fie presedinte de parlament – este si ceea ce vrea societatea si Filat are toate calitatile pentru a detine aceasta functie. In acelasi timp, cea de-a doua functie, sef de stat, societatea vorbeste despre Marian Lupu, deci asa trebuie sa fie…”. Nu stiu daca „asa trebuie sa fie”, stiu insa ca toata aceasta vanzoleala mediatica se face nu in numele unor principii de guvernare, ci pentru functii. Ceea ce liderii AIE au ascuns cu grija de ochii opiniei publice o luna intreaga a rabufnit la suprafata in ajunul primei sedinte a parlamentului. Ce semnal se da societatii? In cadrul aceleiasi conferinte, Petru Lucinschi observa pe buna dreptate ca „daca la prima sedinta a parlamentului nu se va alege presedintele forului, atunci coalitia va transmite un semnal negativ in societate. Alianta pentru Integrare Europeana trebuie sa inteleaga ca are o foarte mare responsabilitate fata de societate, pentru ca majoritatea a votat pentru ei. Oamenii au luptat pentru aceasta schimbare, au fost si oameni ucisi. Cred ca ei vor demonstra maturitate politica, pentru ca este un moment crucial – ceea ce s-a facut si pentru ce s-a pledat pana astazi poate sa se rupa intr-o zi”. Lup batran, cu o impresionanta experienta politica, Petru Lucinschi stie ce spune. Dar le spune prea moale, prea eufemistic. Realitatea e mai dramatica…

In contextul subiectului discutat mai putin conteaza cine trage sforile in AIE. Mai putin ori, chiar deloc, ne intereseaza cine si la ce functie aspira, cine cu cine discuta la terasa… Ceea ce ne alarmeaza cu adevarat si serios este modul urat si periculos in care s-au incheiat negocierile, despre care eram asigurati ca „decurg cu succes”. Rezulta ca ingrijorarea noastra, formulata in cateva editoriale, nu a fost lipsita de temei. In definitiv, in ajunul primei sedinte a parlamentului presa, electoratul, societatea in general a fost pusa in fata unui fapt implinit – Alianta pentru Integrare Europeana vine la prima sedinta dezbinata, invrajbita, adica nepregatita pentru a prelua puterea. Cu alte cuvinte, sperantele noastre ca, in sfarsit, comunistii vor fi debarcati de la guvernare s-au dovedit a fi desarte. Ajunsi aici, avem si noi dreptul, dar si obligatia morala, sa spunem cateva lucruri.

Voturile obtinute de PLDM, PL si AMN sunt si rodul efortului a mii de intelectuali, profesori, pedagogi, medici, echipe de ziaristi, oameni de afaceri care, cu riscurile de rigoare pentru propriile posturi, afaceri si chiar vieti, au facut deschis si asumat partizanat politic, sprijinindu-le masiv in cele doua campanii electorale. Noi, ziaristii, care ne-am pus obrazul pentru aceste partide si pentru liderii lor, declarandu-i cei mai frumosi si necesari natiunii, i-am crezut si i-am convins si pe alegatori ca liderii acestor partide vin sa lanseze o noua clasa politica si o noua filozofie de a face politica. Societatea ne-a crezut si pe noi, si pe ei si purtam, deci, in egala masura, raspundere pentru ceea ce se intampla. Primii de la care alegatorii vor cere explicatii vom fi, totusi, noi, ziaristii, pentru ca unii lideri ai Opozitiei ar putea sa nu mai raspunda la telefon. In situatia creata, ca unul dintre ziaristii implicati in sustinerea Opozitiei, sunt obligat sa declar urmatoarele:

1. Astazi exista sansa reala ca RM sa puna capat regimului comunist. O asemenea sansa – fara exagerare – poate sa nu mai apara niciodata, din care cauza raspunderea dvs., a liderilor AIE, e uriasa si cu adevarat istorica.
2. Opriti competitia la umflarea muschilor si a ranzelor, astazi nu aveti dreptul sa iesiti din sala de sedinte a parlamentului, pana nu alegeti presedintele acestuia, oricine ar fi el – Lupu, Filat, Ghimpu, Urecheanu sau Harap-Alb. Pentru noi, cei care v-am votat, nu are nicio importanta cine va prezida sedintele parlamentului.
3. Lumea a obosit, e la limita si n-o sa va ierte jocurile voastre iresponsabile nici voua, nici urmasilor vostri pana in al noualea neam. Aveti majoritatea, 53 de mandate, prin urmare, sunteti obligati sa alegeti presedintele parlamentului. Alegeti-l si demonstrati ca aveti caracter, ca nu sunteti niste fricosi, ca stiti ce sa faceti cu Puterea pe care v-a dat-o Poporul.
4. Nu repetati experienta si comportamentul lui Rosca din perioada ADR, fiindca veti pati-o ca el, poate chiar mai rau.
5. Daca veti da dovada de oportunism, lasitate si iresponsabilitate politica si nu veti reusi, cu cele 53 de mandate, sa puneti inceputul sfarsitului regimului Voronin, veti avea in persoana celor care v-au votat un dusman neimpacat. Cu siguranta, si presa care v-a sprijinit se va lepada de voi ca de Iuda.
6. Coborati cu picioarele pe pamant, nu va jucati cu focul.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *