Actualitate

O masina a Ministerului Culturii zbura la Moscova

Feciorul ex-ministrului Cozma folosea automobilul Agentiei de inspectare si restaurare a monumentelor

Timp de un an de zile, o masina „Volvo” a Ministerului Culturii a fost utilizata de feciorul ex-ministrului Artur Cozma, care isi face studiile la Moscova. In ajunul demiterii lui Cozma, la 1 decembrie 2008, automobilul a aparut in curtea Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala intr-o stare defecta si de atunci sta acolo. Potrivit fostilor subalterni ai lui Cozma, masina avea la bord 42.795 km, desi un regulament intern al executivului comunist prevedea un parcurs-limita de doar 15 mii km/an pentru masinile din cadrul ministerelor.

La 25 septembrie 2006, guvernul a emis hotararea 1114, prin care a fost creata – in subordinea Ministerului Culturii – Agentia de inspectare si restaurare a monumentelor. La 9 noiembrie 2007, respectiva agentie a procurat de la „DAAC-Victoria” SA autoturismul „Volvo S40” cu 280.000 de lei. In august 2008, proaspatul director interimar la aceasta structura, Sergius Ciocanu, face inventarierea bunurilor si constata ca masina nu exista si nimeni dintre angajati nu stie de ea. Ciocanu ii scrie o nota de serviciu ministrului si ii spune despre acest lucru.

In raspuns, Cozma ii sugereaza sa se documenteze mai bine. In cele din urma, masina apare in ajunul demiterii lui Cozma. „Nu pot sa va spun unde a fost. Nu stiu. Dupa scrisoarea interna catre Cozma si inainte de plecarea mea de la Agentie (noiembrie 2008), s-a rezolvat cazul si masina a aparut. Mi s-a spus unde era parcata. Pe urma, am dus-o in curtea muzeului, unde sta si acum”, a spus fostul director al agentiei. Ciocanu confirma ca, la data preluarii, masina avea peste 40 mii km la bord.

La intrebarea cine si unde a facut cei peste 40 mii km, mai multi angajati ai ministerului ne-au spus, informal, ca feciorul fostului ministru studiaza la Moscova, iar „Volvo” a… „zburat” incolo.

Despre agentie, Sergius Ciocanu spune ca ea, practic, n-a functionat in cei trei ani, „niciodata n-a activat conform hotararii de guvern, asa cum a fost gandita”. Si actualul director interimar, Ion Stefanita, numit in functie la 9 noiembrie curent, este de aceeasi parere: „Agentia a existat mai mult pe hartie”. „Ministerul trebuia sa adopte regulamentul de activitate in termen de doua luni, dar, de fapt, el fost aprobat trei ani mai tarziu. Intre timp, institutia n-a functionat, neavand un regulament de activitate”, a mentionat Stefanita.

Ex-ministrul Cozma recunoaste ca are un fecior care invata la Moscova, dar spune ca masina n-a disparut nicaieri. „Barfe! Cum poate sa dispara masina?”, ne-a ripostat el.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *