Actualitate

Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de prezicere exactă a cutremurelor. Cum funcţionează

Oamenii de ştiinţă au recreat în laborator forţele care acţionează în timpul unui cutremur şi s-au folosit în completarea acestora de alogoritmi complecşi pentru a detecta indicii acustice ascunse în roci. Sunetele în cauză sunt emise, de obicei, cu o săptămână înainte ca un respectiv cutremur să aibă loc, astfel că cercetătorii ar putea descoperi un seism iminent în timp util. În momentul de faţă, oamenii de ştiinţă pot calcula probabilitatea ca un cutremur să aibă loc, însă nu pot şti cu exactitate când va lovi acesta.

„Oamenii au spus că nu putem prezice cutremure. Acum e rândul nostru să spunem că acest lucru este posibil, cel puţin într-un laborator”, explică Colin Humphreys, unul dintre cercetătorii care a participat la studiu. Oamenii de ştiinţă au descoperit că rocile sub presiune emit un anumit tip de sunet înainte de declanşarea unui seism, provocat de faptul că acestea se freacă între ele. Fenomenul în cauză are loc cu o săptămână înainte ca seismul să aibă loc, astfel că autorităţile ar avea timp destul să evacueze populaţia, în caz că urmează unul foarte grav. Tot experimentul a avut loc la Laboratorul Naţional din Los Alamos, Mexic, laborator în care a fost proiectată şi constuită prima bombă nucleară din lume. Semnalele seismice recreate în cadrul acestuia au fost analizate de algoritmi bazaţi pe inteligenţa artificială şi machine learning.

Nu este prima dată când oamenii de ştiinţă aud astfel de semnale acustice, însă până acum se credea despre ele că sunt simple zgomote de fundal. „Următorul pas pentru noi este identificarea magnitudinii unui cutremur înainte ca acesta să aibă loc”, a completat Humphreys pentru Reuters. „Avem speranţă că vom putea rezolva şi acest aspect şi că ne vom putea folosi de el şi în prezicerea de avalanşe sau alunecări de teren”, a adăugat cercetătorul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *