Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

UE / Nato 4 Mai 2016, ora 13:00    Din editia print

Oficiul NATO așteaptă votul deputaților moldoveni

Marime Font

Vara trecută, NATO a aprobat pachetul de asistenţă pentru consolidarea capacităţilor de apărare destinat Republicii Moldova. 

Pentru implementarea acestuia, la Chișinău trebuie să se deschidă un Birou permanent de legătură al NATO. Până acum nu s-a întâmplat nimic. Cei care trebuie să dea aviz pozitiv acestui proiect sunt deputații din Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană, din care fac parte, printre alții, Vlad Filat, Mihai Ghimpu și Marian Lupu.

 
În contextul agravării securității în regiune odată cu declanșarea agresiunii ruse în Ucraina, oficialii moldoveni și-au exprimat dorința de a se apropia de Alianța Nord-Atlantică. Cu această ocazie, pe 16 martie 2015, premierul de atunci Chiril Gaburici a vizitat Cartierul General al NATO, unde a avut o întrevedere cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenbergm. Președintele țării Nicolae Timofti, la fel, a pledat pentru apropierea de NATO ca formă de apărare împotriva agresiunii ruse: „Atunci când a fost cazul (anii '90, n. red.) trebuia să luăm decizia cu privire la colaborarea cu NATO în domeniul pacificării. În domeniul securității militare, ar fi trebuit să ne apropiem mai mult de NATO, dacă pe teritoriul nostru se afla o armată care nu ne-a dorit binele. Această armată a susținut separatismul!”.

Demersul, susținut de România

Câteva luni mai târziu, pe 24 iunie 2015, la reuniunea miniştrilor apărării ai NATO, la Bruxelles, a fost aprobat pachetul de asistenţă pentru consolidarea capacităţilor de apărare destinat Republicii Moldova. Acesta prevede reformarea şi modernizarea structurilor de apărare ale Republicii Moldova și evaluarea riscurilor care pot ameninţa acest stat în contextul regional actual de securitate. Demersul a fost susţinut de către România. Ministrul român al Apărării din acel moment, Mircea Duşa, a spus că graţie eforturilor experţilor şi diplomaţiei româneşti la NATO a fost posibilă îndeplinirea acestui proiect de asistenţă pentru Moldova. În acelaşi timp, la reuniunea miniştrilor apărării de la Bruxelles a fost aprobată şi deschiderea unui Birou permanent de legătură al NATO la Chişinău în vederea implementării acestui plan de asistenţă. În prezent, la Chişinău există un Birou de informare al NATO, care oferă cetăţenilor moldoveni informaţii utile despre activitatea Alianţei. Noul birou, în schimb, va avea şi misiunea de a coordona prin experţi ai NATO derularea în bune condiţii a programului de asistenţă al Alianţei Nord-Atlantice. Recent, în cadrul ultimei vizite efectuate la Ministerul Apărării de la Chișinău, ambasadorul Marius Lazurca a subliniat că România este dispusă să susțină Republica Moldova în crearea Oficiului de legătură NATO.

Ministrul de Externe în audiență la deputați

Marți, ministrul de Externe Andrei Galbur s-a întâlnit cu deputații Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană (PEIE). În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte, cum ar fi rezultatele întrevederii cu omologul rus, Serghei Lavrov, regiunea transnistreană și colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică. „Trebuie în mod activ să explicăm cetățenilor că NATO nu este doar o alianță militară, dar și o organizație care reunește un complex de valori, pe care ne străduim să le implementăm în țara noastră. Să explicăm că nimeni nu vorbește despre calitatea de membru NATO, iar „pernuța de amortizare" pentru noi este statutul de neutralitate al Republicii Moldova consfințit în Constituție. În ceea ce privește cooperarea cu NATO, aceasta oferă mari oportunități, inclusiv Găgăuziei și Transnistriei", a subliniat Galbur, citat de Gagauzinfo.md. De asemenea în cadrul întrevederii, ministrul a prezentat priorităţile politicii externe a RM în raport cu UE, OSCE și NATO. El a subliniat că pentru deschiderea unui oficiu de legătură NATO e necesar votul consultativ al Comisiei PEIE. Întrebat de ce până acum deputații nu au aprobat proiectul respectiv, vicepreședintele comisiei, deputatul neafiliat Sergiu Stati a spus că nu e vorba de nicio întârziere, doar că abia acum a fost abordat acest subiect. Deputata Alina Zotea a confirmat că proiectul nu a fost pus încă pe ordinea de zi a comisiei. „Dl Galbur a subliniat încă o dată necesitatea deschiderii acestui birou, și noi, cel puțin, fracțiunea PL, suntem ferm convinși că deschiderea ar trebui să fie urgentată, fiindcă este un birou, nu reprezintă niciun pericol. Biroul NATO poate fi deschis numai după ce primește avizul pozitiv al comisiei. Adică el nu va trebui să mai treacă prin Parlament. Sper ca după sărbătorile de Paște să fie introdus pe ordinea de zi”, a menționat deputata.


Precizăm că membrii Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană: Valentina Buliga (președinte), Sergiu Stati (vicepreședinte), Valeriu Ghilețchi (secretar), Serghei Chiseliov, Vladimir Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Andrei Neguța, Alexandr Nesterovschi, Bogdan Țârdea, Alina Zotea. Având în vedere că Vlad Filat se află în arest preventiv, la procedura de votare participă zece deputați.
 
Priorităţile politicii externe a RM. Provocările actuale în contextul securităţii regionale şi europene

Dimensiunea cooperării cu NATO, neproliferarea şi controlul regimurilor de control al armelor

Cooperarea practică cu Alianţa Nord-Atlantică în cadrul PpP (Parteneriat pentru Pace) rămâne în continuare una din priorităţile politicii externe care are drept obiectiv reformarea sectorului de apărare şi securitate, profesionalizarea graduală a Armatei Naţionale, sporirea capacităţilor de apărare ale ţării etc. În acest sens, implementarea Planului Individual de Acţiuni RM-NATO, în particular prin prisma celor 2 iniţiative destinate RM – Platforma de Interoperabilitate şi Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, sunt doar câteva repere în context.

Deschiderea la Chişinău a unui Oficiu de legătură NATO ar oferi RM o posibilitate reală de a spori şi valorifica la maximum asistenţa acordată de NATO. Există acordul de principiu al Alianţei, avem avizele pozitive ale instituţiilor naţionale implicate în PpP. Contăm şi pe votul consultativ al Comisiei PEIE.

Conform Planului de acţiuni pentru anii 2016-2018, în cooperare cu autorităţile naţionale relevante, MAEIE a elaborat proiectul Strategiei naţionale CBRN (apărarea chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare), ţinând cont de recomandările experţilor Comisiei Europene în contextul realizării iniţiativei UE privind Centrele de Excelenţă pentru diminuarea riscurilor CBRN. La moment, proiectul Strategiei se află la etapa evaluării de către experţii internaţionali, după care va transmite Guvernului Republicii Moldova, acţiune planificată până la sfârşitul semestrului I, 2016.

În domeniul armelor uşoare şi armamentului de calibru mic (SALW) sunt planificate o serie de acţiuni, în particular renovarea şi consolidarea securităţii fizice a două depozite de muniţii şi armament aflate în gestiunea MAp şi MAI. Realizarea acestui proiect, în valoare de 200 mii dolari SUA, este efectuată cu sprijinul financiar al UE şi misiunii PNUD/SEESAC (Programul Naţiunilor Unite de Dezvoltare privind controlul armelor mici în Europa de Sud – Est). Un alt obiectiv se referă la restabilirea Comisiei Naţionale pentru dezarmare, activitatea căreia a fost sistată în ianuarie 2014. Proiectul Hotărârii Guvernului în acest sens urmează a fi prezentat până la sfârşitul semestrului I 2016. În acelaşi context, se cuvine menţionată obţinerea asistenţei externe care a permis distrugea armelor confiscate, în număr de 1436 de unităţi.

 
Anatol Șalaru, ministrul ApărăriiDeschiderea unui oficiu NATO la Chişinău este unul din obiectivele pe care Republica Moldova şi l-a propus în vederea dezvoltării relaţiilor cu această structură de apărare colectivă. Încă nu ştim data când va avea loc inaugurarea oficiului NATO, dar procesul este în derulare. La acest moment aşteptăm aprobarea comisiei de relaţii externe a Parlamentului Republici Moldova. Țara noastră beneficiază de sprijinul NATO în procesul de reformare a sectorului de apărare, Acest oficiu NATO în Republica Moldova va facilita şi mai mult relaţiile şi sprijinul pe care Alianţa Nord-Atlantică ni-l acordă.

Ce este NATO?
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (North Atlantic Treaty Organisation, NATO) este o alianţă defensivă politico-militară formată din 28 de state din America de Nord şi Europa creată cu scopul de a proteja libertatea şi securitatea statelor membre prin mijloace politice şi militare. Republica Moldova face parte din Parteneriatul pentru Pace, colaborând cu NATO în următoarele domenii: cooperarea în domeniul păcii şi securităţii, reforma în domeniul apărării şi securităţii, planificarea situaţiilor de urgenţă şi gestionarea consecinţelor dezastrelor natural, cooperarea în domeniul ştiinţei şi mediului, distrugerea minelor antipersonal şi a surplusului de muniţie.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:50

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau, sediul Rascani, a respins ca fiind inadmisibila cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari, care a atacat in instanta decizia Procurorului General de al suspenda din functie si de a verifica activitatea Procuraturii Anticoruptie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:43

Nu numai că este plină de substanțe nutritive esențiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul și potasiul, dar reprezintă o mină de aur pentru sănătate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:27

Pentru multi dintre noi, a visa ca mori este una dintre cele mai terifiante experiente pe care le putem avea atunci cand dormi. Insa trebuie sa stii totusi ca semnificatia acestui vis nu este negativa, asa cum te-ai astepta.  Cu totii ne temem de moarte, este o frica primara, cu care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:23

Arde gunoiştea de la marginea oraşului Vulcăneşti. Potrivit autorităţilor locale, la faţa locului se află pompierii şi angajaţii „Apă-Canal”, care încearcă să stingă flăcările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:13

Alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi, 12 decembrie, au fost dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. Principalele partide competitoare au ca subiect principal de campanie Brexit-ul. La trei ani și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:11

Turcia ar putea lansa o intervenţie militară în Libia, a avertizat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de postul TRT şi de agenţia de presă ANSA, conform MEDIAFAX. „În cazul în care vom fi invitaţi de Guvernul Fayez al-Sarraj pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 16:57

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 15:34

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi cu grupul de investitori cehi care au procurat recent rețelele electrice de distribuție Gas Natural Fenosa. Această întreprindere deservește circa ¾ din consumatorii de energie electrică din Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:46

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul.  Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a fan clubului formației Roxette. În 2002, Marie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:39

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Tensiunea vedetelor de la Hollywood a atins cote maxime după ce a fost anunţată lista nominalizărilor pentru Globurile de Aur. În topul producţiilor cinematografice a fost plasat filmul „The Irishman” urmat de „Joker” şi „Once upon a time în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:33

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Olandezul, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul, a fost eliberat din arest. Judecatorii au dat curs solicitarii avocatului inculpatului si l-au eliberat sub control judiciar. Potrivit procurorilor PCCOCS, demersul de prelungire a arestului preventiv a olandezului a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:31

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

O nouă schemă de corupţie la Primăria municipiului Chişinău a fost developată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:20

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

O suspectă de trafic de ființe umane a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova alături de o potențială victimă. Reținerea acesteia, dar și toate acțiunile de documentare au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:15

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a împușcat mortal șase oameni și a rănit alți doi, cu o armă semiautomată, într-un spital din Cehia, s-a sinucis. Tragedia a avut loc marți dimineața într-un spital din Cehia. Puţin după ora 7 dimineaţa, un bărbat cu o armă semiautomată a deschis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:12

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor cae au fost condamnate penal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:49

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Liviu Dragnea rămâne în închisoare, a decis instanţa supremă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:43

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

 Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu banane! Merită să încerci această minunată prăjitură. Pe lângă faptul că e gata în 10 minute, nu necesită coacere. Ingrediente necesare 500 g biscuiţi 150 g nucă 6 banane sucul de la o lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:39

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental BERBEC Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:28

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Un concept mai puțin popular, dar care reprezintă astăzi o preocupare la nivel mondial este foamea ascunsă. Pentru a putea înțelege cum ne poate impacta, trebuie să înțelegem ce este această afecțiune. Conf.Dr. Sanda-Maria Crețoiu, co-fondator Nutriescience a explicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:19

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Armata aerului din Chile a anunţat luni că a pierdut ''contactul radio'' cu un avion militar C130, cu 38 de persoane la bord, care decolase din Punta Arenas (sud) spre o bază din Antarctica, relatează marţi AFP. ''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 Decembrie 2019, ora: 12:08

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei Din editia print

Alfred Nobel a fost chimist, inventator și om de afaceri suedez. Nobel s-a născut la 21 octombrie 1833. El este inventatorul dinamitei și întemeietorul fundației ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:56

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:33

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov, a decedat.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)