Eveniment

Omul săptămânii. Nicolae Botgros

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. De mic a învățat să cânte după ureche la un instrument muzical ca să formeze un taraf cu frații săi și să meargă la nunți și baluri. La şapte ani s-a dus la Şcoala de muzică din Cahul, dar s-a întors după câteva luni acasă, căci nu ajungeau bani pentru întreținere la studii.

Mai târziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Şcoala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert de-al „Lăutarilor". A rămas vrăjit de orchestră şi nici nu bănuia că avea să i se dedice mai târziu.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia" de la Edineţ. În 1973 se mută la Chișinău şi este violonist în Orchestra „Mugurel" a Filarmonicii. Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii" a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filarmonicii de Stat din RSS Moldovenească, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Oţel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Considerat un „magician al viorii", maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii". De atunci, maestrul Botgros se află la cârma unei celebre orchestre de muzică populară din spațiul românesc. Cu ocazia zilei de naștere care se apropie, redacția TIMPUL îi dorește sănătate și multă forță creativă. La Mulți Ani, maestre!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *