Eveniment

Omul săptămânii: Tamara Curtescu-Marinciuc, matematician

Părinții, Ion și Eugenia, au îndreptat-o, prin educație, spre cele mai rafinate domenii: literatură, muzică, teatru, călătorii, dar ea și-a ales matematica, – știință care a ajutat-o să cunoască și să posede simțul nuanței. A absolvit Școala pedagogică din Călărași, specialitatea învățător, iar în anii 1978-1983 este studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică şi Cibernetică, secţia matematică teoretică. În 1983 începe activitatea în învățământ, în una din cele mai bune instituții preuniversitare din trecut, școala nr. 23. Chiar din primii ani de muncă, Tamara Curtescu se remarcă printr-o atitudine aparte față de lucrul bine făcut și capacitatea de a le transmite discipolilor săi încrederea că pot și trebuie să fie culți.

Pentru a-și spori abilitățile pedagogice, își urmează studiile la Institutul de Formare Continuă, specialitatea „Management educaţional” cu domenii de studiu: Management. Pedagogie. Psihologie. Astfel din 1992 devine specialist de matematică în secția școlară la DGETS Chișinău. În prezent este șefa secției Management preuniversitar a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. E autoarea unei serii de cărți: „Manual de matematică, cl. VIII, IX”, culegerea „Olimpiadele mileniului III”, „Matematica pentru gimnaziu”, „Concurs de fizică – in memoriam Mihai Marinciuc”, iar lista cărților e mult mai mare. Și după cum mărturisește însăși Tamara că formalismul o plictisește, chiar o irită, a căutat de-a lungul activității sale alte dimensiuni. Dovadă sunt noile calificări profesionale obținute în stagii de formare în România, Ungaria, Germania, Bulgaria, Franța, Estonia, Rusia și pe alte meridiane educaționale.

Tamara Curtescu s-a născut pentru a trăi tot timpul cea mai frumoasă vârstă, fiindcă și-a făcut din Altruism, Libertate, Tenacitate, Ambiție, Inteligență și Respect un modus vivendi. Aceasta poate datorită unuia din primele sale proiecte, ALTAIR, o tabără specializată de matematică pentru elevi performanți, înființată încă în 1998, care creșteau în lumea cifrelor, a logicii și a rațiunii, și care cutreierau lumea în căutarea frumuseții.

Și la ceas aniversar, Tamara împarte necondiționat dragostea și respectul, pe care le are mereu în suflet, celorlalți. Așa își găsește pacea și liniștea, alături de un înger, Laura-Mădălina, văzându-i fericiți pe cei din jur.

La mulți ani îți spun acei care îți respectă noblețea sufletului!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *