Social

ONU a lansat un program de stagii pentru persoanele social vulnerabile

Programul promovează principiul non-discriminării şi incluziunii sociale şi tinde să stimuleze organizaţiile şi instituţiile publice să creeze oportunităţi de stagii şi de angajare pentru persoanele social vulnerabile.

Stagiile oferă posibilitatea persoanelor cu dezabilităţi, reprezentanților minorităţile etnice etc. să-şi manifeste propriile capacităţi şi să cultive altele noi. Astfel, dobândind noi competenţe profesionale ei vor putea să arate problemele cu care se confruntă şi să propună recomandări pentru soluţionarea acestora.

Pentru început au fost prezentate 15 locuri de practică, cu durata de la 1 la 3 luni, care se vor efectua din luna aprilie în agenţiile ONU de pe teritoriul Republicii Moldova. Toţi doritorii pot aplica la mai multe stagii odată până la 15 martie 2016.  

,,Deşi, în Codul Muncii există o prevedere unde angajatorii trebuie să respecte cota de 5% de angajare a persoanelor din grupurile social vulnerabile, această cotă nu se respectă. Programul este o punte pentru viitoarea angajare. Noi vom urma acest exemplu şi vom încerca să creăm locuri de stagii şi în cadrul Ministerului Muncii. Ne dorim o societate incluzivă”, a afirmat viceministra Protecţiei Sociale, Muncii şi Familiei, Laura Grecu.

Pentru persoanele cu deficienţe de auz vor fi angajaţi traducători, iar pentru cele care nu vor putea să se deplaseze la locul de practică, li se va achita transportul.

,,Este important să demarăm. Acest început va arăta cum trebuie de perfecţionat programul şi va arăta toate locurile sale slabe”, a mai spus avocatul poporului Mihail Cotorobai.

Organizatorii au venit cu un apel către mass-media, toţi agenţii economici, ONG-urile din Republica Moldova să susţină această iniţiativă şi să o promoveze.

Elena Plămădeală, stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *