Internațional

Opozantul rus Boris Nemţov, condamnat la 15 zile de închisoare

"Nemţov a fost condamnat la 15 zile (de închisoare). El a fost găsit vinovat de (comiterea) unei infracţiuni administrative", a anunţat purtătoarea de cuvânt Olga Şorina, potrivit agenţiei Interfax.

"Este absolut o ruşine", a declarat Nemţov, după procesul său, pentru postul independent de radio Ecoul Moscovei.

El a fost plasat în detenţie preventivă vineri, după ce a participat la una dintre manifestaţiile opoziţiei, organizate în zilele de 31 ale lunilor de 31 de zile, pentru a cere respectarea articolului 31 al Constituţiei ruse, care garantează libertatea de întrunire.

Tot atunci, scriitorul Eduard Limonov, lider al Partidului Naţional Bolşevic (de opoziţie), a fost, de asemenea, condamnat la 15 zile de detenţie, pentru tulburarea ordinii publice. El a fost arestat de poliţie la domiciliu, în timp ce se pregătea să plece la manifestaţie.

Un alt opozant, Konstantin Kosiakin, a fost condamnat, duminică, la zece zile de închisoae, după ce a fost arestat, de asemenea, la 31 decembrie.

Olga Şorina a anunţat, duminică seara, condamnaraea la cinci zile de închisoare, pentru "nesupunere faţă de forţele de ordine", a unui alt lider al mişcării Solidarnost, Ilia Iaşin, care a fost arestat la aceeaşi dată ca ceilalţi opozanţi.

În cadrul manifestaţiei din ultima zi a lui 2010, poliţia rusă a operat 68 de arestări la Moscova şi 50 la Sankt Petersburg.

O anumită confuzie a caracterizat adunarea de vineri de la Piaţa Triumfalnaia, la Moscova, în măsura în care o manifestaţie, cea la care participa Nemţov, era autorizată, în timp ce o altă manifestaţie, în acelaşi loc, la apelul lui Limonov, era interzisă.

Opoziţia rusă este divizată asupra condiţiilor organizării acestor manifestaţii, care erau toate interzise până la 31 octombrie 2010. O parte a opozanţilor a aceptat limitările privind numărul de manifestanţi impuse de Primăria Moscova, în timp ce alţii, în frunte cu Limonov, le refuză. 

Sursa: RL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *