Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

UE / Nato 13 Februarie 2016, ora 07:22    Din editia print

Pașaportul biometric - cheia moldovenilor spre Europa

Marime Font

Circa jumătate din traversările frontierei cu Uniunea Europeană sunt efectuate de moldoveni în baza pașapoartelor biometrice. 

Republica Moldova este, deocamdată, singurul stat al Parteneriatului Estic ce beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE, care a fost obținut pe 28 aprilie 2014. Este, probabil, una din cele câteva performanțe cruciale ce au fost înregistrate de fostele alianțe de la guvernare. Planul de acțiuni a fost prezentat autorităților de la Chișinău pe 24 ianuarie 2011. Acesta prevedea armonizarea legilor în domeniul justiției și afacerilor interne la normele și standardele UE. Înainte de a anula vizele pentru moldoveni, Comisia Europeană (CE) a analizat impactul migrațional și de securitate al acestei decizii. Potrivit unui studiu publicat în 2012, liberalizarea regimului de vize va reduce timpul și costurile pentru organizarea unei călătorii. În același timp, experții de la Bruxelles notificau faptul că aceasta nu va schimba dorința moldovenilor de a lucra peste hotare, fie în Rusia, fie în țările europene. În aceleași timp, potrivit Institutului European Central, situația demografică din Republica Moldova arată că numărul migranților va scădea, deoarece țara noastră a intrat în una din cele mai rapide procese de îmbătrânire a populației. Totuși, CE își dădea seama că presiunea asupra hotarelor va crește, dacă problemele economice și sociale din R. Moldova vor prevala. Printre avantajele pe care urma să le aducă anularea vizelor pentru moldoveni se numără reunificarea familiilor (fiind vorba, în special, de copiii lăsați în grija rudelor), atragerea cetățenilor moldoveni bine instruiți, care la întoarcere vor putea prezenta o percepție pozitivă asupra Uniunii Europene, facilitarea mobilității studenților și cercetătorilor și impactul pozitiv asupra mediului de afaceri.

Peste 50 mii de transnistreni au pașapoarte biometrice

Una din condițiile pentru liberalizarea regimului de vize a fost sporirea securității documentelor. Din acest motiv, s-au introdus pașapoarte biometrice, adică pașapoarte care conțin un cip cu imaginea facială, amprenta digitală și date personale. În ultimii doi ani, de când a fost liberalizat regimul de vize, peste 700 de mii de cetățeni ai R. Moldova și-au perfectat astfel de documente. În ceea ce privește cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană, din cei peste 175 de mii de persoane care dețineau pașapoarte moldovenești valabile, peste 50 de mii și-au perfectat pașapoarte biometrice. La început, locuitorii din regiunea transnistreană puteau să obțină gratuit acte de identitate moldovenești, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat. Dar, fiindcă alocația prevăzută în acest scop a fost epuizată din cauza interesului sporit al transnistrenilor pentru pașapoarte biometrice, guvernul de la Chişinău a decis să nu le mai elibereze gratis.

Turiștii și-au schimbat destinațiile

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, prin punctele de trecere situate la frontiera cu România și prin Aeroportul Internațional Chișinău (rutele cu destinație una din țările UE), în anul 2015, s-au înregistrat 811.162 traversări ai cetățenilor R. Moldova, deținători ai pașapoartelor biometrice și, în ianuarie 2016, – 67.112 traversări. Datele se referă la ieșirile din țară. După anularea vizelor pentru țările europene, preferințele turiștilor moldoveni s-au schimbat. „Numărul turiștilor a crescut. Se interesează tot mai mulți de oferte, pleacă tot mai mulți. Chiar și neapelând la o agenție de turism, moldovenii călătoresc mai des”, ne-a spus Cristina, agentul agenției de călătorii Explore din Capitală. „Ei se adresează la noi pentru bilete de avion, asigurări medicale în Spania sau Grecia. Totuși, dacă merg în țări ca Italia, unde pot singuri să-și aleagă orașul și cazarea pe internet, atunci nu mai apelează la agenție”, adaugă agentul turistic. Din punctul de vedere al destinației, a crescut numărul persoanelor care optează pentru Europa. „Anterior, cetățenii moldoveni alegeau țări unde obțineau viza cu ușurință în aeroport sau la ambasadă, cum ar fi Turcia și Bulgaria. Acum opțiunile s-au schimbat. Aș zice că a crescut numărul călătoriilor în Europa, iar pentru Turcia a scăzut un pic”, ne-a declarat interlocutoarea. Managerul de țară al companiei Perfect Tour, Natalia Eșanu, a comunicat pentru TIMPUL că volumul de vânzare a serviciilor la sol și a biletelor de avion continuă să crească, doar că „aptitudinile de călătorie sunt mai mult legater de venituri, decât de regimul de vize”. 

Din data de 28 aprilie 2014, de când R. Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize și până la data de 25 ianuarie 2016, Poliția de Frontieră a înscris un număr 19 474 028 de traversări ai moldovenilor (cu pașapoarte biometrice și non-biometrice):


Frontiera cu România
Ieșire: 3 550 294
Intrare 3 521 335

Frontiera cu Ucraina
Ieșire: 5 185 199
Intrare: 5 097 155

Frontiera Aeriană
Ieșire: 1 047 044
Intrare 1 073 001

Din totalul traversărilor înregistrate în perioada de referință, 2 286 371 de traversări sunt ai cetățenilor moldoveni, care au prezent la controlul de frontieră pașapoarte biometrice în momentul trecerii frontierei cu România și Aeroportul Internațional Chișinău.

Numărul de paşapoarte  eliberate în perioada anilor 2014, 2015 pentru cetăţenii Republicii Moldova, care sunt înregistraţi în Transnistria.

 
Sursa: Centrul Resurselor Informaționale de Stat „REGISTRU”

Vox


Daniela, 18 ani
Putem să călătorim mult mai ușor. Acesta este avantajul. Altfel ar trebui să stăm la coadă, să depunem acte pentru viză, să așteptăm câteva zile și să suportăm cheltuieli suplimentare, adică să plătim 35 euro pentru viză Schengen. Cu pașaportul biometric, în schimb, oricând putem să plecăm într-o călătorie. La vamă nu am avut probleme, dar cunosc un caz, când din cauza unei date greșite introduse în pașaport, o persoană a trebuit să plătească o amendă de 1400 euro în Grecia.

Unii își fac cetățenie românească ca să lucreze în Uniunea Europeană, iar pașaportul biometric e bun pentru călătorie, vizitarea rudelor.

Ghenadie, 49 de ani
Sunt om de afaceri, am o întreprindere mixtă moldo-italiană. După cum vă puteți da seama, călătoresc foarte mult. Înainte îmi perfectam vize. Nu aveam mari dificultăți nici atunci, pentru că partenerii îmi făceau invitații și obțineam viză pentru un an sau șase luni. Totuși, procedura asta presupunea niște cheltuieli. Pașaportul biometric îmi permite să mă deplasez mai rapid peste hotare. Desigur vameșii pot să mă mai întrebe de scopul călătoriei, dar în general nu am avut dificultăți. E mult mai avantajos.

Victoria, 64 de ani
Eu cu soțul nu avem pașaport biometric, dar nepoțelul are. Nu avem, pentru că nu ne-am pregătit să mergem peste hotare. La vârsta noastră nu ne mai ajută la nimic. Nu putem călători, soțul după operație are probleme cu piciorul. Dar pentru nepoțel vrem să facem tot ce putem. E student în anul I. Speră să meargă peste hotare. Dacă va reuși, vom face și noi pașaport biometric ca să-l vizităm. Dar să ajungem până atunci.

Stelian, 21 de ani
Am pașaport de model vechi. Din câte știu, cu pașaportul biometric nu poți lucra peste hotare. E cel mai mare dezavantaj. Din cauza asta, mulți nu se prea grăbesc să-și schimbe pașaportul și-și fac cetățenie română. Nu zic, pașaportul biometric este util, călătorești, dar dacă nu ai bani pentru asta, ce rost mai are? Pentru un tânăr, prioritar este să găsească un job peste hotare mai bine plătit decât aici. Eu mai am de studiat un an și apoi mă gândesc ce am să fac.

Dumitru, 83 de ani
Mi-am făcut pașaport biometric și soția, la fel. De ce? Ca să merg în România, la prieteni, rude. Încă nu am avut posibilitatea, dar la vară sper să plec. Înainte, cu pașaportul vechi, am fost în Ucraina fără viză și în Germania cu viză. Și în România vroiam să merg, dar nu am mai ajuns, că s-au schimbat regulile. Trebuie să ai pașaport biometric. Dar eu pot obține și cetățenie română, că-s născut în 1933, la români și mă consider român. Dar nu mi-am făcut pașaport , pentru că trebuie să umblu, să alerg cu actele. Birocrația mă obosește. Oricum am să mor cu suflet de român.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)