Astăzi 14 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:54
Abonamente

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora 13:26

Plasticul a murit. Iată cu ce-l poți înlocui

Marime Font

Deși plasticul îi e prieten umanității de peste jumătate de secol, utilizarea lui excesivă l-a transformat în dușman. Paiele de plastic ajung în ocean, în nasul broaștelor țestoase, pungile de plastic ajung în burțile balenelor, microparticulele de plastic ajung în sol, apă și corpurile noastre.

Reducerea producției și a consumului de plastic e singura soluție, așa că votul Parlamentului European de a interzice plasticul de unică folosință până în 2021 e un pas în direcția bună. Dar nu e ușor să convingi șapte miliarde de oameni din toată lumea să renunțe la confortul ambalajelor de plastic.

Și atunci care ar fi alternativele care au aceleași calități ca plasticul, dar nu distrug planeta?

PLA – Acidul polilactic
PLA e unul dintre cei mai cunoscuți polimeri biodegradabili. Se obține din surse regenerabile precum amidonul de porumb, iar produsele făcute din PLA pot arăta aproape identic cu cele făcute din plastic.

Această asemănare l-ar putea ajuta să devină popular, dar atâta timp cât mai există și plastic tradițional făcut din combustibil fosil, s-ar putea să fie o problemă. Dacă arunci o cană de PLA într-o cuvă cu produse reciclabile din plastic, aceasta poate contamina procesul de reciclare. Produsele de unică folosință din PLA sunt biodegradabile și potrivite pentru producerea de compost industrial. Firma italiană Sant'Anna produce sticle bio din PLA, care intră la coșul de gunoi cu resturi organice. Asta e o veste bună, dar capacul sticlelor e făcut din plastic și trebuie aruncat separat. Chestia asta e explicată pe site-ul companiei, dar nu și pe ambalajul sticlei de apă – un exemplu care arată cum informațiile clare de pe o etichetă pot juca un rol vital în procesul de reciclare.

Faptul că un produs e compostabil nu înseamnă că se va descompune rapid în orice fel de mediu. Procesul depinde de temperatură și de condițiile de mediu. Conform unui studiu recent, PLA-ul scufundat în apă la temperatura camerei se descompune într-un an, pe când alte surse susțin că, în ocean, ar dura între șase și 24 de luni. Deși tot e mai bine decât sutele de ani în care se descompune plasticul tradițional, tot n-ar trebui să aruncăm sticle în mare.


Pentru că e făcut din amidon vegetal, PLA-ul are o amprentă de carbon scăzută – producția de plastic tradițional eliberează în atmosferă de patru ori mai multe emisii de carbon decât PLA-ul. Pe lângă asta, PLA nu consumă mult teren fertil, pentru că e foarte eficient. Pentru a produce un kilogram de PLA, ai nevoie de 1,6 kg de biomasă, pe când producția unui kilogram de polietilenă din surse regenerabile necesită cinci kilograme de biomasă.

Mater-Bi
Mater-Bi, un material foarte versatil patentat de compania italiană Novamont, e pe aceeași lungime de undă cu PLA-ul. Are compoziția chimică diferită, dar se obține tot din amidon de porumb și uleiuri vegetale, despre care compania spune că sunt cultivate în Europa și nu sunt modificate genetic.

Majoritatea plaselor biodegradabile de azi sunt făcute din Mater-Bi și, conform Novamont, timpul de descompunere al unui film de plastic Mater-Bi e de nouă luni în apă marină.

Există și tacâmuri biodegradabile din Mater-Bi, dar costă relativ mult. Asta nu e neapărat un lucru rău – ar trebui oricum să renunțăm per total la produsele de unică folosință în viața de zi cu zi, chiar dacă nu sunt atât de nocive pentru mediu.

Ooho
Poate ai văzut și tu videoclipuri cu biluțele Ooho – capsulele rotunde cu apă care pot fi consumate dintr-o înghițitură. Un grup de cercetători de la Colegiul Imperial din Londra a găsit o cale de a înveli porțiile de apă într-un film comestibil făcut din alge. Materialul se numește Notpla, iar creatorii lui accentuează calitățile lui superioare în comparație cu alte bioplasticuri, inclusiv cu PLA-ul. În primul rând, algele maro din care e făcut pot crește cu câte un metru pe zi, ceea ce înseamnă că sunt o sursă și mai eficientă decât porumbul. În plus, Notpla se descompune în pământ în doar patru până la șase săptămâni.

Sucul de nopal
Cactusul nopal e o plantă foarte răspândită în Mexic, unde o profesoară de inginerie chimică de la Universidad del Valle de Atemajac a patentat un nou polimer, făcut din amestecarea sucului de cactus cu alte elemente, precum ceara vegetală. Materialul rezultat poate fi folosit ca ambalaj comestibil care se descompune în mediu în câteva săptămâni.

Conform inventatoarei lui, Sandra Pascoe Ortiz, materialul e excelent din multe motive – cactușii cresc în zone aride și nu au nevoie de teren fertil care poate fi folosit pentru agricultură. Nu necesită fertilizatori chimici și nici apă.

În prezent, polimerul din cactus nu e la fel de durabil precum plasticul, dar e foarte util ca ambalaj.

Frunzele de bananier
Polimerii nu sunt singura alternativă sustenabilă la plastic. Mai există și alte materiale pe care le-am folosit dintotdeauna, doar că trebuie să le dăm un scop nou. În toată Asia se simte problema deșeurilor de plastic, pentru că țările occidentale le aruncă pe continent de ani de zile. De curând, statele asiatice au încetat contractele cu aceste națiuni care vor trebui să găsească alte metode de a scăpa de deșeurile din plastic.

Ca să evite problemele legate de ambalarea excesivă, supermarekturile din Vietnam, Thailanda, Filipine și Bali au început să ambaleze mâncarea în frunze de bananier. Această soluție are multiple avantaje. În primul rând, frunzele de bananier se găsesc din belșug în regiune. În al doilea rând, atât costurile, cât și amprenta de carbon sunt mult mai mici față de cele ale ambalajelelor tradiționale.

Ciupercile
Deși ideea că ciupercile ar putea fi o alternativă la plastic nu e una nouă, abia de curând s-a întâmplat ca Meadow Mushrooms, o afacere de familie din Noua Zeelandă, să înceapă să își ambaleze ciupercile în ambalaje făcute din ciuperci.

Materialul nu e atât de etanș ca un ambalaj tradițional, ceea ce înseamnă că le permite ciupercilor să respire, să absoarbă umiditate și să rămână proaspete mai mult timp. Acest tip de ambalaj ar putea fi folosit și pentru alte feluri de alimente, la o scară mult mai mare.

https://www.vice.com/
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 10:54

Parlamentul va examina astăzi, în ședință, programul și echipa Guvernului sub conducerea lui Ion Chicu – candidat desemnat de către Președintele Republicii Moldova, informează CURENTUL. Iată componența Guvernului Chicu: Ion Chicu – Prim-ministru Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 10:35

VIDEO LIVE /// Votarea Guvernului Ion Chicu este pe ordinea de zi a Parlamentului

VIDEO LIVE /// Votarea Guvernului Ion Chicu este pe ordinea de zi a Parlamentului

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a propus să fie inclus în ordinea de zi subiectul de acordare a încrederii Guvernului condus de Ion Chicu. Știrea se actualizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Deputat ACUM: „Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu PD, altfel ar fi ajuns după gratii”

Deputat ACUM: „Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu PD, altfel ar fi ajuns după gratii”

Șeful statului, Igor Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu Partidul Democrat, în caz contrar astăzi ar fi fost după gratii. Declarația a fost făcută de deputatul ACUM, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 14:55

După ce PSRM a votat ba cu unii, ba cu alții, Dodon nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile

După ce PSRM a votat ba cu unii, ba cu alții, Dodon nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile

După consultările avute cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele moldovean Igor Dodon a afirmat că în acest moment nu există șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:41

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

În luna octombrie 2019 prețurile la produsele alimentare în valoare anuală au ajuns la 10,5%, maixima din ultimii 2,5 ani. Această creștere lovește cel mai puternic asupra pătruilor socail vulenrabile în special pensionarii. Scumpirea produselor alimentare depășește de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:33

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:20

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Unii deputați din Blocul ACUM ar putea susține prin vot un guvern minoritar. Declarația a fost de deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat că dacă Maia Sandu va renunța la crearea unei noi coaliții cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)