Opinii și Editoriale

Primarul Chirtoaca, Guvernul Filat si sarmana limba de stat

O data la cateva saptamani, clovnul si provocatorul politic Valeri Klimenko, aflat din frageda pruncie in deplasare in RM, iese la rampa si face declaratii insultatoare la adresa moldovenilor si a statului. Tratandu-l ca pe „prostul satului”, nici Puterea, nici societatea civila nu-l iau in serios. Si pacat, pentru ca el nu vorbeste in numele sau – prin gura lui vorbeste matuska Rusia.

Marti, el se produce intr-o conferinta de presa in care critica in termenii propagandei imperiale rusesti actualul guvern pentru ca, chipurile, ar discrimina minoritatea vorbitoare de limba rusa. Potrivit lui, vorbitorii de rusa din RM s-au pomenit in afara administrarii de stat, de unde concluzioneaza ca o patrime din portofoliile actualului guvern trebuie sa revina reprezentantilor minoritatilor nationale. Drept argument in favoarea tezei sale el aduce exemplul Americii, care „si-a ales un negru la functia de presedinte”. Asadar, pe… „negrul” Klimenko nu-l mai satisface divizarea cetatenilor RM pe criterii etnice, el merge mai departe si recomanda un criteriu mai productiv – cel rasial.

Primul lucru ce ar fi de comentat in acest context e cel legat de notiunea „vorbitori de limba rusa”. La cine se refera Klimenko, la ce categorie de cetateni? Or, si toti moldovenii sunt vorbitori de rusa. Klimenko evita sa precizeze ca prin vorbitorii de limba rusa ii are in vedere pe nevorbitorii de limba romana, care o duc in RM ca gaina la moara, dar care continua sa se considere… „discriminati”. In definitiv, Klimenko vrea un guvern etnic, cu ministri „vorbitori de limba rusa”, adica nevorbitori de limba romana. De unde vine aceasta obraznicie?

Radacinile ei sunt adanci. De la ’90 incoace, toate guvernele care s-au succedat, inclusiv cele declarate „nationaliste” si „extremiste” – in contextul dat anume la acestea ma refer – au fost ostaticii asa-zisilor „vorbitori de limba rusa”. Fie din frica sau obedienta fata de Rusia, fie din ratiunile egoiste electorale ale politicienilor de la conducere, minoritatile nationale din RM au beneficiat de un statut preferential, constituind un fel de stat in stat. Neintegrandu-se cultural in societatea moldoveana, striga ca sunt discriminate, desi cu adevarat discriminata e natiunea titulara.

Strainii care ne viziteaza raman uluiti de faptul ca nimeresc intr-o tara de limba rusa. Chisinaul e tot mai rusificat, aici se vorbeste ruseste, publicitatea stradala, firmele magazinelor, anunturile, posturile de radio si TV – toate sunt si in sau numai in rusa. Chioscurile sunt bucsite cu ziare in rusa, indicatoarele de preturi in magazine si piete sunt in rusa, in banci si in magazinele de lux se vorbeste in limba rusa… Si in Parlamentul RM „discriminatii” vorbesc in limba rusa, asigurandu-li-se traducerea pe banii publici, din impozitele „nationalistilor” moldoveni.

Venirea in fruntea Primariei Chisinaului a unui primar „roman”, „nationalist” si „unionist” nu a ameliorat starea deplorabila de lucruri. Dimpotriva, in ultimii ani, situatia lingvistica s-a agravat. Pana mai ieri, primarul „unionist roman” dadea vina pe conducerea centrala comunista care-i punea bete in roate. Acum conducerea centrala s-a schimbat. Cine il incurca astazi: presedintele Ghimpu sau premierul Filat? Daca suntem asa cum suntem, de ce Klimenko sa nu fie obraznic si sa ne insulte?
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *