Astăzi 19 Martie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 18:14

Probleme de sistem scoase la iveală de pretinsa maltratare la Spitalul Clinic de Psihiatrie

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cazul tinerei internate la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, mama căreia a publicat pe internet fotografii în care fata apare cu vânătăi pe față și pe corp, trezește noi îngrijorări legate de situația pacienților instituțiilor psihiatrice din țară și scoate la iveală mai multe probleme de sistem.

Într-o conferință de presă la IPN, Irina Rotari, mama fetei, a povestit că și-a descoperit copilul cu leziuni pe corp sâmbătă, 16 septembrie, iar a doua zi când a mers și a fotografiat-o, două paciente i-au spus că pe fiica ei o bat angajații instituției. „Medicii mi-au explicat că patul e mic și ea singură se lovește cu picioarele”, a relatat femeia.

Alexandru Cebanaș, avocat al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, a spus că trei reprezentanți ai IDOM au mers la spital pe 20 septembrie pentru a verifica informațiile apărute în spațiul virtual. La fața locului au constatat că tânăra avea echimoze și leziuni pe tot corpul. În aceeași zi, tânăra a fost dusă cu ambulanța la Centrul de Medicină Legală pentru a-i fi fixate vătămările. Inițial i s-a refuzat expertiza medico-legală, invocându-se că expertizele pot fi solicitate doar de victimele violului sau de deținuți. A doua zi expertiza a fost totuși efectuată, iar rezultatele urmează să fie anunțate pe 25 septembrie.Mama tinerei a solicitat să i se permită să rămână alături de fiică în spital, dar nu i s-a dat acordul. „Aici este o eroare de sistem, legea cu privire la drepturile pacientului nu prevede restricții în situații de urgență, or în astfel de situații este necesară prezența unui membru de familie”, a spus Alexandru Cebanaș.

O problemă remarcată de reprezentanții IDOM este și faptul că expertiza medico-legală o poate face doar o instituție de stat, fără posibilitatea de a obține o opinie de alternativă, independentă. O problemă ține și de imposibilitatea persoanelor internate în astfel de instituții să se plângă pe lucrurile care li se întâmplă. Pacienții nu pot depune eficient o plângere fără să treacă anumite eventuale filtre. În instituțiile de acest tip lipsește o cutie poștală sau o instanță independentă care să colecteze aceste plângeri. Experții cred că existența camerelor de luat vederi în instituțiile de psihiatrie ar proteja într-o oarecare măsură pacienții.

Potrivit coordonatorului Programului de Monitorizare și Raportare IDOM, Dumitru Russu, pe acest caz a fost pornită o urmărire penală. Dacă expertiza medico-legală va demonstra că fata a fost maltratată, vinovații vor fi pedepsiți conform legii.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul