Opinii și Editoriale

Proteste sau provocari politice?

Indiscutabil, batranii o duc greu, multi dintre ei au ajuns la capatul rabdarii, la pragul de jos al mizeriei – al mizeriei care te umileste, te dezumanizeaza, te transforma in bruta nesimtita si agresiva. Batranii au dreptul sa protesteze – unora doar acest drept le-a mai ramas. Indiscutabil, majorarea tarifelor la apa si transport nu poate sa nu afecteze bugetul unui pensionar simplu, obisnuit.

Numai ca problema nu e in tarife, ci in pensiile mici, iar daca pensiile sunt mici, locul pentru proteste a fost ales gresit. Cel mai indicat era ca batranii sa se adune nu in fata Primariei Chisinaului, ci in fata somptuosului edificiu al CC al PCRM, unde de vreo luna si ceva s-a retras fosta conducere a RM care a adus situatia la limita.

Indiscutabil insa mi s-a parut si altceva: nu toti cei care protestau pareau a fi pensionari simpli. Dupa chipurile si imbracamintea lor pareau a face parte din categoria pensionarilor de elita, cu 5000-7000 de lei pe luna. Am vazut chipuri durdulii de doamne bine imbracate si care mai au mult de trait si de iubit pana la pensie si am cazut pe ganduri… Am cazut pe ganduri, fiindca exista – de cand exista RSS Moldoveneasca – o inegalitate intre batranii de la tara si cei de la oras.

Pensionarii de la oras au fost intotdeauna mai alintati, au beneficiat de drepturi si inlesniri pe care nu le-au avut niciodata cei de la tara. Batranii nostri de la sate n-au stiut ce inseamna reduceri de tarife la apa, transport, lumina si caldura, nu au beneficiat de asistenta medicala operativa si eficienta, au muncit pana au cazut in branci, ca vitele (iar unii nu s-au mai ridicat de acolo).

Fara sa-si ia dimineata tensiunea la medic, ies in camp cu noaptea in cap, culeg struguri, curata porumb, scot sfecla, iar seara, rupti de oboseala si flamanzi, vin acasa tarand cate un brat de vreascuri, ca sa aiba cu ce se incalzi la iarna… Avem de-a face, asadar, cu un sistem de protectie sociala discriminatoriu care odata si odata trebuie revazut.
…Am urmarit imaginile filmate ieri in fata primariei si am ramas cu convingerea ca cei care scandau cel mai tare „Jos tarifele” erau preocupati nu de tarife si au fost organizati de cineva din umbra pentru a destabiliza situatia in capitala RM.

Am convingerea ca ziua aleasa de protestatari nu a fost intamplatoare. Ieri, la Bruxelles a fost invitat premierul Vlad Filat, iar organizatorii din umbra ai protestelor nu au putut rata ocazia de a transmite in capitala UE un mesaj, si anume: cu noul premier al RM trebuie sa fiti foarte atenti si prudenti, fiindca, dupa venirea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), situatia a devenit instabila, ba chiar inflamabila si AIE nu va rezista, in scurt timp va disparea, deci, Europa nu are ce trata la modul serios cu Filat.

Daca lucrurile stau asa – dar am convingerea ca anume asa e -, protestele demarate ieri sunt de fapt o provocare comunista, o provocare in care au fost implicati oameni nevinovati, naivi, care cred sincer ca protesteaza pentru dreptate si nu sunt manipulati. Aceste proteste mai sugereaza ceva, si anume, ca exista un periculos deficit de comunicare intre autoritatile municipale si oraseni, deficit care va fi folosit din plin de catre comunisti nu numai (si nu atat) impotriva primarului Dorin Chirtoaca, cat impotriva Aliantei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *