Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

 
 

Carte 23 Ianuarie 2016, ora 10:20

Publicistul Vasile Şoimaru a lansat o carte despre Ansamblul folcloric „Hora"

Marime Font

La Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a avut loc astăzi lansarea cărţii profesorului, publicistului şi fotografului Vasile Şoimaru „Ansamblul folcloric „Hora”. 50 de ani de istorie în imagini”

Albumul fotografic cuprinde peste 300 de imagini din arhiva personală a autorului, precum şi din cele ale familiilor: Ion Bazatin, Ion Stratulat, Constantin Rusnac, Ludmila Troşina, Mihai Grigoriev, Alexandru Pihuţ ş.a.

Vasile Şoimaru a menţionat că ideea de a edita această carte îi aparţine, deoarece a fost şi el dansator în Ansamblul folcloric „Hora” în anii 1969-1969. „Ansamblul a fost o şcoală de dans popular autentic şi a promovat folclorul muzical”, a precizat Vasile Şoimaru.Un alt membru al formaţiei, Ion Stratulat a afirmat, la rîndul său, că a fost printre primii dansatori ai formaţiei. „La început eram patru perechi: Gheorghe Ghimpu (viitorul politician), Victor Grama, Dorel Ţărnă şi subsemnatul, împreună cu partenerele noastre de scenă. Ansamblul purta denumirea „Alunelul”, însă în 1969, înainte de turneul din Italia, la solicitarea autorităţilor, a fost redenumit „Hora”.

În cadrul manifestării, secretarul general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO a Republicii Moldova, Constantin Rusnac, a afirmat că a fost contrabasist în orchestra formaţiei timp de cîţiva ani. ”Ansamblul „Hora” este o adevărată comoară a neamului nostru”, a subliniat Constantin Rusnac.

Ansamblul folcloric „Hora” a fost fondat în 1965 de către maestrul de balet Ion Bazatin. Formaţia a efectuat turnee în mai multe țări, inclusiv în Italia, Canada, SUA, Franţa, Bulgaria, România, Japonia, India, Portugalia. În afară de Ion Bazatin, maeştri de balet ai ansamblului au fost: Zinovie Zaplitnîi, Antonina Galustean, Roman Rohman, Vasile Furnică, Vladimir Curbet, Constantin Şchiopu, Ştefan Onofrei ş.a. În fruntea orchestrei s-au aflat: Alexandru Pihut, Isidor Burdin, Petre Neamţu, Timofei Tregubenco, Petru Stoianov, Vasile Eşanu, Vasile Bejenaru, Vasile şi Petru Rotaru.

Sursa: Moldpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md