Femeia

Pune-ţi metabolismul la treabă!

Viteza de ardere a caloriilor diferă de la o persoană la alta, dar nu există diferenţe extrem de mari decât în cazul în care o persoană suferă din cauza unor dereglări hormonale. Pe langă toate acestea, rata metabolismului nu este bătută în cuie.

Cu cât o persoană este mai sedentară, consumă alimente nesănătoase, în special grăsimi animale, paste făinoase procesate, prăjeli etc., cu atât rata metabolismului său este mai mică. Prin urmare, îţi poţi pune metabolismul „la treabă" dacă îţi schimbi stilul de viaţă.

Potrivit fitnessmagazine.com, un studiu recent a evidenţiat faptul că rata metabolismului creşte cu 25% şi rămâne astfel timp de 15 ore după o serie de exerciţii. „Exerciţiile de rezistenţă efectuate zilnic îţi păstrează metabolismul la o rată suficient de activă încât să elimine cât mai multe calorii”, declară pentru site-ul menţionat mai sus medicul Michele S. Olson, de la Auburn University din Statele Unite.

Motivele pentru care metabolismul scade sunt, potrivit ezinearticles.com:

• lipsa exerciţiilor fizice
• dietele drastice
• menopauza
• stresul accentuat
• consumul de alcool
• unele probleme de sănătate, printre care dereglări ale glandei tiroide
• anumite medicamente

Controlul medical de rutină este eficient în depistarea unor probleme de sănătate care îţi încetinesc metabolismul şi te împiedică să slăbeşti.

De asemenea, dietele drastice au un efect negativ asupra metabolismului. Organismul este programat să păstreze grăsimile, nu să le elimine. Din această cauză, corpul tău trage un semnal de alarmă imediat ce consumul caloric este prea scăzut. Cu cât mănânci mai puţin, cu atât consumi şi mai puţină energie, în special dacă reduci foarte mult carbohidraţii din alimente.

Cum spuneam, exerciţiile moderate sunt esenţiale pentru stimularea metabolismului, dar efectuarea unor şedinţe intense de exerciţii, foarte des, poate avea exact efectul opus. Acesta este şi motivul pentru care foştii sportivi de performanţă se îngraşă adesea dupa ce renunţă la activitatea sportivă. Dacă faci prea multe exerciţii, organismul tău va arde o cantitate minimă de calorii, pentru a conserva energia, iar cand renunţi la exerciţiile intense, metabolismul scade şi te vei îngrăşa.

Una dintre cele mai mari greşeli este aceea de a mânca rar şi mult. În acest fel, organismul tău „intră în panică” şi pentru a face faţă perioadelor lungi în care nu este alimentat, transformă fiecare înghiţitură în rezerve de energie, adică în grăsime. Pentru a preveni apariţia senzaţiilor puternice de foame, mănâncă puţin şi des, aproximativ cinci ori pe zi.

Metabolismul nu este la fel pe durata întregii zile, iar numeroase diete nu ţin cont de faptul că dimineaţa ardem mai multe calorii decât seara. Prin urmare, poţi slăbi dacă ţii cont de acest orar al organismului tău. Mănâncă mai mult dimineaţa şi cât mai puţin spre seară sau decalează-ţi mesele cu câteva ore.


Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *