Actualitate

Putin sustine ca Rusia detine un sistem de propulsie a rachetelor „fara egal in lume”

Adresandu-se familiilor victimelor, Putin a mentionat ca este vorba despre ‘cele mai avansate si fara egal in lume idei si solutii tehnice, un tip de armament destinat sa asigure suveranitatea, securitatea Rusiei in deceniile urmatoare’.

„Cu totii suntem mandri de ei si ne vom aminti de ei mereu”, a spus presedintele rus, adaugand ca acestia ‘au avut, intr-adevar, o misiune speciala’.

La 8 august, Ministerul rus al Apararii a comunicat ca pe o platforma de testare de la baza Nionoksa (regiunea Arhanghelsk) s-a produs un incident soldat cu victime umane.

Rosatom a anuntat ulterior ca a avut loc o explozie in timpul unor teste pe o platforma maritima a unei ‘surse de energie cu radioizotopi’ pentru rachete. In urma tragediei, cinci angajati ai Rosatom si doi militari si-au pierdut viata, fiind raniti alti trei tehnicieni ai Agentiei nucleare ruse si trei militari.

Autoritatile din Severodvinsk au anuntat la 8 august, iar mai tarziu si Agentia meteorologica de stat rusa (Rosghidromet) ca, in ziua incidentului, nivelul radiatiilor a inregistrat o scurta crestere la Severodvinsk, iar ulterior a revenit la normal.

Dupa acest incident, zona golfului Dvina de la Marea Alba, in apropierea caruia s-a produs explozia, a fost inchis pentru inot timp de o luna, aminteste Interfax.

La 13 august, presedintele american Donald Trump nota pe Twitter ca, potrivit datelor Washingtonului, explozia produsa la baza militara din regiunea Arhanghelsk are legatura cu racheta rusa Skyfall.

Mai tarziu, tot in august, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca incidentul de langa Severodvinsk a avut loc in timpul unor lucrari la un tip de armament promitator.

In octombrie, Departamentul de Stat american a indicat ca explozia de la Nionoksa s-a produs nu in cursul unor teste, ci in timpul ridicarii unei rachete de croaziera de tipul Skyfall (9M730 Burevestnik ) de pe fundul Oceanului Arctic. A existat ‘o reactie nucleara necontrolata, care a dus la o scurgere radioactiva intr-un moment in care expertii rusi recuperau racheta de pe fundul oceanului’, a afirmat un reprezentant al Departamentului de Stat, citat de Interfax.

https://protv.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *