Ultima oră

Referendumul pro-european din Turcia aduce un record istoric la bursa de la Istanbul

La deschidere, indicele IMKB a inregistrat un avans de 2,14 procente (1.297,0 puncte) in raport cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei de miercuri, inaintea sarbatorilor care celebreaza sfarsitul postului de ramadan.

Potrivit analistilor, recordul inregistrat de bursa din Istanbul reflecta increderea in crestere a investitorilor fata de evolutia economica si mai ales politica a Turciei.

Turcii au aprobat duminica, cu 58% din voturi, o reforma a constitutiei care limiteaza puterile ierarhiei judecatoresti si ale armatei, doua bastioane ale laicitatii statului, care se opun regimului islamist moderat al premierului Recep Tayyip Erdogan si al partidului AKP.

‘Pietele au salutat rezultatul referendumului. Acesta constituie un semn pozitiv in ceea ce priveste perenitatea partidului care guverneaza singur Turcia iar pietele au salutat acest lucru’, au declarat expertii de la Fortis, citati de AFP.

Reactii pozitive au venit si din marile capitale europene. Guido Westerwelle, ministrul de externe din Germania, tara din Uniunea Europeana cu cea mai numeroasa comunitate turca, a salutat succesul referendumului, apreciindu-l drept ‘un pas important spre Uniunea Europeana’.

‘Reforma constitutionala este un pas suplimentar pe drumul Turciei spre Uniunea Europeana’, a spus oficialul german.

Westerwelle s-a declarat ‘increzator ca procesul de reforma va fi purtat in optica unei deschideri sporite a societatii’.

Sursa: Dailybusiness.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *