Afaceri

Relatiile economice moldo-romne, aproape de cota zero

In ultimele doua saptamani, am trecut de trei ori vamile spre Romania si UE. Cu ochii mei am vazut un tablou aproape ca apocaliptic, asemanator cu cel din perioada cortinei de fier: spre UE stau la coada doar cinci-sapte automobile, spre CSI – una-doua masini sau chiar niciuna.

Astfel, m-am convins inca o data ca dreptate am avut, concluzionand in cateva articole ca, daca vor mai ramane la putere comunistii, s-ar putea intampla sa fim martorii unor relatii economice mult mai proaste intre romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Acum, pot zice si mai mult: daca comunistii nu vor iesi cu gatul frant din actuala criza, relatiile economice dintre cele doua state romanesti risca sa ajunga la cota zero.
 

Nu doar vamile pustii, ci si ultimele statistici confirma aceasta concluzie. In primul trimestru al anului in curs situatia din comertul exterior a continuat sa degenereze cu ritmuri accelerate: exportul a alcatuit doar 280 mln. USD sau cu 62,3 mln. USD (18,2%) mai putin fata de perioada similara a lui 2008. Aceeasi tendinta a avut loc si cu Romania, chiar daca a ramas campion la exporturile moldovenesti in aceasta tara (titlu castigat dupa ce Putin a inchis pietele rusesti, pentru vinurile noastre): in primele trei luni ale anului in curs, RM a exportat in Romania marfuri si servicii in valoare de 57,3 mln. USD (20,5% din totalul de exporturi al RM), diminuand cu 11,5 % (sau cu 7,4 mln. USD) fata de primul trimestru al anului 2008. A trecut mai putin de o luna dupa ultimul articol la tema data si, din pacate, concluziile noastre au inceput sa se adevereasca: banuiesc, ei au inteles (sau poate ministrul rus de Externe, pe 24 aprilie, le-a „deschis ochii” la acest pericol?) ca, daca vor lasa lucrurile in acest domeniu sa evolueze de la sine, apoi, peste putin timp, poate avea loc integrarea economica a celor doua state romanesti (dar, si cea europeana), si atunci, cat mai ramane pana la reintregirea politica a statelor vecine romanesti?…
 

A fost aleasa si solutia pentru rezolvarea acestei probleme dificile: aprinderea reihstagului moldovenesc, arborarea pe cladirile oficiale ale statului a Tricolorului romanesc si invinovatirea de aceste pacate a statului vecin – Romania. A urmat trimiterea acasa a ambasadorului roman, introducerea regimului de vize pentru cetatenii europeni din Romania, care s-a transformat, practic, in interzicerea intrarii cetatenilor romani in RM. Urmarile acestor decizii bolnavicioase dictatoriale deja sunt palpabile: sute de mii de dolari a pierdut RM doar din neparticiparea romanilor de pe malul drept al Prutului la manifestari culturale si economice, expozitii, simpozioane, conferinte etc. de pe malul stang. Dar vor urma pierderi enorme, de sute de milioane de euro, din fondurile europene pentru proiectele de colaborare transfrontaliera a RM cu UE, deci, cu Romania. Plus miliardul de lei pentru euroremontul celor doua edificii de stat arse… Dar cat au pierdut cetatenii RM din cauza nesemnarii Tratatului privind micul trafic de frontiera cu Romania?

Cine va evalua aceste sume si cine va raspunde pentru aceste crime impotriva poporului pe care comunistii pretind ca il conduc spre UE? In acest caz, ei sunt nu doar romanofobi, ci si moldofobi, care iubesc acest popor moldovenesc doar trei luni in patru ani (in campania electorala), iar trei ani si noua luni il mulg de energii si-i sug ultimii banuti, ca sa se imbogateasca Familia si cativa straini din jurul ei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *