Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 19:55
Abonamente

Actualitate 4 Octombrie 2017, ora 07:13

Republica Moldova subiectul unor dezbateri controversate în Parlamentul European

Marime Font

În ajunul Summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura pe 24 noiembrie la Bruxelles, situaţia politică din Republica Moldova a fost din nou subiectul unor dezbateri în Parlamentul European.

Ajutoarele financiare pe care UE le va acorda în continuare Republicii Moldova vor depinde de atitudinea Chişinăului faţă de angajamentele pe care şi le va asuma în cadrul unui memorandum de înţelegere ce urmează să fie semnat între cele două părţi. Declaraţia a fost făcută de către Christos Stylianides, comisarul european pentru ajutoare umanitare şi managementul crizelor, în numele Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, transmite IPN.

Potrivit unei declaraţii prezentate în plenul Parlamentului European marţi seara, 3 octombrie, de către Christos Stylianides, UE va continua să observe îndeaproape tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Potrivit declaraţiei, UE va monitoriza strict modul în care autorităţile de la Chişinău vor ţine cont în continuare de recomandările partenerilor internaţionali referitor la noul sistem electoral. Christos Stylianides a amintit că Republica Moldova are cu UE semnat un program de sprijin pentru sectorul de judiciar, dar deocamdată rămân suspendate alocarea fondurilor din program, deoarece nu s-au făcut progrese suficiente pentru a justifica efectuarea transferurilor. „O democraţie sănătoasă nu numai că depinde de o legislaţie electorală bună, dar are nevoie şi de un sistem judiciar adecvat, puternic, şi de o luptă clară împotriva corupţiei”, a declarat Christos Stylianides.

Loading...


Un comentariu pe marginea declaraţiei a avut Cristian Preda, deputat al grupului Partidului Popular European. Acesta a amintit că guvernarea de la Chişinău nu a luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi a votat trecerea la un nou sistem electoral. Eurodeputatul crede că votul mixt este o înţelegere între preşedintele Igor Doron şi liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care conduc în prezent cele mai influente partide politice de la Chişinău, şi ar dori eliminarea celorlalte formaţiuni politice. Cristian Preda a cerut repetat Parlamentului European să solicite Comisiei Europene suspendarea transferului ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro.

Petras Austrevicius, deputat al Grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, a spus că la nivelul UE stârnesc îngrijorare procedurile judiciare imparţiale aplicate la Chişinău de către instanţele de judecată. Eurodeputatul s-a referit la dosarul primarului general de Chişinău, suspendat, Dorin Chirtoacă. „Numai un sistem judiciar depolitizat poate să dea sentinţe corecte. Văd că Moldova ratează în acest sens. Am o poziţie critică privind viitorul european al Moldovei. Ţara va continua să piardă până în momentul în care autorităţile ei vor ajunge la o concluzie privind construirea unei Moldove europene”, a spus Petras Austrevicius.

Igor Soltes, eurodeputat care a condus misiunea Parlamentului European de monitorizare a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, s-a întrebat dacă mai are rost ca UE să trimită fonduri către Republica Moldova, dacă acestea nu fac altceva decât să dispară. Acesta susţine că la Chişinău justiţia nu lucrează în vederea recuperării banilor furaţi din sistemul bancar, corupţia este în creştere, iar libertatea mass-media şi libertatea de opinie, sunt restrânse. „Se face politică prin arestarea oponenţilor politici, nu există un sistem juridic viabil, nepărtinitor. Toate aceste elemente trebuie să ne îngrijoreze. Dată fiind situaţia, eu cred că Parlamentul European trebuie să joace un rol”, a declarat Igor Soltes.

Potrivit lui David McAllister, eurodeputat german din partea PPE, dacă nu sunt realizate progrese în implementarea reformelor, acest lucru trebuie să aibă consecinţe financiare. „Mai puţin pentru mai puţin”, a spus David McAllister.

Bas Belder, deputat al Grupului pentru Independenţă şi Democraţie, a declarat că votarea sistemului de vot mixt înseamnă că la Chişinău statul de drept va fi în continuare slăbit şi nu va permite existenţa unei opoziţii politice democratice. „Alegerile din toamna viitoare nu se prezintă sub cele mai bune auspicii. Situaţia este cu adevărat îngrijorătoare. Şi trebuie oare să se dea 100 de milioane de euro ajutor macrofinanciar acestei ţări în aceste condiţii?”, s-a întrebat Bas Belder.

Unii deputaţi au pledat pentru acordarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro doar după ce vor fi înainte un şir de condiţii clare pentru realizarea reformelor, iar ulterior să fie analizate rezultatele implementării acestora şi apoi debursarea sumelor. „Nu trebuie să ne fie teamă să înaintăm condiţii Moldovei. Cetăţenii asta aşteaptă de la noi, nu să semnăm cecuri mari şi ulterior nu se face nimic”, a spus eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

„Lucrurile care se petrec la Chişinău nu fac din Republica Moldova un stat candidat la UE”, a spus Marian Jean Marinescu, deputat al grupului Partidului Popular European.

Pe de altă parte, alţi deputaţi au criticat poziţia colegilor cu poziții dure, acuzându-i că cerând suspendarea ajutorului financiar pentru Republica Moldova, o va înapoia de pe drumul european pe care a pornit acum câţiva ani.

Victor Boştinaru, deputat al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților a amintit că Guvernul de la Chişinău a cerut Federaţiei Ruse retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova precum și de iniţiativa Partidului Democrat de a introduce în Constituţie integrarea europeană drept vectorul strategic de dezvoltare al Moldovei. „Aceste fapte demonstrează că acţiunile nu sunt în complicitate cu Rusia. Dacă nu sprijinim Republica Moldova astăzi, o dăm gratis Rusiei”, a spus Victor Boştinaru.

Norica Nicolai, deputat al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, a atras atenţia asupra faptului că dacă UE nu va ajuta acum Republica Moldova cu cele 100 de milioane de euro, le va obţine din partea Federaţiei Ruse şi astfel UE va deveni irelevantă pentru cetăţenii moldoveni. „Şi este păcat pentru ceea ce am investit noi în sprijinul cetăţenilor moldoveni care sunt europeni”, a declarat Norica Nicolai.

Deputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților, Andi Cristea, a spus că Republica Moldova se află pe drumul cel bun, situaţia economică a Moldovei se stabilizează, iar susţinerea europeană trebuie să continue pentru că reformele sunt în plină desfăşurare. „Există şi în continuare multe provocări interne, dar implementarea Acordului de Asociere progresează într-un ritm stabil. Următoarele luni vor fi cruciale pentru a confirma această tendinţă pozitivă”, a declarat Andi Cristea.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Iulie 2020, ora: 19:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)