Ultima oră

RM, condamnata pentru cenzura la CEDO

Republica Moldova a devenit prima tara din Europa unde a fost condamnata cenzura. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat, ieri, hotararea Manole si altii contra Moldovei (cererea nr. 13936/02), in urma careia judecatorii Curtii au constatat, in unanimitate, violarea art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Totodata, Curtea de la Strasbourg nu s-a expus asupra satisfactiei echitabile, rezervand aceasta chestiune pentru o hotarare separata. Astfel, in timp de trei luni, Guvernul RM si Compania reclamanta („Teleradio-Moldova”) pot depune la Curte observatiile scrise cu privire la acest subiect sau, eventual, de a incheia un acord amiabil.

Curtea a considerat ca statul parat are obligatia sa intreprinda masuri de ordin general in vederea modificarii legislatiei care a dus la constatarea violarii art. 10 al Conventiei. Reclamantii (Larisa Manole, Corina Fusu, Mircea Surdu, Dinu Rusnac, Viorica Cucereanu-Bogatu, Angela Arama-Leahu, Ludmila Vasilache, Leonid Melnic si Diana Donica), care sunt sau au fost jurnalisti la Compania „Teleradio-Moldova”, au pretins ca „cenzura impusa la TRM a constituit o ingerinta nejustificata in dreptul lor la libertatea de exprimare si a reprezentant o incalcare grava a dreptului lor intr-o societate democratica de a comunica informatii publicului”.

Potrivit lor, TRM a fost supusa cenzurii pe intreg parcursul existentei sale, dar dupa februarie 2001, cand Partidul Comunistilor a castigat cu o majoritate larga alegerile parlamentare, cenzura a devenit insuportabila. Viorica Cucereanu-Bogatu si-a amintit ieri, in cadrul conferintei de presa, despre zilele cand in sediul televiziunii au patruns organele de forta pentru a-i intimida pe cei care protestau impotriva cenzurii. Un alt membru al comitetului de greva, format in 2002, Corina Fusu, presedinta a Comisiei parlamentare pentru cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media, a declarat ca „in curand, legislativului ii va fi prezentat un proiect de lege, care va aduce normalitatea la TRM, cu mijloace financiare minime”. C. Fusu nu a precizat ce prevede acest proiect de lege, dar a spus ca se refera la libertatea de exprimare, avand si forme de pedeapsa pentru aplicarea cenzurii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *