Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Social 31 August 2015, ora 08:40    Din editia print

„Rolul tradițional al femeilor în Republica Moldova încă nu s-a schimbat”

Marime Font

În spatele unui bărbat de succes stă o femei puternică, spune o vorbă mai veche. Dar ce ar fi dacă femeia ar face un pas înainte și nu ar mai sta în spate, ci în același rând cu bărbatul? Pare simplu, însă în realitate e un proces care durează și necesită o schimbare de mentalitate a ambelor părți. De aceea, Organizația Națiunilor Unite pentru egalitate de gen și abilitarea femeilor UN Women își propune să promoveze femeile în funcții de răspundere.

Recent, în Republica Moldova a venit, pentru a doua oară, într-o vizită de lucru directorul regional pentru Europa și Asia Centrală al UN Women, Ingibjorg Solrun Gisladottir, cu care am avut plăcerea să discutăm despre misiunea organizației și rolul femeilor în țara noastră.

- Dnă Ingibjorg, care sunt provocările ce stau în fața UN Women în Republica Moldova?
- Una din provocările principale în activitatea noastră, în general, este instabilitatea politică din țară. Noi privim lucrurile în perspectiva a 5-10 ani, de aceea proiectele noastre nu au rezultate imediate. E foarte dificil să activez în situația în care au loc crize politice. Dar în general, în Moldova, când vine vorba de egalitatea de genuri, noi vedem aceeași problemă ca și în alte țări din regiune: rata redusă de participare a femeilor în politică. Oriunde sunt luate decizii importante, atât în Parlament, cât și Guvern, femeile sunt puțin numeroase. De asemenea, vedem o problemă pe piața de muncă: femeile sunt slab remunerate și nu au posibilități ca să-și dezvolte capacitățile. Aici, la fel ca în alte state, mamele nu au facilități la locul de muncă, iar violența împotriva femeilor este destul de răspândită în Moldova. Sunt multe domenii și direcții în care trebuie să lucrăm.

- UN Women promovează ideea
că femeile trebuie să constituie cel puțin 30% din numărul de funcționari într-o instituție. De ce este atât de importantă această pondere?
- Sloganul nostru este, de fapt, 50 la 50. Noi ținem să atingem un număr egal de femei și bărbați în toate instituțiile unde sunt luate decizii, fie în Parlament, fie în Guvern sau orice în consiliile de administrație ale companiilore marie. Eu am lucrat în politică mai mult de 30 de ani și am văzut de multe ori că, deși într-o instituție lucrează o femeie sau două, ele nu au nicio influență. E nevoie de o masă critică, care poate avea impact. Dar fiindcă scopul nostru nu poate fi realizat peste noapte, ne-am propus pentru început să atingem pragul de 30%, ceea ce constituie o pondere ce poate influența modul în care se iau deciziile.
Ați putea să mă întrebați de ce e nevoie de un număr egal de bărbați și femei. Motivul este faptul că experiența, cunoștințele și viziunile bărbaților și ale femeilor sunt diferite. Bărbații și femeile sunt diferiți, dar trebuie să fie egali în drepturi. De aceea e nevoie de perspectiva ambilor pentru a lua o decizie bună și echilibrată. Pentru că nu putem lua în considerație doar ce gândește jumătate din omenire.


- Multe femei din Republica Moldova lucrează peste hotare, lăsând copiii pe seama bărbaților. Nu credeți că rolul lor s-a schimbat?
- Femeile care lucrează peste hotare au grijă, de obicei, de copii sau de casa cuiva. Ele oricum nu ies din rolul lor tradițional. Iar pe copiii lor îi îngrijesc nu doar soții, dar și bunicile, surorile etc. Vreau să spun că migrația nu a provocat atât de mult schimbarea rolurilor. Opinia mea este că această situație trebuie să arate altfel. Femeile din Republica Moldova sunt la fel de active pe piața muncii ca și bărbații, ele aduc venit și se implică din ce în ce mai des în activități din afara familiei. Bărbații însă nu se implică atât de mult în îngrijirea copiilor sau în activități din cadrul familiei. Cred că trebuie să fie un echilibru, atunci vor avea de câștigat ambele părți.

- Ce mecanisme utilizează UN Women pentru a îmbunătăți situația economică a femeilor?
- Noi avem foarte multe programe de abilitare economică a femeilor, cum ar fi promovarea antreprenoriatului feminin. Un alt program ar fi promovarea femeii active în politică. De asemenea, noi lucrăm cu Guvernul pentru a informa despre importanța participării femeilor pe piața muncii, importanța diminuării decalajului dintre salarii etc.

- Sunt rezultate?
- Cum am spus și anterior, rezultatele apar mai târziu, pentru că e vorba de proiecte de durată. Dar sunt și rezultate imediate. La ultimele alegeri locale, două femei din comunitatea romă au ajuns în consilii municipale. Cred că acesta este un succes.

- Cred că femeile deja joacă un rol important în multe instituții. Care sunt obstacolele pe care ele trebuie să le mai depășească?
- E adevărat, s-au făcut unele progrese în Republica Moldova. După ultimele alegeri am observat că s-a majorat ponderea femeilor în Parlament cu 2%. Progrese sunt, dar ele oricum sunt mici. Avem nevoie de mai multe femei în organele decizionale. Obstacolele sunt specifice atât R. Moldova, cât și multor altor țări. Ele țin, în primul rând, de mentalitate. Foarte multe femei nu sunt gata să voteze pentru femei. De asemenea, unele femei nu se văd în rolul de politicieni. O cauză ar fi faptul că nu au modele. Bărbații, la rândul lor, nu sunt gata să renunțe la putere în favoarea femeilor. Există și stereotipuri referitor la rolurile celor două genuri. Pot să vă aduc un exemplu din experiența personală. În 1994, am candidat la funcția de primar al orașului Reykjavik, capitala Islandei. Era ceva incredibil, pentru că nu văzusem până atunci primari femei în orașe mari, eram disperată numai când mă gândeam la asta, dar apoi am decis că trebuie să am curajul să fac acest pas. Cineva trebuia să facă asta oricum. Am făcut-o, am reușit, și trebuie să recunosc că am fost un primar destul de bun, fiindcă am fost realeasă de două ori în funcție. Atunci am înțeles că alegătorii nu sunt împotriva femeilor în funcții-cheie, iar ei - că au găsit în mine un sprijin. După ce am fost aleasă, am organizat apoi un concurs pentru angajarea femeilor la primărie, pentru că erau doar câteva. Deci e nevoie de curajul de a te vedea într-un rol pe care femeia nu l-a jucat niciodată. Nu e ușor, dar nici imposibil. După ce am fost aleasă, am introdus politica de recrutare a mai multor femei în funcții de conducere din cadrul primăriei, pentru că erau foarte puține. Când am părăsit biroul, nouă ani mai târziu, raportul dintre femei și bărbați era de 50/50. Deci, este nevoie de curaj pentru a te vedea într-un rol pe care femeia nu l-a jucat niciodată. Nu e ușor, dar nici imposibil.

- Dvs. ați fost și membru fondator al Alianței Femeilor din Islanda. A fost ușor de convins cetățenii islandezi că femeile pot juca un rol important în viața țării lor?
- Nu. Femeile au obținut dreptul de a vota în Islanda în 1915. Când m-am implicat în politică în 1983, femeile constituiau doar 5% din deputați. Vă imaginați, a trecut atâta amar de timp, și am atins cifra de doar 5%. Atunci am decis că trebuie să punem capăt acestei situații, pentru că noi nu aveam de gând să mai așteptăm alți 70 de ani. Împreună cu un grup de femei, am fondat un partid condus de femei și am fost aleasă, în primul rând, membru în Consiliul orașului și apoi ca membru al Parlamentului. am mers la alegeri parlamentare. La primele alegeri parlamentare, noi am obținut 12% dintre voturi și procentul femeilor a crescut de la 5 la 15% peste noapte. Am reușit să obținem din prima 10% în mandatele de deputat. După aceasta, alte partide au înțeles că trebuie să facă și ele ceva, ca să nu piardă electoratul feminin și au început să desemneze femei candidate pentru unele din locurile de top de pe listele lor, să înainteze candidați femei. A fost un proces foarte accelerat. Până la urmă s-a ajuns la un număr echilibrat de femei și bărbați în parlamentul islandez. Concluzia este că alegătoarele trebuie să dea un semnal puternic politicienilor că ele nu mai acceptă să fie excluse și că ele pot face o diferență cu voturile lor.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)