Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:05
Abonamente

Social 31 August 2015, ora 08:40    Din editia print

„Rolul tradițional al femeilor în Republica Moldova încă nu s-a schimbat”

Marime Font

În spatele unui bărbat de succes stă o femei puternică, spune o vorbă mai veche. Dar ce ar fi dacă femeia ar face un pas înainte și nu ar mai sta în spate, ci în același rând cu bărbatul? Pare simplu, însă în realitate e un proces care durează și necesită o schimbare de mentalitate a ambelor părți. De aceea, Organizația Națiunilor Unite pentru egalitate de gen și abilitarea femeilor UN Women își propune să promoveze femeile în funcții de răspundere.

Recent, în Republica Moldova a venit, pentru a doua oară, într-o vizită de lucru directorul regional pentru Europa și Asia Centrală al UN Women, Ingibjorg Solrun Gisladottir, cu care am avut plăcerea să discutăm despre misiunea organizației și rolul femeilor în țara noastră.

- Dnă Ingibjorg, care sunt provocările ce stau în fața UN Women în Republica Moldova?
- Una din provocările principale în activitatea noastră, în general, este instabilitatea politică din țară. Noi privim lucrurile în perspectiva a 5-10 ani, de aceea proiectele noastre nu au rezultate imediate. E foarte dificil să activez în situația în care au loc crize politice. Dar în general, în Moldova, când vine vorba de egalitatea de genuri, noi vedem aceeași problemă ca și în alte țări din regiune: rata redusă de participare a femeilor în politică. Oriunde sunt luate decizii importante, atât în Parlament, cât și Guvern, femeile sunt puțin numeroase. De asemenea, vedem o problemă pe piața de muncă: femeile sunt slab remunerate și nu au posibilități ca să-și dezvolte capacitățile. Aici, la fel ca în alte state, mamele nu au facilități la locul de muncă, iar violența împotriva femeilor este destul de răspândită în Moldova. Sunt multe domenii și direcții în care trebuie să lucrăm.

- UN Women promovează ideea
că femeile trebuie să constituie cel puțin 30% din numărul de funcționari într-o instituție. De ce este atât de importantă această pondere?
- Sloganul nostru este, de fapt, 50 la 50. Noi ținem să atingem un număr egal de femei și bărbați în toate instituțiile unde sunt luate decizii, fie în Parlament, fie în Guvern sau orice în consiliile de administrație ale companiilore marie. Eu am lucrat în politică mai mult de 30 de ani și am văzut de multe ori că, deși într-o instituție lucrează o femeie sau două, ele nu au nicio influență. E nevoie de o masă critică, care poate avea impact. Dar fiindcă scopul nostru nu poate fi realizat peste noapte, ne-am propus pentru început să atingem pragul de 30%, ceea ce constituie o pondere ce poate influența modul în care se iau deciziile.
Ați putea să mă întrebați de ce e nevoie de un număr egal de bărbați și femei. Motivul este faptul că experiența, cunoștințele și viziunile bărbaților și ale femeilor sunt diferite. Bărbații și femeile sunt diferiți, dar trebuie să fie egali în drepturi. De aceea e nevoie de perspectiva ambilor pentru a lua o decizie bună și echilibrată. Pentru că nu putem lua în considerație doar ce gândește jumătate din omenire.


- Multe femei din Republica Moldova lucrează peste hotare, lăsând copiii pe seama bărbaților. Nu credeți că rolul lor s-a schimbat?
- Femeile care lucrează peste hotare au grijă, de obicei, de copii sau de casa cuiva. Ele oricum nu ies din rolul lor tradițional. Iar pe copiii lor îi îngrijesc nu doar soții, dar și bunicile, surorile etc. Vreau să spun că migrația nu a provocat atât de mult schimbarea rolurilor. Opinia mea este că această situație trebuie să arate altfel. Femeile din Republica Moldova sunt la fel de active pe piața muncii ca și bărbații, ele aduc venit și se implică din ce în ce mai des în activități din afara familiei. Bărbații însă nu se implică atât de mult în îngrijirea copiilor sau în activități din cadrul familiei. Cred că trebuie să fie un echilibru, atunci vor avea de câștigat ambele părți.

- Ce mecanisme utilizează UN Women pentru a îmbunătăți situația economică a femeilor?
- Noi avem foarte multe programe de abilitare economică a femeilor, cum ar fi promovarea antreprenoriatului feminin. Un alt program ar fi promovarea femeii active în politică. De asemenea, noi lucrăm cu Guvernul pentru a informa despre importanța participării femeilor pe piața muncii, importanța diminuării decalajului dintre salarii etc.

- Sunt rezultate?
- Cum am spus și anterior, rezultatele apar mai târziu, pentru că e vorba de proiecte de durată. Dar sunt și rezultate imediate. La ultimele alegeri locale, două femei din comunitatea romă au ajuns în consilii municipale. Cred că acesta este un succes.

- Cred că femeile deja joacă un rol important în multe instituții. Care sunt obstacolele pe care ele trebuie să le mai depășească?
- E adevărat, s-au făcut unele progrese în Republica Moldova. După ultimele alegeri am observat că s-a majorat ponderea femeilor în Parlament cu 2%. Progrese sunt, dar ele oricum sunt mici. Avem nevoie de mai multe femei în organele decizionale. Obstacolele sunt specifice atât R. Moldova, cât și multor altor țări. Ele țin, în primul rând, de mentalitate. Foarte multe femei nu sunt gata să voteze pentru femei. De asemenea, unele femei nu se văd în rolul de politicieni. O cauză ar fi faptul că nu au modele. Bărbații, la rândul lor, nu sunt gata să renunțe la putere în favoarea femeilor. Există și stereotipuri referitor la rolurile celor două genuri. Pot să vă aduc un exemplu din experiența personală. În 1994, am candidat la funcția de primar al orașului Reykjavik, capitala Islandei. Era ceva incredibil, pentru că nu văzusem până atunci primari femei în orașe mari, eram disperată numai când mă gândeam la asta, dar apoi am decis că trebuie să am curajul să fac acest pas. Cineva trebuia să facă asta oricum. Am făcut-o, am reușit, și trebuie să recunosc că am fost un primar destul de bun, fiindcă am fost realeasă de două ori în funcție. Atunci am înțeles că alegătorii nu sunt împotriva femeilor în funcții-cheie, iar ei - că au găsit în mine un sprijin. După ce am fost aleasă, am organizat apoi un concurs pentru angajarea femeilor la primărie, pentru că erau doar câteva. Deci e nevoie de curajul de a te vedea într-un rol pe care femeia nu l-a jucat niciodată. Nu e ușor, dar nici imposibil. După ce am fost aleasă, am introdus politica de recrutare a mai multor femei în funcții de conducere din cadrul primăriei, pentru că erau foarte puține. Când am părăsit biroul, nouă ani mai târziu, raportul dintre femei și bărbați era de 50/50. Deci, este nevoie de curaj pentru a te vedea într-un rol pe care femeia nu l-a jucat niciodată. Nu e ușor, dar nici imposibil.

- Dvs. ați fost și membru fondator al Alianței Femeilor din Islanda. A fost ușor de convins cetățenii islandezi că femeile pot juca un rol important în viața țării lor?
- Nu. Femeile au obținut dreptul de a vota în Islanda în 1915. Când m-am implicat în politică în 1983, femeile constituiau doar 5% din deputați. Vă imaginați, a trecut atâta amar de timp, și am atins cifra de doar 5%. Atunci am decis că trebuie să punem capăt acestei situații, pentru că noi nu aveam de gând să mai așteptăm alți 70 de ani. Împreună cu un grup de femei, am fondat un partid condus de femei și am fost aleasă, în primul rând, membru în Consiliul orașului și apoi ca membru al Parlamentului. am mers la alegeri parlamentare. La primele alegeri parlamentare, noi am obținut 12% dintre voturi și procentul femeilor a crescut de la 5 la 15% peste noapte. Am reușit să obținem din prima 10% în mandatele de deputat. După aceasta, alte partide au înțeles că trebuie să facă și ele ceva, ca să nu piardă electoratul feminin și au început să desemneze femei candidate pentru unele din locurile de top de pe listele lor, să înainteze candidați femei. A fost un proces foarte accelerat. Până la urmă s-a ajuns la un număr echilibrat de femei și bărbați în parlamentul islandez. Concluzia este că alegătoarele trebuie să dea un semnal puternic politicienilor că ele nu mai acceptă să fie excluse și că ele pot face o diferență cu voturile lor.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)