BRAVOS naţiune!

Sergent Papusa la stagiere

Sergentul Papusa intotdeauna se visa maresal. Dar stia ca, pentru a obtine acest titlu, trebuia sa participe la 49 de razboaie. Asa i-a spus mai-marele lui care, la randul sau, a auzit de la cel mai mare, care si acela, la randul sau, a auzit-o chiar de la Vladimir Nikolaevici, dar ultimul nu glumeste, ci spune purul adevar, zambind hatru pe sub mustati. Sergentul se visa el pe un cal alb, cu urechile innegrite de praful de pusca. Toata lumea din jur scanda „Traiasca si-nfloreasca maresalul Papusa al Moldovei! Ura!”.

De fapt, bravul nostru politist nu mai spera sa se declanseze tocmai 49 de batalii, ceea ce l-a facut sa-si traseze linia urcusului altfel. El si-a insemnat treptele care despart gradul de sergent de cel de maresal si a observat ca nu erau ele chiar atat de multe. Niste trepte de locotenent, un capitan colea, un maior, treptele coloneilor, generalilor si hopa! – maresalul

Papusa in carne si oase. Colosal, nu?
Stiind bine ca, in ultimul timp, s-a cam schimbat situatia in tara si in minister, el purcese spre mai-marele lui, de la care vroia sa obtina macar doua-trei trepte dintr-odata. Mai apoi, urcand pe ele, sa-i prinda pe superiorii si mai mari, in vederea treptelor urmatoare. Si te pomenesti cu visul implinit! Zambind dulce, Papusa intra in cabinetul superiorului.

– Noroc, sergente! Ce te-a adus in draga duminica la mine?
– Sa traiti, dom’ majur! Soarta m-a adus. Destinul.
– Extraordinar. Si ce ti-a harazit soarta?
– Sa fiu maine mai mare decat sunt astazi, s-apoi poimaine mai mare decat voi fi fiind maine, s-apoi…
– Stai, Papusa, unde te-ai pornit? Crezi ca asta se implineste atat de usor? Uite aici, in mana asta am dosarele colaboratorilor. Iar in cealalta mana fisele lor de promovare. Aici scrie totul.
Sergentul Papusa se scarpina la ceafa.
– Despre mine scrie ceva?
– Desigur, spuse mai-marele. Scrie si chiar foarte mult. Uite singur – pana acum, ai fost catana la generalul Papuc. De acum inainte, pentru merite deosebite, ai ajuns papuc la generalul Catana.
– Cum adica papuc? D-apoi gradul de sergent? Si de ce la Catana, daca eu nu-l pot suferi?
– Uite, ridica superiorul degetul aratator in sus. Pentru a recupera din functia de papuc gradul de sergent, sau chiar de sergent majur sau, in perspectiva, gradul generalului Catana, trebuie sa obtii rezultate extraordinare in lupta cu mafia. Tu ai luptat vreodata cu mafia?
– Nu, am pazit-o in Parlament, spune senin Papusa.
– Acum, trebuie sa lupti.
Ofiterul desfacu o harta.
– Uite ce trebuie sa faci. Pentru a fi in primele randuri de lupta cu crima organizata, trebuie sa treci niste cursuri de perfectionare. Iar locul cel mai bun e aista! si superiorul arata cu degetul un loc pe harta.
– Ce-i asta? a intrebat speriat Papusa.
– Asta-i Sicilia italiana. Acolo-i mafia, acolo-i lupta cu mafia, acolo-i practica.
Zis si facut. Ajuns la Roma, sergentul Papusa s-a prezentat la Ministerul de Interne al Italiei, cerand sa fie delegat in Sicilia pentru a-si perfectiona deprinderile in lupta cu mafia. Printre altele, s-a interesat cine ii va fi mentor in aceasta treaba grea.
Reprezentantul ministerului i-a spus:
– Pleci in Sicilia, orasul Palermo, unde il vei gasi pe comisarul Catani. El este aici cel mai indicat in lupta cu mafia!
– Cum, si aici Catana? si-a dat Papusa cu podul palmei peste frunte. Dar indata s-a dezmeticit si a pronuntat: „’Nteles! Execut!”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *