Opinii și Editoriale

Studentii din Chisinau si troleibuzul

Vorbesc cu o fosta colega de liceu, acum studenta la Universitatea Tehnica din Moldova (UTM). Imi spune ca in majoritatea grupelor de la ei exista persoane care-si indeamna colegii sa iasa in strada pentru a protesta impotriva majorarii tarifelor la transportul public. Daca e asa cum mi-a povestit ea, in curand s-ar putea sa vedem pe strazile Chisinaului, pe langa batranii care si-au manifestat nemultumirea zilele trecute, si tineri…

Atitudinea batranilor isi gaseste justificare – de cand comunistii au pierdut alegerile, NIT si „Moldova 1” ii tot sperie ca pana aici le-a fost, ca de azi inainte nu-si vor mai primi pensia, ca vor fi romanizati, iar scumpirea apei si a transportului ii va nenoroci definitiv. Toate acestea, in pofida faptului ca reprezentantii noii Puteri i-au asigurat nu o data ca vor plati la timp pensiile si indemnizatiile… Dar cum sa stea oamenii linistiti, daca, seara de seara, aceleasi NIT si „Moldova 1” prezinta sondaje realizate in strada, in care toti se plang de majorarea pretului la transport si la apa, condamna Consiliul municipal Chisinau (adica liberalii) si insufla astfel neliniste locuitorilor din restul localitatilor R. Moldova. Oameni care, desi nu folosesc transportul public din capitala, devin sceptici in ceea ce priveste noua guvernare…

In cazul tinerilor, insa, povestea e alta si eu una nu i-as intelege, daca i-as vedea ca se lasa manipulati si ies la proteste. Majoritatea studentilor din Chisinau sunt veniti din toata republica si cunosc cum stau lucrurile in acest sens in alte localitati. La Tighina si Tiraspol, de exemplu, pretul de trei lei (2,5 ruble transnistrene) pentru calatoria in transportul public a fost stabilit inca acum trei ani. La Balti, ca sa mergi cu troleibuzul iti trebuie cel putin doi lei. La fel e la Causeni si nu cred ca undeva e mai ieftin. Chiar si la mine in sat, de ani buni, pentru o calatorie cu autobuzul ti se cer doi lei! In acelasi timp, pana nu demult, chisinauienii dadeau doar un leu pentru calatoria cu troleibuzul. Si nu trebuie sa fii mare specialist in economie ca sa-ti dai seama ca pretul existent pana nu demult la calatoria cu transportul public in Chisinau era prea mic si nu acoperea, probabil, nici cheltuielile ce se fac.

Evident ca cineva foloseste aceste scumpiri, care sunt cat se poate de firesti, in scopuri politice. Sa vedem insa daca studentii se vor lasa provocati. Ei au tacut si mai tac cand este vorba de coruptia in institutiile de invatamant, de prostia numita „Anul Tineretului”… Vor iesi oare in strada acum, cand trebuie sa scoata din buzunar doi lei (vreo 12 eurocenti sau 0,5 roni) in loc de unul pentru o calatorie cu troleibuzul? E adevarat ca asta ii afecteaza la modul direct, dar, s-au intrebat ei oare cat ii costa celelalte probleme luate la un loc? Cata coruptie exista in timpul sesiunii, ce sume se „defalcheaza” in perioada examenelor sau in cea a cazarilor, in comparatie cu acest leu?.. Mi-au povestit doua prietene despre cum au fost nevoite sa achite 150 euro unor persoane care le-au asigurat un loc in camin. Una studiaza la Universitatea Tehnica, cealalta la Universitatea de Educatie Fizica si Sport. O suta cincizeci de euro costa doar garantia ca vei obtine camin, in timp ce costul caminului pentru un an intreg nu depaseste 80 euro. Unde se duc banii acestia, in care buzunare? De ce nu exista transparenta si obiectivitate la repartizarea locurilor in camine, de ce nu li se da celor care le merita? Cu acesti 150 euro ai putea calatori de vreo 1200 de ori cu troleibuzul. Si nu cu vechiul, ci cu noul tarif! Trebuie sa-si aleaga tinerii problemele prioritare. Daca ar iesi in strada pentru asa cauza, s-ar face de rusine.

NOTa: autoarea, originara din satul Farladeni, raionul Causeni, este studenta la Universitatea din Suceava, Romania.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *