Opinii și Editoriale

Suntem alaturi de voi

Pentru noi, moldovenii din Italia, in noaptea spre 6 aprilie, la bastina s-a intamplat un cutremur mult mai dezastruos decat cel din peninsula – cutremurul declansat de comunisti, care au fraudat alegerile, ca sa decida, pentru noi, viitorul copiilor nostri.Mii de moldoveni din toate colturile Italiei au mers la votare, avand o speranta, dar aceasta le-a fost spulberata intr-o singura noapte. Marti, in minutele cele mai grele pentru poporul nostru, nu puteam afla ce se intampla acasa. Doar presa straina a relatat despre revoltele de la Chisinau.

Mame care lucreaza in Italia si au acasa copii studenti imi telefonau si boceau disperate ca nu pot contacta odraslele lor. Deosebit de tragica a fost ziua de marti mai ales pentru familiile Puscasu si Pantea, anuntate ca feciorii lor au fost raniti.
Din numele a mii de moldoveni care au fost prezente la urne la consulatul din Bologna, cerem rezultatul alegerilor de aici. Cred ca fiecare conational al nostru din strainatate are dreptul sa afle ce s-a facut cu votul sau. De ce l-au luat comunistii?
In aceste zile tragice pentru Chisinau, in Moldova trebuia sa ia sfarsit era comunista. Voronin si aliatii sai au vrut sa tina Moldova inlantuita multi ani inainte. Fiara incoltita a incercat sa devoreze noua generatie de tineri democrati. Toti basarabenii din Italia spun: „Suntem alaturi de voi, dragii nostri copii si nepoti. Vom face si noi tot posibilul sa va aparam interesele in fata consulatului din Bologna”.
 

Nina Gorincioi-Cadoppi, Regio-Emilia, Italia

„Alegerile au fost fraudate”

De luni, in fata Ambasadei RM la Londra, Asociatia Comunitatilor Unite ale Moldovei in lume desfasoara manifestatii de contestare a rezultatelor alegerilor din RM. Sute de cetateni moldoveni se solidarizeaza cu protestatarii din Chisinau. Membrii Asociatiei Comunitatilor Unite ale Moldovei (ACUM) Belgia, ACUM Olanda, ACUM Italia, precum si ai Asociatiei studentilor din Paris, ai Asociatiei „Doina” din Spania etc. considera ca alegerile in RM sunt neconstitutionale si au fost fraudate. Organizarea unor alegeri repetate libere si deschiderea sectiilor de votare nu doar la consulatele si ambasadele RM in strainatate, dar si in localitatile unde sunt concentrate grupuri mari de cetateni ai RM si in baza buletinului de identitate – sunt cerintele esentiale ale conationalilor nostri.
„Diaspora de un milion de cetateni moldoveni din strainatate nu poate recunoaste rezultatele alegerilor din RM, pentru ca i s-a refuzat expres si indirect dreptul de a vota. Exista destule forte in strainatate care sa continue actiunile de solidaritate cu conationalii nostri din RM. Nu vom sta pasivi, pentru ca o mare parte dintre noi a fost refuzata sa-si exprime votul cu buletinul de identitate moldovenesc. La ambasada din Londra, in ziua scrutinului aveam impresia ca am intrat in regiunea transnistreana. Am fost intalniti rece, nepoliticos, fiind chiar ignorati”, a mentionat Serafim Florea, presedintele Asociatiei Comunitatilor Unite ale Moldovei. Protestele de la Londra vor continua pana duminica.

Angelina Olaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *