Timpul Local

Tighineanul Paul Tusienne i-a adus un omagiu lui Nicolas Sarkozy

El a stabilit un record unic, tinand o rigla cu lungimea de un metru in pozitie verticala, 55 de ore, pe buricul degetului mic al mainii drepte si a dedicat performanta presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care, vineri, a implinit 55 de ani, dar si Cartii Recordurilor Guinness, care apare de 55 de ani.

 

Nascut la Tighina, Paul Tusienne are 47 de ani. Tatal sau este de origine francez. Pe parcursul vietii, Tusienne a trecut prin mai multe drame, inclusiv moartea tatalui sau in urma cu zece ani.

De mic copil, francezul nascut pe plaiurile nistrene a fost coplesit de sport. A practicat initial lupta sambo, iar ulterior s-a regasit in atletism, astfel ca, de aproape patru decenii, viata sa e o continua alergare. „Este mai greu sa ma concentrez la distantele scurte si, in acelasi timp, suport mai greu alergarile pe distante lungi, sub presiunea cronometrelor”, a remarcat, in exclusivitate pentru TIMPUL, Paul Tusienne. Cu toate acestea, in momentul cand a implinit 42 de ani, el a alergat o distanta de 100 km in finala Cupei Rusiei, devenind si premiant al cursei.

Inca pe cand era elev, antrenorul Nikolai Kalosin a descoperit la francezul tighinean o serie de abilitati mai putin ordinare de jonglare si echilibristica. Incepand din 2005, Paul a decis sa incerce sa acceada in topul recordmanilor lumii, realizand diverse performante legate de miscare si sport, care pot fi omologate de Cartea Guinness.

Debutul l-a consemnat la Sankt Petersburg, cand a mers o distanta de 60 de km, jongland trei obiecte. Mai mult, el a mers cu spatele inapoi si cu ochii strans legati. Iar peste doua saptamani – un nou record! In sapte zile a parcurs 302 km, performanta dedicand-o jubileului de 302 ani ai vestitului oras de pe Neva.

Peste doi ani, Paul Tusienne a revenit in Rusia, de data aceasta la Soci. Cu ocazia desemnarii orasului rusesc in calitate de gazda a Jocurilor Olimpice de iarna 2014, francezul a parcurs jongland, cu o singura mana, doua mingi de tenis, pe o distanta de 2014 mile. In 40 de zile, cat a durat performanta, mingile au fost jonglate de 5 milioane de ori.

Ultimul record al sau a fost stabilit la Chisinau, Paul fiind sustinut plenar de doi prieteni, Valentin Ivanenco si Vladimir Capitonenco, dar si de seful Catedrei de educatie fizica si sport a Universitatii de Stat din Moldova, dr. habilitat Boris Bogus. Atunci cand cauta in disperare un local pentru consemnarea performantei, conducerea USM i-a acordat o incapere la catedra condusa de Boris Bogus.

Pentru realizarea acestei idei unice, Paul Tusienne – care are functional doar unul din cele doua brate – a decis sa tina cat mai mult o rigla cu lungimea de un metru si greutatea de 15 grame, in pozitie verticala, pe buricul degetului mic de la mana dreapta. In aceasta pozitie, el a reusit sa tina rigla pe durata a 55 de ore, incepand de vineri seara.

Aceste 55 de ore au trecut relativ repede, dar greul abia incepe. Valentin Ivanenco, unul dintre prietenii care il sustine pe Paul Tusienne in stabilirea acestui nou record, ne-a comunicat ca, dupa incheierea exercitiului, in decurs de zece zile, rezultatele trebuie expediate pe adresa oficiului „Guinness Book”, in caz contrar recordul risca sa nu fie omologat. Aceste formalitati sunt foarte costisitoare si dificil de realizat.

In editiile urmatoare, vom reveni cu un interviu in exclusivitate acordat de noul recordman.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *