Actualitate

Toti o apa si-un pamnt

Miscarea social-politica „Actiunea Europeana” a facut un pas pe care se poate sa-l punctam cu nota zece. Si chiar sa-l urmam. In mod neaparat, acum, cu putine zile inainte de scrutinul din 29 iulie.Miscarea „Actiunea Europeana” si-a anuntat din start intentia de a participa la dezbaterile electorale, precizand ca se va retrage din competitie inainte de a se incheia cursa pe ultima suta de metri.

Basarabia a fost, este si depinde, numai de noi, daca se va mentine intr-o miscare de rezistenta. Din 2001 incoace Voronin si supusii sai au tot pandit sa dea lovitura decisiva. Sperau sa infranga Basarabia pentru totdeauna ori macar pentru o perioada mai indelungata. Scopul lor a fost si ramane dezradacinarea acestei palme de pamant, pe care sa o planteze cu istorie integrata, cu limba moldoveneasca, sa mai adaposteasca si o insula – a doua limba de stat. Astfel, miscarea de rezistenta are sanse numai daca ne ridicam cat mai multi ori toti sa fim o apa si-un pamant…

E nevoie intr-adevar de o mobilizare deplina. De un apel istoric. Pe care nu-l va inabusi nimeni, niciodata, nici un tanc. Chiar daca, eventual, tanchistul e fost general din militia sovetica.Miscarea „Actiunea Europeana” se retrage din competitie, dar ne-a demonstrat ca ia focul cu mana. Si-a mobilizat intregul potential pentru a tinti in regimul antinational cu Voronin la carma. Antinational nu doar pentru ca ataca istoria noastra si limba noastra, istorica. In egala masura, antinationala si pentru ca a departat din fiecare casa pe cate cineva. A destramat mai fiecare familie. A trimis in robie, inclusiv sexuala, fete mari si flacai. A lasat mii si mii de copii fara de mama si tata. Un asemenea regim este numai si numai devastator.

In astfel de situatii, interesul personal isi ia vacanta. Constiinta nationala da alarma pentru interesul national. Anume asta tin sa remarc – Miscarea „Actiunea Europeana” si-a lasat interesul de partid pentru mai tarziu. Reprezentantii formatiunii, prezenti cu mesaj convingator si clar in dezbateri, au indemnat cu drept de vot sa sustina in scrutinul de miercuri partidele democratice parlamentare. In mod practic, MAE a si pus umarul la rezultatele scrutinului din 29 iulie. Compar aceasta verticalitate cu taria de care au dat dovada cele trei formatiuni parlamentare care nu au vandut niciun mandat pentru a inscauna un presedinte din gasca lui Voronin.

Pe parcursul a nici doua luni, noi, Basarabenii, am avut parte de doua lectii de memorizat. Am avut dovada in fata ca nu se vinde si nu se cumpara chiar totul. Am apreciat cum au rezistat trei partide – PL, PLDM, AMN. Apreciem cum s-a detasat Miscarea „Actiunea Europeana” de partid, punand in capul prioritatilor interesul national si constiinta nationala.
Sunt doua lectii pe care sa le invatam in cate zile au mai ramas pana pe 29 iulie. Sa ne patrundem si sa iesim la scrutin. Sa votam una din cele trei formatiuni. Sa fim pe reduta. Miscarea „Actiunea Europeana”, spre exemplu, nu si-a ales calea mai comoda, doar sa participe la scrutin. Profesorul universitar Anatol Petrencu, impreuna cu echipa sa, au constientizat ca nu e suficient doar sa nu risipesti voturile. Apelul istoric te obliga sa lupti. Viitorul solicita o participare a tuturor si a fiecaruia in parte. Intr-adevar, suntem la rascruce. Cand depinde de fiecare din noi si de fiecare vot.

Sa descifrez, intrucatva, sintagma fiecare dintre noi si fiecare vot. Ar fi sa procedam asa cum a procedat MAE – votam partidele politice parlamentare. Alti concurenti nu mai conteaza. Ei nu pot contribui la victoria pe care o asteptam noi. A-l vota pe Lupu e similar cu a ridica mana pentru Tkaciuk. A te uita la subalternii lui Rosca e similar cu a-l urma pe Stepaniuc. Si tot asa…
E o lectie pe care sa o insusim – ne lasam, fiecare, de interesul personal, de interesul de partid. Sa cautam, in buletinul de vot, unul din cele trei partide democratice parlamentare. Sa fim pe redute. Sa votam. Sa punem umarul, fiecare ori cat mai multi, la mult asteptata victorie. In caz contrar, ne sufocam. Lasam Basarabia si oamenii apropiati, plecati ori gata sa plece de acasa, la discretia lui Voronin, Lupu, Tkaciuk, Reidman, Stepaniuc, Greceanai…

Pe 29 iulie se cere sa fim toti o apa si-un pamant. Sa uitam de alte interese, precum a uitat MAE de interesul de partid. Sa mergem pe un singur drum – spre sectiile de votare. Sa votam unul din cele trei partide democratice parlamentare.

Haralabie Moraru

PP

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *