Actualitate

Traian Basescu: Criza poate fi transformata intr-o oportunitate

Intr-un discurs tinut duminica in fata camerelor reunite ale Parlamentului, presedintele roman Traian Basescu a declarat ca Romania ar putea sa devina, la capatul crizei economice mondiale, un stat modernizat si reformat.„Criza poate fi transformata intr-o oportunitate pentru Romania”, a spus Traian Basescu. Presedintele a amintit ca Romania nu are nevoie de un imprumut extern pentru asigurarea platilor de la buget sau ale statului roman, insa deficitul de cont curent si datoria sectorului privat sunt de natura sa creeze preocupare pentru rezolvarea problemei.

Traian Basescu a punctat ca Romania dispune de un total de noua miliarde de euro fonduri puse la dispozitia statului de diverse institutii financiare, care nu au fost utilizate in dezvoltarea economica. El a insistat ca aceste resurse disponibile sa fie utilizate, explicand ca, daca din aceasta suma ar putea fi utilizate trei-patru miliarde, aceasta ar putea genera dezvoltare, o minima crestere economica si locuri de munca.

In afara sumelor alocate de la bugetul de stat pentru investitii, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate angajate deja de cativa ani de la BEI, BM, BERD, Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene, in valoare de 3,55 miliarde euro. „La o parte din aceste credite am inceput sa platim comisioane de neutilizare de milioane de euro anual”, a aratat seful statului. El a subliniat ca aceasta arata ineficienta aparatului administrativ, care pare alcatuit pe criterii clientelare, nu cum ar fi firesc – pe criterii de competenta. Potrivit sefului statului, Romania dispune de fonduri structurale acordate de UE si neutilizate pana la inceputul lunii martie, in valoare de 5,5 miliarde euro. Parlamentul trebuie sa ia masuri astfel incat sa elimine riscul unei crize duble: de incredere si de reprezentativitate, a declarat Traian Basescu.

„In fata provocarilor crizei, Romania are avantajul de a beneficia de climatul de responsabilitate si solidaritate al UE. Chiar daca UE are instrumente de solidaritate destinate unor state aflate in dificultate, efortul propriu al fiecarei tari este determinant pentru iesirea din criza”, a spus Traian Basescu. „In Romania, a depasi criza inseamna a munci mai mult si mai bine”, a adaugat el.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *