Astăzi 26 August 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 11:54
Abonamente

Actualitate 17 Iulie 2019, ora 15:48

Transpirație excesivă: cauze, simptome și tratament

Marime Font

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! - să fie așa, dar tot ne deranjează. Există însă pe planetă 365 de milioane de oameni care se luptă din greu cu transpirații extreme! Da, aproape 5% din populația lumii suferă de transpirație excesivă incontrolabilă - hiperhidroza.


Transpirația aceasta foarte abundentă este jenantă, pătează hainele, miroase neplăcut și îți poate complica viața. Relațiile de afaceri, interacțiunile sociale, chiar și activitățile de timp liber și viața personală, imaginea de sine și bunăstarea emoțională a persoanelor ce suferă de hiperhidroză pot fi serios afectate.

„Termostatul” corpului reglează transpirația
Transpirația este, de fapt, prima noastră linie de apărare împotriva căldurii, scopul său fiind acela de a ne feri corpul cu sânge cald de supraîncălzire. Este un fenomen fiziologic normal, sub comanda glandei numite hipotalamus, care joacă un rol important în controlul emoțiilor și în adaptarea la diferite situații. Acesta acționează ca un fel de „termostat” ce menține temperatura corpului în jur de 37°C. Când temperatura internă crește, hipotalamusul reacționează producând dilatarea arterelor și creșterea producției de transpirație, care, când se evaporă, răcorește corpul. În caz de hiperhidroză, transpirația este anormală, excesiv de abundentă, mult peste ceea ce e necesar pentru reglarea temperaturii corpului.


Ce este transpirația excesivă (hiperhidroza)
Transpirația excesivă, denumită și hiperhidroză ori polihidroză, este o tulburare ce se manifestă printr-o hipersecreție a glandelor sudoripare, indiferent de temperatura ambientală, de starea fizică sau emoțională ori de cât de riguroasă este igiena persoanei în cauză. Între două și cinci milioane de glande sudoripare sunt distribuite pe suprafața pielii; în cazul hiperhidrozei, acestea produc o cantitate de transpirație de trei-patru ori mai mare decât cea normală.

Episoadele de transpirație excesivă apar:

Candidoza la bărbați: cauze, simptome și tratament
cel puțin o dată pe săptămână
fără un motiv clar
doar în timpul zilei, niciodată noaptea
Cel mai frecvent sunt afectate mâinile, picioarele, fața, axilele și zonele inghinale.

Hiperhidroza poate avea consecințe fiziologice (mâinile reci și umede, deshidratare, diferite infecții ale pielii), practice (dificultăți în a mânui unelte, în a ține volanul mașinii etc.), dar și efecte emoționale devastatoare asupra individului.

Tipuri de transpirație excesivă
Transpirația excesivă se clasifică în funcție de:

- zona afectată

hiperhidroza focală - când transpirația excesivă este localizată la subraț (hiperhidroza axilară), la palme și tălpi (hiperhidroza palmoplantară), la față și piept, după consumul unor alimente (hiperhidroza gustativă)
hiperhidroza generalizată - când transpirația excesivă afectează întregul corp
- momentul apariției

hiperhidroză congenitală - prezentă la naștere
hiperhidroză dobândită – apărută mai târziu în viață
Cauzele transpirației excesive
Vremea caldă, efortul fizic, bolile, emoțiile puternice pot provoca oricărei persoane sănătoase transpirație excesivă, lucru deloc anormal; se consideră că acele persoane suferă de hiperhidroză primară. Există însă persoane care transpiră aproape tot timpul, indiferent de circumstanțe; acestea suferă de hiperhidroză secundară.

Hiperhidroza primară (sau idiopatică) apare la indivizi sănătoși, fără nicio cauză medicală identificabilă.

În schimb, hiperhidroza secundară poate avea mai multe cauze, respectiv:

• anumite medicamente (agoniști dopaminergici, antidepresive, antipsihotice, insulină)
• boli grave (diabet zaharat, hipertiroidism, Parkinson, obezitate, gută, menopauză, tulburări psihice, afecțiuni neurologice, infarct)
• tumori (feocromocitomul, limfomul)
• intervenții chirurgicale
• anxietate, stres
• otrăvire cu mercur
• consumul exagerat de alcool

Transpirația excesivă - factori de risc
Persoanele expuse riscului de hiperhidroză sunt:

- cele care moștenesc genetic această problemă
- cele obeze (au un risc mai mare de hiperhidroză generalizată)
- cele din Asia de Sud-Est (sunt mai afectate de hiperhidroza mâinilor)

Simptomele și complicațiile transpirației excesive
În general, singurul semn al transpirației excesive este prezența umidității abundente în zona anatomică afectată. Dacă hiperhidroza nu este tratată, poate duce la complicații precum:

- infecții ale unghiilor
- negi
- infecții bacteriene - mai ales în jurul foliculilor de păr și între degetele de la picioare
- erupții cutanate
- impact psihologic negativ (cel afectat poate deveni anxios, stresat, retras și chiar deprimat)

Când să mergi la medic dacă transpiri abundent
Cea mai mare provocare pentru o persoană care suferă de hiperhidroză este aceea de a solicita sfatul unui medic, fie din cauza jenei, fie pentru că nu știe că există tratamente eficiente. Da, această afecțiune este tratabilă, iar cei afectați se pot aștepta la îmbunătățiri semnificative.

Hiperhidroza este o problemă cronică, deci, dacă din jenă nu te-ai prezentat la doctor de la început, atunci când simți că nu mai reziști, că îți subminează calitatea vieții, este cazul să soliciți asistență medicală.

Trebuie să consulți fără întârziere medicul în caz de hiperhidroză bruscă, inexplicabilă, însoțită de pierderea în greutate, sau care apare pe timp de noapte.

Diagnosticarea transpirației excesive
Diagnosticul se stabilește pe baza examinării fizice, a istoricului medical și a discuțiilor cu pacientul despre manifestările și impactul bolii asupra vieții lui. Pentru diagnostic, dar şi pentru terapie, se face o hartă sudorală, după tratarea zonei cu iod şi pudră de talc.

Tratamentul transpirației excesive
De obicei, persoanele care ajung să consulte un medic au încercat deja, fără rezultat, mai multe metode. Printr-o evaluare sistematică a cauzelor declanșatoare, urmată de o abordare judicioasă și treptată a tratamentului medical, mulți oameni cu această tulburare obțin o îmbunătățire a calității vieții. Decizia privind tratamentul depinde de gravitatea afecțiunii și de zonele anatomice afectate. Din fericire, există mai multe opțiuni.

Antiperspirante
Pacienții încearcă, de obicei, remedii ca deodorantele și antiperspirantele, deoarece sunt cele mai la îndemână, însă trebuie precizat că spray-urile antiperspirante opresc transpirația, dar deodorantele nu o fac. Antiperspirantele sunt produse din săruri de metal (aluminiu sau zirconiu) care obstrucționează canalele glandelor sudoripare și au proprietăți antibacteriene. Au la bază o soluție lichidă și sunt ambalate sub forma de roll-on sau spray, mai eficiente și mai sigure fiind spray-urile, fiindcă diminuează riscul de supradozare, care poate produce iritații ale pielii.

Atunci când antiperspirantele obișnuite nu reușesc să remedieze hiperhidroza, majoritatea medicilor recomandă clorura de aluminiu hexahidrat (diverse produse generice), o versiune pe bază de prescripție medicală a clorurii de aluminiu, care este mai eficientă decât aluminiul sau clorhidratul de zirconiu, utilizate frecvent în antiperspirantele obișnuite.

Se aplică înainte de culcare, șapte-zece nopți la rând, apoi aproximativ o dată pe săptămână, ca medicament de întreținere. Sărurile de aluminiu din acest preparat se colectează în conductele de transpirație ale pacientului și le blochează. Sunt deosebit de eficiente pentru tratamentul transpirației axilare - după trei-cinci zile, se observă primele rezultate ale utilizării unui antiperspirant profesional, dar riscul de iritare, mâncărime și roșeață este mai mare decât în cazul antiperspirantelor convenționale. Acest risc poate fi depășit (dar nu întotdeauna) prin reducerea frecvenței de utilizare sau prin aplicarea de medicamente antiinflamatorii, cum ar fi loțiunile conținând hidrocortizon. Această metodă funcționează pentru mulți pacienți cu hiperhidroză axilară, dar nu este satisfăcătoare pentru majoritatea celor cu hiperhidroză palmoplantară.

Ionoforeza
Este o metodă introdusă acum 50 de ani, care constă în utilizarea unui curent electric pentru a reduce secreția de transpirație. Este indicată persoanelor care suferă de hiperhidroză severă la mâini sau la picioare. Aceasta constă în scufundarea mâinilor în două rezervoare de apă, în care este un electrod conectat la un dispozitiv ce generează un curent de 20 miliamperi. Sesiunea durează aproximativ 10-20 de minute și se repetă de câteva ori pe săptămână.

Această procedură trebuie repetată pentru a-și menține eficiența: inițial, două-trei sesiuni pe săptămână; apoi, la intervale de una-trei săptămâni, în funcție de răspunsul pacientului.

Ionoforeza funcționează cel mai bine pentru transpirația excesivă a palmelor și a tălpilor, dar poate fi adaptată și pentru tratarea hiperhidrozei axilare.

Medicamente orale
Medicamentele recomandate în hiperhidroză sunt cele cunoscute sub numele de anticolinergice, bazate pe o substanță care inhibă acțiunea acetilcolinei (neurotransmițătorul sistemului parasimpatic) în sistemul nervos vegetativ, reducând producția de transpirație. Sunt preparate farmaceutice ce au la bază alcaloizi ai plantei denumite mătrăgună – atropină, scopolamină și hiosciamină.

Acestea sunt utilizate în principal în cazurile de transpirație excesivă generalizată. Ele trebuie administrate numai la recomandarea și sub supravegherea medicului, deoarece pot duce la complicații, unele chiar severe: tulburări de vedere, somnolență, constipație, insomnie, pierderea gustului, amețeli, retenție de urină, hipertensiune, agitație, convulsii, comă etc.

Există, de asemenea, anticolinergice topice sub formă de soluții apoase care se aplică pe frunte și pe scalp sau tampoane impregnate cu medicamente anticolinergice pentru tratamentul hiperhidrozei la subraț.

Injecții cu toxină botulinică

Injecția subcutanată cu toxină botulinică este utilizată pentru a trata hiperhidroza severă a axilelor, a mâinilor, a picioarelor și a feței. Toxina botulinică este o proteină naturală care blochează temporar transmisiile nervoase la glandele sudoripare, având ca rezultat stoparea producerii transpirației doar în regiunea corpului unde a fost injectată. Se poate face prin injectarea direct la nivelul zonei cu probleme, pacientul resimțind o durere minimă, pentru care se folosește o anestezie locală cu gheaţă şi/sau cu anestezice topice.

Un tratament complet necesită mai multe injecții, iar efectul acestora persistă timp de patru-șase luni. Există însă și posibile reacții adverse ce trebuie discutate cu medicul, cum ar fi slăbiciune musculară, probleme de înghițire, dificultăți de respirație, pneumonie.

Tratamente chirurgicale
Dacă alte metode de tratament pentru transpirația excesivă nu s-au dovedit eficiente, se poate apela la unele proceduri chirurgicale, precum:

1. simpatectomia toracică endoscopică - o intervenție chirurgicală care constă în distrugerea permanentă a ganglionilor care inervază glandele sudoripare. Această procedură este atât eficientă, cât și riscantă, putând provoca unele complicații grave și ireversibile - de la transpirație excesivă compensatorie în alte părți ale corpului, până la probleme pulmonare și nervoase. De aceea, metoda aceasta este rar utilizată și numai în cazuri severe care nu au răspuns la alte tratamente, ca o ultimă soluție.
Simpatectomia toracică endoscopică poate fi utilizată pentru tratarea hiperhidrozei feței, a mâinilor sau a axilelor, dar nu este recomandată pentru tratarea hiperhidrozei picioarelor, din cauza riscului de disfuncție sexuală permanentă.

2. excizia glandelor sudoripare - intervenție chirurgicală de îndepărtare a unora dintre glandele sudoripare axilare. Există mai multe metode pentru îndepărtarea glandelor sudoripare: chiuretaj retrodermal, aspirarea glandelor sudoripare, liposucție axilară. Rata de satisfacție în rândul pacienților care au suferit o astfel de intervenție este de până la 70%. Metoda are adeseori și efecte secundare nedorite, precum transpirația compensatorie – hiperhidroză în zone ale corpului unde nu erau probleme înainte de intervenție. Circa 80% dintre pacienții operați au resimțit acest efect, jumătate dintre ei considerând transpirația compensatorie tolerabilă, ceilalți reclamând o diminuare a calității vieții lor.

Ce să faci ca să nu transpiri abundent
Nu există nicio modalitate de a preveni hiperhidroza, dar unele modificări ale activităților zilnice și ale stilului de viață pot contribui la îmbunătățirea situației. Acestea pot consta în:

tehnici de relaxare - yoga, meditația și biofeedbackul
modificarea dietei și a stilului de viață - igienă corporală strictă, evitarea consumului de alcool, ceai negru, cafea și alte băuturi care conțin cofeină, limitarea consumului de alimente picante, renunțarea la fumat
purtarea de îmbrăcăminte din materiale naturale (bumbac, in etc.) - se vor evita materialele sintetice

https://www.divahair.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 August 2019, ora: 11:54

Ultimele cuvinte ale lui Joachim von Ribbentrop

Ultimele cuvinte ale lui Joachim von Ribbentrop

„Cele mai mari catastrofe se apropie cu paşi mici”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:46

Țigan nu te naşti, țigan devii

Țigan  nu te naşti, țigan devii

 La sfîrşitul clasei întâi, am anunţat-o pe mama că voi lua premiul întâi, sa-mi facă neapărat o coroniţă . Mama a râs ca–ntotdeauna. ,,De unde să iei tu premiul întâi? Fugi de-aici, poate dă Dumnezeu să treci măcar clasa, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:43

Igor Dodon nu crede că R. Moldova va deveni membră a UE și anunță că UNELE STATE chiar părăsesc Uniunea Europeană

Igor Dodon nu crede că R. Moldova va deveni membră a UE și anunță că UNELE STATE chiar părăsesc Uniunea Europeană

Președintele Igor Dodon consideră că Republica Moldova nu va adera la Uniunea Europeană, inclusiv pentru că și Europa nu este pregătită pentru extindere. Într-un interviu pentru postul de televiziune ONT din Belarus, Igor Dodon optează pentru fortificarea relațiilor cu Uniunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:08

Formaţia Subcarpaţi şi Surorile Osoianu au lansat piesa "Limba Română"

Formaţia Subcarpaţi şi Surorile Osoianu au lansat piesa "Limba Română"

Odă limbii române din partea formaţiei Subcarpaţi şi a Surorilor Osoianu. Melodia "Limba Română" are şi un videoclip, care a fost lansat şi pe youtube. Producţia muzicală este însoţită şi de următorul mesaj: "Dăm cu pace pentru suflarea comună. Dragoste pentru toţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:06

Un italian a fost arestat pentru că și-a maltratat soția româncă

Un italian a fost arestat pentru că și-a maltratat soția româncă

Un bărbat italian, originar din Palermo, a fost arestat sâmbătă, 24 august 2019, în localitatea Tivoli, fiind acuzat de violență conjugală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:00

Ce a pățit un cuplu din Australia care i-a dat bebelușului dietă vegană

Ce a pățit un cuplu din Australia care i-a dat bebelușului dietă vegană

Un cuplu din Australia care și-a ținut bebelușul pe dietă vegană a fost condamnat la 300 de ore de muncă în folosul comunitățiii. Autoritățile australiene au găsit în casa cuplului din Sydney, cuplu a cărui identitate nu a fost făcută publică, o fetiță în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:54

Cât a costat vizita „privată” a lui Serghei Șoigu bugetul Republicii Moldova?

Cât a costat vizita „privată” a lui Serghei Șoigu bugetul Republicii Moldova?

„ Prezența ministrului rus al apărării la Chișinău a dovedit că vechile practici duplicitare ale binomului Plahotniuc-Dodon funcționează cu succes. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:48

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Liderii statelor prezente la summitul G7 au fost de acord că ţările afectate de incendiile de vegetaţie din regiunea Amazoniană trebuie să primească ajutor cât mai repede posibil, a declarat duminică preşedintele american Emmanuel Macron, relatează Dpa, citat de Mediafax....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:45

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

Deşi este la putere de mai puţin de trei luni, actualul Guvern a comis deja mai multe greşeli şi a dovedit că are mai multe lacune care ar putea să-l coste scump în viitor. Aceste greşeli şi lacune se regăsesc într-un clasament convenţional elaborat de portalul TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:30

CIFRELE NU MINT / Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

CIFRELE NU MINT / Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

În anul vitivinicol 2018-2019, Republica Moldova a exportat 14,1 milioane decalitri (dal) de vin, cu 1,8 la sută mai puțin decât în anul precedent. Valoarea acestuia a depășit cifra de 2,3 mlrd de lei. În total, anul trecut au fost prelucrați 356 mii tone de struguri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:29

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

(Interviu cu Ambasadorul Aurel Preda (foto), preşedintele Asociaţiei Române de Politică Externă, unul dintre cei care, acum 20 de ani, a scris Declaraţia de Independenţă)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:25

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

Deşi în lumea animală canibalismul este un fenomen răspândit, în cazul oamenilor acest obicei pare a fi întâmpinat cu dezgust şi limitat la areale geografice reduse sau în cazul unor situaţii extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:24

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Luna viitoare, la Moscova, va debuta primul sistem de vot electronic bazat pe tehnologia blockchain Ethereum. Acest sistem ar trebui să fie extrem de sigur şi ar trebui să ajute la eficientizarea procesului de votare, cetăţenii putând vota de acasă, de pe oricare dispozitiv doresc. Astfel,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:22

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

După ce și-au unit destinele, un bărbat și o femeie din Texas au murit într-un accident rutier, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:42

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:32

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Fenomen bizar pe plajele de nudiști din Barcelona: sute de turiști au descoperit că le-au fost furate hainele în timp ce făceau baie în mare.

( ) Citeşte tot articolul

Film 26 August 2019, ora: 08:17

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

Film istoric în două părţi: 1. "Călugăreni"; 2. "Unirea".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:09

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade s-a produs luni dimineață în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:04

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

La doar câteva ore după ce președintele Donald Trump a spus duminică că are îndoieli legate de războiul comercial pe care SUA îl poartă cu China, Casa Albă a insistat să explice comentariul liderului, deoarece acesta a fost "interpretate greșit", scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:01

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) anunţă că membrii săi vor participa alături de cei din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) în cadrul alegerilor locale generale şi celor parlamentare parţiale din 20 octombrie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 August 2019, ora: 07:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

Horoscopul zilei de 26 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 07:24

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 August 2019, ora: 06:44

istorie L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

„Când Stalin a venit la putere, Rusia ara pământul cu plugul de lemn. Când el a murit, ţara sa era cea mai mare putere a lumii, întrecută doar de Statele Unite ale Americii” (Winston Churchill). Dacă Stalin ar citi azi cuvintele alese mai sus drept motto,...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 August 2019, ora: 04:33

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

Povestea Sf. Adrian și Natalia este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale istoriei. Singura mare deosebire este faptul că nu este o povestire despre plăcere, ci despre durere, durerea mucenicească.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)