Sănătate

Ulcer gastric. Care sunt cauzele reale

Contrar miturilor, un ulcer gastric nu se instalează doar pentru că bei cafea pe stomacul gol, pentru că sari peste mese sau pentru că ești stresat. Principala cauză de ulcer în lume este infecția cu Helicobacter Pylori. Aceasta trăiește în stratul care acoperă și protejează interiorul stomacului.

De multe ori, Helicobacter nu provoacă nicio problemă, dar la unele persoane ea poate să provoace inflamație în interiorul stomacului. Încă nu se știe clar care sunt modurile de transmitere a bacteriei. Se crede că ea s-ar transmite prin sărut, prin apă sau mâncare.

Medicamentele care provoacă ulcer gastric

Antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirină, ketoprofen, etc) sensibilizează stomacul la acţiunea acizilor gastrici şi astfel apare senzaţia de arsură. Astfel de medicamente care fac rău stomacului sunt adesea cele prescrise pentru febră, dureri de cap şi alte dureri minore de diferite naturi.

Cei care au risc de ulcer sunt cei care iau frecvent medicamentele de mai sus, de exemplu persoanele care au dureri cronice. Paracetamolul nu face parte din categoria medicamentelor care pot provoca ulcer. Ulcer gastric – care sunt factorii de risc Pe lângă cauzele certe de ulcer gastric, medicii vorbesc adesea și despre factori de risc, adică acei factori care cresc riscul de a avea ulcer atunci când există cauzele de mai sus. Fumatul, factor de risc pentru ulcer gastric Studii recente arată că fumatul creşte riscul de apariţie al ulcerului gastric.

În plus, fumatul încetineşte procesul de vindecare al ulceraţiilor stomacale deja existente şi contribuie la reapariţia leziunilor cauzate de aciditate în exces. Alcoolul, risc de ulcer gastric Deşi studiile nu arată clar o legătură între apariţia ulcerului şi consumul de băuturi alcoolice, cifrele vorbesc de la sine. Ulcerul apare mult mai des la oamenii care au ciroză la ficat, o boală cronică cauzată, printre altele, de consumul excesiv de alcool.

Stresul si ulcerul gastric

Deşi stresul a fost eliminat de pe lista oficială a cauzelor apariţiei ulcerului gastric, persoanele care suferă de această boală spun adesea că stresul le înrăutăţeşte durerile şi declanşează crize. În plus, stresul fizic, cum ar fi în cazul persoanelor implicate într-un accident, un incendiu, sau al celor care urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale, cauzează creşterea acidităţii în stomac.
Citeşte întreaga ştire: Ulcer gastric. Care sunt cauzele reale
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *